Fotograferen: hier vind je inspiratie

Waar vind je inspiratie om te fotograferen

Fotograferen doen we tegenwoordig heel veel. Logisch ook, want bijna iedereen heeft wel een mobiel bij zich. Maar waar haal je nu inspiratie vandaan om te fotograferen?

De kunst van fotograferen

Pinterest is een plek waar ik elke dag wel even op kom, ik, kijk, pin en repin en onlangs heb ik hier ook een bord aangemaakt over fotografie. Er zijn zoveel sites met tips over hoe je bijvoorbeeld in de mist kan fotograferen, portretten kan maken of berglandschappen fotograferen. En laat ik eerlijk zijn, vaak doe ik maar wat.

Mijn fototoestellen

Nu heb ik twee toestellen waar ik veel mee fotografeer. Eigenlijk drie, naast mijn Canon Powershot G7 X mark ii en mijn mobiel hebben we ook nog een spiegelreflexcamera. Deze gebruik ik ook, maar minder. Als ik naar blog/pers events ga, op vakantie of een dagje weg dan vind ik het fijn om een lichtgewicht camera bij me te hebben. De spiegelreflex is zo zwaar en niet makkelijk even mee te nemen. Om deze reden kocht ik een paar jaar geleden mijn Canon Powershot. Dit is een ideale camera om mee te fotograferen. Hij is licht, heeft vele mogelijkheden en werkt met wifi, waardoor je foto’s zo op je mobiel kan zetten. Ook gebruik ik mijn mobiel veel. Onlangs kocht ik een nieuwe telefoon, dit werd de iPhone 11 pro, mede omdat de camera hier zo goed van is. Ik maak veel foto’s zo tussendoor en heb dan niet altijd mijn Canon bij de hand.

Fotograferen als hobby

Fotograferen is dan gewoon een hobby van me. Ik ben zeker wel geïnteresseerd in fotografie en zou er af en toe gewoon wel eens even uit willen, naar buiten, om meer te leren en te kunnen. Maar waar haal je nu inspiratie vandaan? Ik heb mijn kinderen, ze vinden het nog steeds leuk en prima om op de foto te gaan, de kat die vind het altijd goed en dan buiten. Als ik mijn rondje loop, kom ik vaak momenten tegen dat ik even stop om te fotograferen. Maar ik haal bijvoorbeeld ook inspiratie uit boeken.

Experimenteren met de standen

Ik heb trouwens van mijn camera de handleiding op mijn laptop staan, dit zijn 225 pagina’s en de eerste keer probeerde ik alles te onthouden, maar dat was onmogelijk. Tegenwoordig pak ik deze handleiding er vaak even bij, als ik het nodig heb. Een tijd geleden ging ik naar een event dat in de avond buiten plaats vond. Ik moest echt weer even zoeken hoe ik bij de nachtstand kwam en zocht dit weer even op. Het was zo leuk om hier mee te experimenteren en het leverde goede foto’s op.

Waar vind je inspiratie om te fotograferen
Waar vind je inspiratie om te fotograferen
Foto gemaakt op nachtstand zuiderzeelicht Enkhuizen

Insomnia, een boek en tentoonstelling.

Laatst ontving ik het boek Insomnia. Met het boek en de tentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle, laat Annabel Oosteweeghel (1969) de wereld van de slapelozen zien. De duistere en verborgen wereld van de nacht, waarin de meesten van ons slapen maar 20 procent van de Nederlanders wakker is. De eenzaamheid, het woelen; nachtelijk lijden dringt zich aan je op in deze fotoserie. Het is een boek vol prachtige verhalen en foto’s. De verhalen zijn af en toe aangrijpend en verrassend. De foto’s vertellen de verhalen van de mensen. Dit boek geeft mij inspiratie tot fotograferen, niet dat ik nu slapenloosheid wil fotograferen, maar ze doen me door de prachtige beelden inspireren tot. De foto’s lijken zo uit films te komen met figuranten in het decor van nacht. Door te spelen met licht en donker geven de foto’s herkenning maar toont ook een andere wereld. Werken met licht in fotografie is iets waar ik steeds meer mee bezig ben en door deze foto’s leer ik hoe dit een verschil kan geven aan de foto.

Waar kan je inspiratie vandaan halen om te fotograferen?

Maar waar kan je nu inspiratie vinden om te fotograferen?

 • Boeken met foto’s dus, om inspiratie op te doen. Kijk naar het licht inval en probeer te kopiëren, hier leer je veel van,
 • Fotografeer eens vanuit de ogen van jouw huisdier indien je die hebt. Ga eens op zijn niveau zitten en maak foto’s, maar gebruik ook eens de fisheye lens op je camera en kijk eens wat een foto’s je hier mee maakt.
 • Fotograferen in het donker, dat wat je ook in het licht hebt gefotografeerd. In het donker fotograferen is lastig, maar probeer het gewoon. Kijk eens naar de nachtfotografie stand op je camera en verbaas je over de prachtige foto’s die je in de avond als het donker is kan maken.
 • Ga echt op zoek. Ben je een dagje uit, kijk goed om je heen en fotografeer nu eens andere dingen dan je standaard zou doen.
 • Ga je naar de markt, dit is de ideale plek om te fotograferen. De drukte, de chaos, neem dan je camera mee en klik er gewoon op los.
 • Probeer eens te experimenteren met de instellingen. Stel eens een langere sluitingstijd in en kijk wat het effect is op foto’s.
 • Maak een foto serie, denk aan een thema die je wil maken en ga hier mee aan de slag.
Waar vind je inspiratie om te fotograferen
Gemaakt met korrelig zwart/wit
Waar vind je inspiratie om te fotograferen
En speels effect

De tentoonstelling

De tentoonstelling Insomnia van Annabel Oosteweeghel is nu te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. De expositie loopt tot 5 mei 2020. Alle informatie over Museum de Fundatie vind je hier.

Het boek Insomnia koop je bij Uitgeverij Waanders& De kunst op bij:

Mocht je nou net zoveel van fotograferen houden als ik, dan hoop ik dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven en ben ook benieuwd waar jij je inspiratie vandaan haalt.

foto’s lodiblogt/ diclaimer

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

24 reacties

 1. zegt:

  Die nachtfoto in Enkhuizen is echt een beauty! Ik fotograaf zelf alleen nog met mijn telefoon. Dat komt ook omdat ik van ‘makkelijk’ ben. Foto’s zijn vooral een herinnering en hoeven niet helemaal perfect. Ik vind het wél heel leuk om mooie foto’s te maken, maar dat hoeft van mij niet met allerlei ingewikkelde dingen. Dat laat ik graag over aan de mensen die het echt goed kunnen;).

 2. zegt:

  Die nachtfoto is goed gelukt ja. Ik vind ‘s nachts fotograferen het moeilijkst, dus dat doe ik ook meestal maar niet haha. Sowieso fotograaf ik alleen met m’n telefoon, vind ik tegenwoordig ook mooi genoeg.

  1. zegt:

   maar dat is ook zo, de camera’s op mobiele telefoons zijn ook zo goed tegenwoordig.

 3. zegt:

  Ik heb de tentoonstelling in de Fundatie gezien. Prachtig van eenvoud en zeker een bron van inspiratie om ook eens alledaagse dingen te fotograferen.
  En net wat he schrijft ik zou mij ook eens wat meer in mijn camera moeten verdiepen want eigenlijk die ik maar wat.

  1. zegt:

   Leuk, ik wil er ook zeker heen om de tentoonstelling te bekijken.

 4. zegt:

  ik ben fotograaf dus vind dit helemaal leuk om te lezen 😀 en de nacht foto is zeker goed gelukt!

  1. zegt:

   Zo gaaf zeg! Dat is echt een droom baan.

 5. Laura zegt:

  Heel leuk om te lezen! Zelf heb ik niet zo veel met zelf-fotograferen. Heb er niet zo veel geduld voor en ik ben enorm perfectionistisch op dat vlak. Sta wel vaak voor iemand anders’ lens, dus dat vind ik dan wel weer leuk

 6. zegt:

  Ik fotografeer ook heel veel, meestal met mijn Sony compactcamera of met mijn telefoon. Ik wil alleen wel wat meer van de automatische stand af maar in de praktijk blijft dat er vaak bij. Ook omdat ik mijn camera qua instellingen daar niet echt handig voor vind. Inspiratie… vooral ook Instagram en andere bloggers.

  1. zegt:

   Die nachtfoto is zo mooi! Ik vind fotograferen best wel moeilijk en denk eraan om er een cursus voor te gaan volgen

 7. Felice Veenman zegt:

  boeiende vraag die je stelt: zi tinspiratie gewoon al in ons, of moeten we die ergens gaan zoeken, gaan wakker maken? Ik weet het niet.
  Het helpt je inspiratie in ieder geval wanneer je veel technieken tot je beschikking hebt. Ik zou wel willen leren fotograferen, ik ben namelijk beter met woorden dan met beelden

 8. Ika zegt:

  Wat leuk zeg! Houd ook zo van fotograferen. Wat is die foto mooi op nachtstand, ik experimenteer wel vaker met mijn camera.

 9. zegt:

  Je nachtfoto is echt gaaf geworden, wauw! Dat zou ik ook wel willen kunnen. Maar die van mij zijn meestal wat korrelig ipv zo helder 😉 Ik heb een Nikon camera en die gaat zeker mee op vakantie maar ik neem hem wel veel minder mee dan enkele jaren geleden. Net als jij omdat het ding zo zwaar is. Dan werkt de telefoon net even makkelijker.

  1. zegt:

   Precies,, dat heb ik ook en telefoons hebben natuurlijk ook goede camera’s maar de echt camera’s hebben vaak toch net van die extra’s

 10. zegt:

  Wat een handige tips. Super mooie foto’s maak je ook. Ik had vroeger een zware camera bij me op events nu doe ik dat zelden. Ik gebruik mijn telefoon tenzij is hele scherpe foto’s wil leen ik de lichte camera van mijn zusje.

 11. zegt:

  Ontzettend leuke tips! Een tijdje geleden deed ik een fotografie cursus van 2 dagen…jammer dat ik er weinig van heb ontvangen

 12. Ik vind fotograferen leuk, alleen het meeslepen van de camera niet. Ik heb daarom een nieuwe telefoon en wil daar foto’s mee gaan maken.

 13. zegt:

  Die nachtfoto is prachtig! Handige tips, zelf neem ik inderdaad ook vaak mijn camera mee en dan schiet ik gewoon lukraak wat plaatjes, wat voor inspiratie zorgt.

 14. zegt:

  Inspiratie haal ik ook uit zo veel dingen. Vaak kijk ik af hoe anderen het doen. Standpunt, lichtinval, dat soort zaken. En vooral ook gewoon heel veel oefenen en proberen

 15. Ik heb een fotografie cursus gedaan, jaren geleden en ik heb er nog steeds iets aan. Echt een goede investering geweest toen. Helaas kom ik voor 5 mei niet echt in de buurt van Zwolle anders zou ik de tentoonstelling graag bezoeken.

 16. Leuke blog met genoeg inspiratie voor de komende tijd. Ik fotografeer voornamelijk met mijn smartphone maar daarbij komen je tips ook goed van pas. Gave nachtfoto trouwens!

 17. Hey
  Ik heb een fotografiemicrobe meegekregen van mijn grootvader, maar ik doe er te weinig mee…
  Ik vind mijn reflexcamera overal mee naartoe zeulen zo een dingetje eerlijk gezegd. Dat is ergens best heel jammer, vind ik dan ook weer. Want ik ben er graag mee bezig en mijn smartphone trekt tegenwoordig mooie dingen, maar het is verre van dezelfde kwaliteit (ondanks wat andere ook graag willen beweren. 😉 )

  Goede tips, alleszins, ik kreeg eerst wat “les” van mijn grootvader en ben daarna nog 2 jaar les gaan volgen in avondonderwijs. Als hobby ja, toch wel!

  1. zegt:

   Wel gaaf dat je ook echt les bent gaan volgen, dat is iets wat ik ook heel graag eens wil doen.

 18. Mandy zegt:

  Ik ga er niet echt op uit om foto’s te maken maar ik vind het zeker wel leuk om te doen bijvoorbeeld als ik in pretparken, dierentuinen, op vakantie ben etc. Maar dat is ook voornamelijk om leuke, blijvende herinneringen te hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept