wandelen met kinderen in de bergen
Reizen Vrije tijd

Goed voorbereid wandelen in de bergen met kinderen

Wandelen in de bergen. Ik vind het heerlijk om tijdens de zomervakantie naast uitrusten en relaxen, ook actief bezig te zijn. Wandelen en klimmen is wat we dan doen. Maar waar moet je nu op letten wanneer je de bergen in gaat ( zowel alleen als met kinderen) en wat neem je mee.

Kamperen en huttentochten

De laatste jaren gingen wij vaak naar Zwitserland en Frankrijk. Het maakt nooit zoveel uit waar we heen gaan, als er maar bergen en klimrotsen zijn. De jongens zijn gelukkig ook helemaal van het kamperen en genieten net zo van de vakantie als wij. Nou ligt hun voorkeur wel iets meer bij het klimmen dan het wandelen. Tenslotte is wandelen in de bergen best inspannend. Maar hoe moe ze ook zijn na het wandelen, een ijsje doet altijd wonderen. Daar waar ik vroeger met mijn ouders huttentochten liep, zo wandelen wij nu alleen dagtochten. Ook hartstikke mooi en al komen we dan misschien niet zo hoog de berg op, we hebben heel veel plezier en prachtig uitzicht.

Lees ook: Waarom kamperen met kinderen zo leuk is.

Wandelen in de bergen met kinderen

Maar als je nu de bergen in wilt gaan met (kleine) kinderen, waar moet je dan rekening mee houden? Op zich kan een stukje wandelen natuurlijk helemaal geen kwaad. Een dagtocht is nog prima te doen, maar zou je meer willen ( denk aan wandelen in de sneeuw of met kabels en touwen) dan verwijs ik je graag naar de site van de NKBV. Hier vind je heel veel informatie over wandelen in de bergen.

Tips wanneer je gaat wandelen met kinderen

 • Weet altijd waar je heen gaat wandelen koop een kaart van het gebied en bestudeer deze van te voren. Zo kom je niet voor onverwachte dingen te staan als hoogtes of sneeuwgebieden.
 • Zorg voor goede zonnebrillen voor jezelf en de kinderen.
 • Zorg voor goede schoenen.
 • Draag een petje of zonnehoed.
 • Smeer je goed in en neem extra zonnebrand mee.
 • Neem energierijk eten mee, bijv muesli repen en noten.
 • Neem voldoende water mee
 • Denk aan een EHBO tasje met blaren pleisters.
 • Is je kind te klein om zelf te lopen en je wilt echt langere wandelingen maken, koop dat een goede kinderdrager. Wij hadden er een van VAUDE, hier waren we erg tevreden over. Maar er zijn veel meer goede merken.
 • Draag zo wie zo voor een goede rugzak.
 • Ga ’s morgens op tijd weg, zodat je niet in de ergste warmte aan het lopen bent.
 • Mijn valkuil. Ik wilde altijd naar de hut toe lopen. Met kleine kinderen moest ik dit al snel bijstellen. Loop lekker tot het gaat en als ze moe zijn dan draai je om.
 • Wij rusten tijdens het wandelen elk half uur even kort en nemen een slok water.
 • Leer alle kinderliedjes uit je hoofd. Vooral tijdens het afdalen komt zingen als afleiding goed van pas.
 • Neem altijd een trui mee. In het dal kan het nog zo warm zijn, op hoogte ( en zeker wanneer je zweet na de lange wandeling) kan de kou zo vat op je hebben.

Gaan jullie dit jaar wandelen in de bergen? Ik lees het graag en natuurlijk ook als jij nog meer tips hebt voor dit lijstje.

NKBV is de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Op de site vind je alle informatie over bergwanden, alpinisme en sportklimmen.

Foto’s lodiblogt

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

24 thoughts on “Goed voorbereid wandelen in de bergen met kinderen”

 1. Wow, wat dapper! Dat is iets wat ik zelf al niet snel zou doen, laat staan met kleuter erbij. Leuke foto trouwens! Hoe vaak doen jullie dit? En puur om te weten. Hoe lang duurt zo’n wandeling? Hoe lang houden de kinderen het vol?

  1. Wij wandelen eigenlijk de hele vakantie, de ene dag de bergen in, de andere dak klimmen en dan weer een rustdag. Net wat het weer een beetje toe laat. We lopen eigenlijk al vanaf da ze in de draagzak konden. Wij lopen nu wel wandelingen van 4-5 uur, maar in het begin liepen we misschien 2 uurtjes, aten een broodje en gingen weer terug. Vooral geen druk en pushen want dan houden ze het t langste vol. Nu halen we altijd wel de hut of het kruis op de top. Maar toen ze jonger waren niet hoor en dan keerde we gewoon om. De foto’s zijn gemaakt in Zion Amerika.

 2. Ik wandelde vroeger diverse malen met mijn ouders in Oostenrijk. Gewoon vanaf het hotel en altijd dagtochten, maar elke keer weer super mooi! Een meerdaagse tocht met (je) kinderen lijkt me ook geweldig.

 3. Wat gaaf zeg! Wij hebben dit nog niet gedaan, maar mijn jongens zijn nog veel te jong. Ze hebben snel zere benen en willen dan gedragen worden. Lijkt mij dan op zo’n moment niet handig haha!

 4. Wauw prachtig zulke tochten! Ik ben ook opgegroeid met kamperen en wij gaan ieder jaar wel een keer naar de bergen. Prachtig om daar te wandelen. Het lijkt me heerlijk om in de toekomst ook met de kids er zo opuit te gaan. Leuke tips!

 5. Wandelen in de bergen lijkt me aan de ene kant niks voor mij vanwege hoe intensief het me lijkt, maar het lijkt me wel een hele ervaring!

 6. Ik vind de afwisseling altijd leuk. Ikzelf ben gek wandelen (ook wel in de bergen), toch doe ik dat met onze kinderen nog niet. Dan moeten we ze inderdaad dragen, dan zou het kunnen. De oudste is 3. Maar voorlopig houden we het maar even bij strand en zwembaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.