kappertjes maken, maar wat kun je in een happertje zetten?
Creativiteit

Happertjes knutselen met vouwblaadjes

Happertjes? Wat zijn dat ook alweer? Dat dacht ik toen de jongste thuis kwam met de mededeling; ‘Mama, we gaan happertjes maken op school’. Maar natuurlijk happertjes, je maakt ze heel makkelijk met vouwblaadjes en kinderen hebben er uren plezier mee! Hoe je ze maakt en wat je er in zet. Je ziet het hier.

Knutsel je eigen happertjes

In de vakantie is er altijd genoeg tijd om te knutselen. Zet de hele tafel vol met vouwpapier, stiften, lijm, schilderspullen, kwasten of wat de kinderen ook maar willen doen. Laat ze hun gang gaan en zie wat een prachtige creaties er op tafel komen. Voor deze happertjes heb je trouwens maar weinig nodig. Namelijk alleen maar wat vouwblaadjes. En heb je geen vouwblaadjes, als ze maar vierkant zijn, kan elk papiertje. 

Zo maak je ze:

 1. Pak een vouwblaadje en vouw deze een keer dubbel.
 2. Vouw open en draai een slag en vouw deze weer dubbel.
 3. Dan vouw je de vier hoeken naar het middelpunt.
 4. Nu draai je papier het helemaal om en vouw weer de vier hoeken naar het middelpunt.
 5. Draai het papier weer helemaal om en vouw nu de driehoekige flapjes naar binnen.
 6. Nu even goed in model vouwen en klaar is je happertje.
 7. Je kan er oogjes op tekenen of plakken, maar je kan er ook een spel van maken.
 8. Hoe: Zet nummer 1 tot 8 op de flapjes en schrijf binnen in teksten als ‘ je bent lief’ of ‘ je lacht heel mooi’, vraag aan iemand een nummer. Beweeg zo vaak als dat nummer met het happertje en vraag dan een van de nummer die je ziet, Vouw het flapje open en vertel wat er staat. Gegarandeerd plezier!
happertjes maken van karton
welke opdrachten zet je in de gevouwen blaadjes?

Liever op beeld kijken?

Meer visueel ingesteld? Hier laat ik zien hoe je deze makkelijke happertjes zelf kan knutselen:

Welke opdrachten zet je in de vouwblaadjes

Maar wat schrijf je nu in de happertjes, welke tekst zet je er in? Wanneer je jouw happertje gevouwen hebt. Je kan ze voor veel verschillende dingen gebruiken, denk een aan een bewegingsspel. Waarbij je opdrachten maakt als: ‘doe 10 squads’ of ‘loop een rondje om het huis.’ Maar je kan ze ook gebruiken om te leren. Schrijf er bijvoorbeeld in: ‘welk cijfer is dit’ of ‘wat is de kleur die je ziet.’ Voor oudere kinderen kan je hier bijvoorbeeld engelse woorden in zetten en vragen wat dit in het Nederlands betekend. Happertjes zijn niet alleen leuk en makkelijk te maken, ze kunnen ook leerzaam zijn. Meer creatieve knutselen vind je op mijn Pinterest bord: Creatief, knutselen en DIY

Lees ook: Zo knutsel je Minions.

foto’s lodiblogt

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

32 thoughts on “Happertjes knutselen met vouwblaadjes”

 1. Oeh ja! Die ken ik inderdaad! Vroeger zelf veel gemaakt en nu maken mijn leerlingen ze in de klas! De term ‘kappertjes’ ken ik overigens niet 😉

 2. Leuk! En wat een nostalgie! Ik maakte (wie niet) die dingen vroeger ook altijd. ontwierp er laatst een voor moodkids, een happertje (of zoutvaatje). Nooit geweten dat dat dus zo heet.

 3. Jeugdsentiment dit. Wat vond ik dat leuk om te maken en er mee te spelen. Ik hielp er mijn zusje mee die niet kon slapen. Ik schreef aan de binnenkant dan dingen waar ze over kon dromen. Dus we draaiden dat ding (want happertje noemde ik ze niet) en dan moest ze een flapje openen. En daar stond dan op waar ze over kon dromen 🙂

   1. wat grappig, ik weet zelf eigenlijk niet meer hoe ik ze altijd noemde, mijn kinderen kwamen toen met happertjes, volgens mij hadden ze dat op school gehoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.