De mooiste haak en brei patronen in beeld

patronen om te haken en te breien.

Je komt online en in tijdschriften de mooiste patronen tegen. Patronen om te haken en te breien.  Hierdoor leer je nieuwe steken, nieuwe termen en misschien nog wel veel meer. Wat is nu het verschil in steken en in haken en breien?

Patronen wat zijn dit eigenlijk

Wat wordt er eigenlijk met patronen bedoelt? Je hebt visuele patronen, deze kunnen opgebouwd zijn uit bijvoorbeeld cirkels, vierkanten (bijvoorbeeld in dambord-patroon) en of elk ander basisfiguur. Men spreekt ook van een patroon als er niet een strikte herhaling plaatsvindt, bijvoorbeeld in het geval van het werk van Maurits Cornelis Escher. Hierbij wordt de herhaling gekenmerkt door geleidelijke veranderingen van de basisfiguur. Er zijn denk en gedrags patronen. Als denken en/of gedrag verlopen volgens voorspelbare regels spreekt men van een denk- en/of gedragspatroon.  En In de muziek is een patroon een bepaalde opeenvolging (sequentie) van noten, drums of percussie.

Bron

Visueel

Ik ga het vandaag over de visuele patronen hebben. Zelf maak ik ze niet voor haak en brei werkjes. Ik verzin ook geen nieuwe steken. Al pas ik nog wel eens het een en ander aan, qua hoeveelheid steken omdat het anders te groot of te klein is. Meestal haak en brei ik vaststaande voorbeelden die ik vind in boeken of op internet. Wanneer ik op zoek ben naar een nieuw ontwerp van een kledingstuk dan word ik vaak geïnspireerd door de steken, In de loop der tijd heb ik vele mooie patronen leren kennen. Daar waar ik in het begin van mijn creatieve carrière het liefst recht en averecht breide en alleen met vaste kon haken, heb ik me de laatste tijd aardig ontwikkeld en probeer ook steeds moeilijkere patronen.

Lees ook: Haak en brei patronen, alles op een rij.

Wat is er zo lastig aan

Al laat ik nog steeds wel eens patronen liggen, die me te ingewikkeld zijn. Ik merk dat het me wel steeds beter af gaat. De mooiste patronen heb ik de laatste tijd geleerd van Maris van Creachick. Door haar voorbeelden te gebruiken leerde ik onder andere de wafelsteek en de kruissteek. De patronen van Maris zijn vaak gevisualiseerd, Zij tekent precies uit met symbolen wat je moet doen om het patroon te krijgen.

Wat was de moeilijkste steek

Het lastigste patroon wat ik tot nu toe gemaakt heb is de kabel in haak versie.  Een kabel breien is al flink lastig, maar haken is helemaal ingewikkeld. Het ging om het mannen vest van Creachick en gelukkig was er op de site een über geduldige mevrouw die deze steek stap voor stap uit legde. De video heb ik echt ontelbare keren gezien, maar uiteindelijk had ik de slag te pakken. Op de foto’s hieronder zie je het patroon van een trui waarbij de kabel gebreid is en een vest waarbij de kabel gehaakt is.

Het grijze vest is gehaakt en de rode trui gebreid.

Wafelsteek en kruissteek

Ook via dezelfde site van Creachick vond ik twee super leuke vesten om te haken. Wederom met (voor mij) nieuwe steken.  De een met de Wafelsteek en de ander met de kruissteek. Erge leuke steken om te haken. In het begin is het even goed tellen en nakijken maar wanneer je het doorhebt gaat het ook weer prima.

verschillende steken om te haken en te breien
de mooiste vesten haak jezelf

Crea Cross

Elke week is staat er een nieuw thema centraal bij Crea Cross.

Lees ook: Haken in het thema de weg.

Lees ook: Mijn favorieten in beeld gebracht.

handtekening Lodi blogger en copywriter

Foto’s lodiblogt

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

7 reacties

 1. Hé, wat een super leuke invulling van de uitdaging.
  Ik vind foto’s van haakwerk ook vaak een uitdaging!

  1. Was ook een super leuk thema!

 2. Ik vind het maar knap. Zelf kan ik echt alleen maar stokjes en vasten haken in een rechte rij. Patronen kan ik totaal niet helaas.

  1. Ik ben er ook helemaal in gegroeid hoor! Hoefaak ik niet mijn noodlijn ( moeder) heb gebeld in het begin.

 3. Sophie zegt:

  Ik heb nog geen patroon van Creachick gemaakt, maar het ziet er echt geweldig uit! Kabels haken heb ik nog nooit gedaan.

  1. Ze heeft zulke leuke dingen online staan en goed te volgen. Die kabels waren een hele klus tot ik het door had, toen ging het prima.

 4. Ik vind de brioche steek heel mooi, ook leuk om te breien. Net geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept