Maak zelf een fotolijstje van Plexiglas- DIY

Maak zelf een fotolijstje van Plexiglas- DIY

Heb jij een mooie foto of schilderij die je in een fotolijstje wil zetten, dan kan je kiezen voor een wissellijstje die je koopt. Maar je kan deze natuurlijk ook zelf maken. Dat maakt het gelijk een stuk persoonlijker! In dit artikel vertel ik je hoe je een mooie fotolijst met plexiglas kan maken.

Zelf een fotolijstje maken

Hoe leuk is het om zelf een fotolijstje te maken voor een mooie foto of schilderij? Ik schilder zelf af en toe en zet de doeken dan ergens neer, maar eigenlijk is het net zo leuk om hier zelf een leuk lijstje omheen te maken. Dat kan met plexiglas.

Wat heb je nodig

Voor het maken van een eigen fotolijstje van plexiglas heb je twee plaatjes plexiglas nodig. Ga voor de gegoten variant, omdat de XT variant kapot kan gaan wanneer je er gaten in gaat boren. Tegenwoordig hebben veel webshops een ruim assortiment plexiglas, zodat je veel keuze hebt in formaten en kleuren. Afhankelijk van wat voor soort fotolijstje je wilt gaan maken, heb je een houten balkje met gleuf en twee magneetjes nodig, of afstandhouders. 

Hoe ga je beginnen

Bepaal eerst de afmetingen van het lijstje naar aanleiding van het formaat van de foto of schilderij die je in het lijstje wilt doen. Houd een paar centimeter ruimte om de foto heen, zodat je zeker weet dat je voldoende ruimte hebt voor de foto. Er zijn twee manieren om een fotolijstje te maken van plexiglas. Je kunt ervoor kiezen om de twee platen plexiglas in het houten balkje te plaatsen met daartussen de foto. Boor twee gaatjes in de platen, zodat je met de magneten de plaatjes bij elkaar kunt houden. Een andere manier is om de foto vast te lijmen op de onderste plexiglas plaat en de tweede plaat erbovenop te monteren met afstandhouders. Zo creëer je als het ware een ‘zwevende’ fotolijst.

Waarom kiezen voor plexiglas?

Een fotolijstje kan je natuurlijk ook met normaal glas maken, waarom zou je kiezen voor plexiglas? Plexiglas is een stuk sterker dan normaal glas, het is lichter van gewicht en makkelijker te bewerken. Ook is het minder duur, veiliger om mee te werken en kan het wat beter tegen een stootje.

Zorg voor je foto’s

Heb jij nog losliggende foto’s waar je een fotolijstje voor zoekt, ga zelf aan de slag en maak je eigen lijstje. Niets zo leuk om zelf aan het knutselen te gaan en misschien ook wel een leuke tip voor Vaderdag wat er aan zit te komen.

foto lodiblogt- gratis afbeelding van Carlo Busselato via Pixabay/samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. ingrid zegt:

    wat een leuk idee. zo heb je echt iets zelf gemaakt

  2. Mandy zegt:

    Oh wat creatief bedacht zeg! zeker handig ook met die onhandige maten soms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept