Zelf een kast maken met de juiste materialen

Zelf een kast maken met de juiste materialen

Zelf een kast maken voor in de woonkamer of slaapkamer. Hoe leuk is dat! Is dit iets voor jou? Niet alleen het maken geeft voldoening ook het resultaat is natuurlijk super. Maar welke materialen kan je gebruiken om zelf een kast te maken?

Werken met multiplex

Meubels kun je kant en klaar kopen in de woonboulevard, maar je kunt ze ook zelf maken. Een boekenkastwand bijvoorbeeld of een kast. Voor het vervaardigen van meubels wordt veelal gebruik gemaakt van multiplex platen. De platen zien er mooi uit en zijn op elke maat te zagen en zijn bovendien sterk. Genoeg om het gewicht van boeken te dragen.

Plaatmateriaal

Toch zijn er wel verschillen in de platen die verkrijgbaar zijn. Triplex heeft in vergelijking met multiplex slechts drie houtlagen. Multiplex heeft meerdere verlijmde lagen en is daardoor niet alleen dikker maar ook sterker. MDF heeft samengeperste verlijmde houtvezels. In tegenstelling tot andere vezelplaten heeft het een nette uitstraling. Groot voordeel is verder dat de kopse kanten eenvoudig af te werken zijn. Hardboard tenslotte is bruikbaar voor een achterwand. Ideaal om zelf een kast te maken.

Meubelplaat

Het woord geeft al de toepassing aan. Meubelplaat lijkt op triplex, maar is toch anders. Het is een soort sandwich. Op een plank worden twee lagen hout gelijmd. Het zorgt voor een stevige en duurzame plaat met als bijkomend voordeel dat deze variant ook nog eens voordelig in prijs is. Het is dan ook een veelgebruikt materiaal voor meubels.

Bouw- en werktekeningen

Op internet zijn talrijke werktekeningen beschikbaar van meubels. Van hoogslapers tot een loungebank en van een boekenkast tot een kindermeubel. Het zijn basismodellen die je ook individueel kunt veranderen. Advies wordt gegeven voor het soort plaatmateriaal en wat je verder nodig hebt aan lijm en schroeven. Het gereedschap beperkt zich tot een decoupeerzaag en boorschroefmachine. Liever niet zelf zagen? Dit kun je ook door de winkel of bouwmarkt laten doen. Er zijn zelfs software tekenprogramma’s te downloaden zoals Google SketchUp.

Zelf een kast maken

Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd om zelf meubels te maken. Heb je bijvoorbeeld al moeite om een IKEA meubel onbeschadigd in elkaar te zetten en duizel je al als je de gebruiksaanwijzing doorneemt? Begin er dan niet aan want het zelf monteren is nog een stuk lastiger en vereist meubelmaker-inzicht. Maar kan je wel zelf een kast maken, dan zijn deze tips misschien wel iets voor jou en kan je in je woonkamer je eigen stijl uit eigen hand terug laten komen.

foto pixabay/ samenwerking

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

4 reacties

 1. Jasmina zegt:

  Ik ben niet zo een handige harrie, mijn man daarentegen wel. Sinds de eerste lockdown is mijn man ook volop aan het knutselen geslagen..ik ga hem deze blog ook laten lezen

  1. zegt:

   Heerlijk zo een man, ideaal. Ik ben diegeen uit het artikel die ooit een Ikea kast stuk maakte door een hamer nodig te hebben ( en er stond nog bij’ je hebt geen hamer nodig’ :))

 2. Ik ben niet zo handig. Als er iets gemaakt moet worden dan is het een klusje voor mijn man.

 3. zegt:

  interessant artikel. Ik adviseer je naar de Action store waar je veel noodzakelijke dingen voor in huis kunt kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept