Haak en brei patronen. Waar vind ik de leukste patronen.

waar vind je haak en brei patronen

Ruim ander half jaar geleden vond ik het plezier terug in haken en breien. Eigenlijk was het een beetje noodgedwongen, maar ik beleef er erg veel plezier aan en ben zelfs -ik zeg het maar eerlijk- een beetje verslaafd. Maar waar vind ik haak en brei patronen?

Noodgedwongen aan de haak.

Toen ik jonger was leerde mijn moeder me al eens breien en haken. Toch had ik al jaren geen pennen meer aangeraakt. Toen mijn zich ander half jaar geleden ineens slechter werd, merkte ik dat ik in de avonden net meer kon lezen. Om iets anders te doen, heb ik toen het breien weer opgepakt. Ook lastig, zou je denken met slecht zicht, maar op de een of andere manier gaat dit prima. Zolang ik niet te kleine haak naalden en dunne garen gebruik.  Alles wat ik maak is dus een beetje ‘ grof’ gebreid of gehaakt.

Haak en brei patronen

In het begin haakte en breide ik vanuit leer boeken. Dus hoe leer ik breien en hoe leer ik haken. Super makkelijk, want hierdoor leerde ik de begin steken weer. Ik maakte tasjes en knuffels. Hier lezen jullie welke boeken ik hier voor gebruikte en het haken en breien weer onder de knie kreeg. Maar na een grote hoeveelheid knuffels voor de jongens, sjaals en mutsen, vond ik het tijd voor het echte werk, maar waar haal je de patronen vandaan?

Offline patronen

Er zijn de super leuke tijdschriften in de winkels te vinden. Zelf ben ik dol op de bladen; Simply breien en Simply haken. Tijdschriften die eens per maand uitkomen en boordevol haak en brei idee staan. Moeilijke patronen en makkelijke patronen. Al valt er over het patronen nog wel wat te zeggen hoor, dit is af en toe net hogere wiskunde naar mijn idee. Zelf vind ik papieren versie van patronen erg fijn, omdat ik dan iets tastbaars in handen heb en print daarom de online versies ook vaak uit.

Lees ook: Van recht naar rond breien.

Online Patronen, welke zijn mijn favoriet

Online kan je natuurlijk heel veel gratis, maar ook betaalde haak en brei patronen vinden. Ik zelf kies eigenlijk voor de gratis patronen omdat er hier een grote hoeveelheid in te vinden is. Ik heb drie favoriete sites waar ik vaak kijk voor patroneren, dat zijn:

Freubelweb

Freubelweb is de website voor iedereen die op zoek is naar gratis patronen. Het voordeel van deze site is dat je lid kan worden en dan al je favorieten kan bewaren. Elke dag komen er wel nieuwe creatieve ideeen bij. Niet alleen haak of brei patronen, maar ook alle andere creatieve vaardigheden als met vilt werken, kleien etc. Er zijn ontzettend veel patronen te vinden van heel veel uiteenlopende onderwerpen. Een nadeel is dat niet alle patronen in het Nederlands zijn. Echter wanneer je het patroon lezen een beetje onder de knie hebt lukt dit in het Engels ook wel.

Creachick

Maris van Creachick is echt een bezige bij. Wat zij met de haakpennen kan, ongelofelijk. Grote bewondering heb ik voor haar en ik kijk elke keer weer verlekkerd naar haar patronen. Onlangs maakte ik een vest voor de man en heb nu net het schelpenvest klaar. Van de week ben ik begonnen met het warme winter vest. Allen naar patronen en voorbeelden van Creachick. Haar patronen zijn heel goed te lezen en de filmpjes en foto’s die ze hierbij plaatst goed te volgen. En kom je er niet uit dan is er de creachick hulp groep op Facebook. Een hele fijne groep waar iedereen elkaar helpt door de patronen heen. De patronen zijn gratis, maar er is mogelijkheid tot donatie wanneer je een patroon hebt gebruikt. Maris koopt van deze donatie weer nieuw garen om een nieuw ontwerp te maken.

Lees ook: Een trui breien, het is net hogere wiskunde.

Drops Design

Op garnstudio vind je de gratis patronen van Drops Design. Deze site kwam ik de eerste keer tegen toen ik op zoek was naar het patroon van een omslagdoek. De site staat vol mooie patronen van alles wat je maar kan bedenken wat je kan haken en breien. Drops zijn garen en deze kan je meteen bestellen zou je dat willen. Op de site is een hele grote keuze aan haak en brei patronen en je moet even door de vele letters door lezen, maar dan vind je heel duidelijk hoe je iets kan maken. Ook zijn er vaak filmpjes die je kan volgen. Dat deed ik bij mijn omslag doek trouwens ook en had het ‘ bloem haken’ snel onder de knie.

Heb jij nog leuke tips? Laat het me weten, want ik ben altijd opzoek naar meer leuks!

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s Lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. Hi Lodi, Kijk ook eens op de breiboerderij daar vind je ook super veel gratis patronen waarvan veel door ons zelf ontworpen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept