Een trui breien = hogere wiskunde

Best ingewikkeld hoor een trui breien. Steken tellen, nieuwe steken, patronen lezen.

Een trui breien is hogere wiskunde. Of een trui breien is Abracadabra. Dat is misschien een betere beschrijving in dit geval. Want holy moly, wat an het lastig zijn om de patronen te volgen en te snappen. 

Een trui breien

Na de nodige sjaals, mutsen en knuffels breien en haken is het nu tijd voor het echte werk. Een trui breien voor mezelf. In de Simply breien van April/Mei 2016 staat op de voorpagina een kort truitje van Rita Taylors. Bij de beschrijving staat ‘een leuke uitdaging voor alle breifans’. Leuk eerst project, dacht ik. Tot ik het patroon ging lezen op. ‘Samenbr’, snap ik nog. ‘Omslag en ssk’,  daar moest ik toch echt even een You-Tube filmpje voor nakijken ( lang leven het internet!).

Lees ook: Knuffels haken dat doe je heel makkelijk zelf

een golfpatroon breien

Het ging om het zogenoemde golfpatroon en eindelijk had ik dit patroon duidelijk. Proeflapje gemaakt, werk uitgehaald, besloten ander wol te kopen, nogmaals gestart en weer uitgehaald. Jawel. Na een naald of 8 kwam ik er achter dat ik in plaats van 101 steken er 102 had. Ik telde en telde en telde nog een keer. Ja echt 102 steken.

Ik deed toch precies wat er stond

Maar ik deed toch precies wat er stond, een tui breien is toch niet zo moeilijk? . Ik schreef het uit, dacht er zelfs ’s nachts nog aan en ineens zag ik het. Wanneer ik het patroon volgde zoals beschreven kwam ik toch die steek meer uit. Dit omdat ik in de laatste paar steken,wel een steek minderde, maar daar tegenover twee steken meerderde. Tja en dan kom je ongelijk uit.  Oké, dit wist ik nu en nou verder? Ik belde mijn reddende engel weer. Jawel Moeders. Zei vertelde me het patroon maar niet te serieus te nemen en een eigen draai er aan te geven.

Aan de slag

Okiedo. en zo ging ik weer aan de slag met een trui breien. Deze keer voor het eggie. De laatste steek doe ik naar eigen initiatief.  De trui zal volgend jaar zomer wel af zijn. Maar dat kan de pret niet drukken! En volgend jaar….dan lach ik om dit soort patronen en zal ik een trui breien als of het niks is, let op mijn woorden.

Breien jullie? En schrikken jullie ook al zo wanneer je de beschrijving ziet staan en haak je dan eigenlijk ook al af?

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

12 reacties

 1. Firma Mama zegt:

  Hahah herkenbaar! Ik ben ermee gekapt. Ik kom niet verder dan een simpele sjaal. Maar dan nog zijn de kanten niet gelijk?!?! Ik ben wel aan het haken, nu dan even niet, straks in de winter weer. En dat lukt aardig

  1. zegt:

   Hihi, ben blij dat ik niet alleen hier in sta! haken vind ik ook erg leuk.

 2. zegt:

  Wat knap!
  Ben benieuwd hoe hij gaat worden!

  Ik kan helaas nog geen sjaal breien zonder voortijdig de helft van alle steken te verliezen. Jammer, want vind het er altijd zo gezellig uit zien als iemand breit.

  1. zegt:

   Ik zal af en toe een foto plaatsen van de voortgang. Hier heeft het ook veel proeflapjes geduurd voor ik alle steken kon behouden.

 3. zegt:

  Breien vind ik leuk, maar kan het gewoon niet! Een sjaal zou nog kunnen…
  Ben benieuwd hoe het resultaat straks is!

  1. zegt:

   Ik zal af en toe even een update plaatsen. Over de eerste naalden ben ik best tevreden, moet ik zeggen 🙂

 4. Rosie zegt:

  Oh helemaal mee eens, ik heb het ook een tijdje geprobeerd maar ik ben er veel te ongeduldig voor ;-)!

  1. zegt:

   haha, ja he! en echt, ongeduldig moet je zeker niet zijn, dat klopt helemaal! 🙂

 5. Helga zegt:

  Ik brei en haak al vanaf m’n zesde, dus voor mij is geen patroon vreemd. Maar ik moest wel lachen om jouw ‘wiskundige trui’. Mooi geschreven.

  1. zegt:

   Echt! o ik ben jaloers. Mijn moeder leest een patroon ook zo, zelfs wanneer ik het over de telefoon vertel. legt zij me uit wat ik moet doen. Ik hoop ook ooit nog eens zo ver te zijn!

 6. Is deze trui nog afgekomen Lodi? En zo ja, hoe zag hij er uit. Ik snap ook echt niets van breipatronen.

  1. zegt:

   ja hij is afgekomen hoor en van de zomer kan ik hem weer aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept