Hoe meet je de framemaat van kinderfietsen op?

Jouw zoon of dochter is toe aan een nieuwe fiets. Je ziet genoeg fietsen online staan bij webshops. Maar welke maat kinderfiets heeft je kind nou nodig? Tenslotte wil je wel graag dat je zoon of dochter ook meteen weg kan fietsen op de fiets, zodra deze geleverd is. In dit artikel vertel ik over de framemaat van kinderfietsen, zodat je altijd de juiste maat kiest.

Online kinderfietsen bestellen

Er worden steeds meer kinderfietsen besteld via webshops. Maar wat nu als de prachtige kinderfiets, die net is bezorgd, je kind toch niet past? Wat een teleurstelling, zowel bij jouw als bij je kind. Terwijl die vriendelijke klantenservice medewerker je nog  zó verzekerde dat deze maat echt zou passen.. Hoe kan dat nou?

Er worden veel kinderfietsen aangeboden op webshops. Als je dochter een mooie roze prinsessenfiets heeft gezien en die heel graag wil hebben, is het belangrijk dat je de goede fietsmaat kiest. Je dochter rijdt dan ook lekker op de nieuwe fiets, maar ook voor de veiligheid en stabiliteit is het belangrijk om de juiste maat te kiezen.

Welke framemaat moet je hebben

Als je op internet gaat zoeken kom je allerlei verschillende methodes tegen om de kinderfietsmaat op te meten. Wat is nu de beste methode en waar moet je op letten?
De framemaat wordt bepaald door het meten van de binnenbeenlengte (de afstand van het fietszadel tot aan de grond), waarmee je kunt berekenen wat de juiste maat van het fietsframe is, die past bij de lichaamslengte van je kindje.

Het is belangrijk dat je niet een fiets koopt die te groot of te klein is. Het zadel dient dan ook op de laagste stand te staan en de voetjes moeten de grond raken wanneer je kindje op de fiets zit. Het zadel kan altijd hoger worden geplaatst wanneer je kind aan het groeien is.

Als het opmeten niet lukt, dan is de kledingmaat van je kind ook een goede indicatie. Daarnaast zijn er verschillende wielmaten beschikbaar voor kinderfietsjes, die de maat van de fietsvelg bepalen.  Deze beginnen bij 12 inch en lopen door tot 28 inch. Deze wielmaten zijn geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar. De leeftijd van de kleine zegt erg weinig over de maat van het fietsje, dus het is niet aangeraden om dat als indicatie te gebruiken.

Bestel meteen de accessoires mee

Dus bestellen bij een webshop is een erg eenvoudige en prettige methode om snel een mooie fiets in huis te hebben, en alle accessoires kan je er direct bij bestellen! Wat wil je nog meer? Naast het letten op de maten van de kinderfiets zijn er vele andere extra’s die het hele bestelproces allemaal nóg veel leuker maken, zoals: Wel of geen zijwieltjes? Wordt het een stoere fiets voor je zoontje of een lieve prinsessenfiets voor je dochtertje?

Lees ook: Waarom wel of geen helm op tijdens het fietsen.

Ben jij van plan een nieuwe fiets uit te zoeken voor je zoon of dochter? Of zoek je accessoires voor de fiets? Neem dan deze tip ter harte en voorkom teleurstellingen.

Lees ook: Waarom een moederfiets zo ontzettend handig is.

foto gratis afbeelding via Pixabay/samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

24 reacties

 1. zegt:

  We gebruikte vroeger altijd de tip om met de voeten aan de grond te komen, voor het juiste formaat en hoogte van het zadel. Een helm droeg ik zelf nooit, maar je ziet het nu meer en meer

  1. De oudste hier leerde fietsen in Amerika en daar is de helm verplicht, dus hij vond het helemaal niet erg, de jongste daar in tegen had er problemen mee om te dragen.

 2. zegt:

  Wat een handige blog heb je er over geschreven. Ik zal
  Hem goed bewaren!

  1. 🙂 dankje!

 3. Voor mijn dochter ook een ietwat te grote fiets gekocht. Met zijwieltjes lukt het haar maar los fietsen is lastiger Goed omschreven!

 4. Heel handig maar ik ben inmiddels ervaren. Mijn dochtertje heeft al een aantal fietsjes versleten.

 5. zegt:

  Handig om te weten. Wij hadden toen groot fiets voor mijn zoon. Bewust groot gekocht omdat de kid groeit zo snel. Binnenkort moeten wij andere fiets voor mijn zoon.

 6. zegt:

  Wat een handige tips. Een fietshelm vind ik ook heel belangrijk.

 7. zegt:

  Handig artikel! Binnenkort willen we kijken voor een fiets voor onze zoon, dus dit komt zeker van pas!

 8. Gwendy zegt:

  Oh superhandig! Voor mijn gevoel kopen we nu bijna elk jaar een nieuwe fiets en elke keer weer denk ik… hoe zit het ook alweer met die inches?

  1. haha heel herkenbaar

 9. zegt:

  Mijn kinderen hebben al een fiets en ik koop ze altijd via marktplaats

 10. zegt:

  Handig om te weten! Ik geloof dat het bij volwassenen op dezelfde manier wordt opgemeten.

  1. dat denk ik ook wel hoor!

 11. Goed dat je hier over schrijft. Ik heb hier ook een keer een foutje mee gemaakt. Overigens groeien ze snel, dus komt goed maar bij het leren van fietsen heel belangrijk!

  1. Het is best een veel gemaakte fout ( ook door mij)

 12. Het juiste frame is inderdaad heel belangrijk. Fijn dat je uitlegt hoe je dat moet bepalen!

 13. Ah goed om te lezen 🙂

 14. zegt:

  Wat handig! Ik heb het nu nog niet nodig, maar over een paar jaar gaat mijn dochter ook fietsen!

  1. Leuk, wie weet heb je er dan iets aan.

 15. Hey handig blog dit! Voor mij niet echt van toepassing maar wie weet in de toekomst 😉

 16. Graag gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept