Fashion Gezin Lifestyle

Waarom ik mijn kinderen een fietshelm gaf.

De fietshelm, hier thuis nog wel eens een punt van discussie. Discussie tussen mij en de kinderen. Onze oudste zoon leerde fietsen in Amerika. Hier is de fietshelm niet verplicht, maar eigenlijk zie je hier niets anders. Zowel volwassenen als kinderen fietsen veelal met helm. Omdat onze zoon toen net leerde fietsen en de wegen niet plat waren, droeg hij een fietshelm. Hier zijn we in Nederland gewoon mee doorgegaan. Toch komen ze nu op een leeftijd dat het dragen van een helm een discussie punt is geworden.

Klaagzang over de fietshelm

Als (oud) wielrenner is mijn man er op gebrand dat de jongens een helm dragen, tijdens het fietsen. Wij fietsen veel, wanneer het mogelijk is qua afstand en weersomstandigheden, laat ik de auto staan en pakken we de fiets. De jongens fietsen goed, maar willen nog wel eens wat slingeren. Zoals jullie al in mijn blog over schuldgevoelens lazen, ben ik niet altijd zo consequent geweest. Ook niet met de fietshelm. Ik vergat deze of luisterde naar de klaagzang van de kinderen.

Naar de haaien

In de mei vakantie gingen we klimmen, hierbij dragen de jongens hun fietshelmen ook. Die van de jongste ging kapot en al snel kochten we een nieuwe helm voor hem. Onder luid protest tot hij een helm met haaien zag. Die wilde hij hebben. Prima zeiden wij, maar dan ook geen discussie en klagen meer.

fietshelm

Mijn man drukte de jongens nogmaals op het hart altijd de fietshelm te dragen. Ik heb ze nu in de schuur aan hun stuur hangen zodat ik het zelf niet vergeet en ook met hun besproken waarom wij vinden dat ze een fietshelm op moeten.

Geen bewijzen van veiligheid

Ik geloof dat ze het accepteren. Nou is het trouwens nooit bewezen dat fietsen met een fietshelm veiliger is dan zonder fietshelm. Bekend is wel dat de helm kan beschermen tegen hoofdletsel wanneer een fietser een eenzijdig ongeval zou hebben. bij een aanrijding met bijvoorbeeld een auto, dan zal de helm weinig extra bescherming geven. Hier is de helm ook voornamelijk voor eigen veiligheid, aangezien de jongens nog niet geheel recht en slingervrij fietsen.

 

Waarom ik mijn kinderen een fietshelm gaf.

Hoe denken jullie over fietshelmen? Dragen jullie kinderen ze?

Je hebt ze in alle kleuren en maten:

handtekeningklein

Bron fietshelmen en veiligheid

4 thoughts on “Waarom ik mijn kinderen een fietshelm gaf.”

  1. Ja ja ja ja ja!!!! Onze kinderen dragen een helm op de fiets ( ook als ze bij mij op de fiets in een stoeltje zitten).
    We doen allemaal zo ons best om de beste kinderwagen, het meest veilige autostoeltje te kopen, en daarna maakt het niks meer uit hoe veilig ons kind op de fiets is?

  2. Mijn oudste is pas 2jr, dus nog geen fietshelm probleempjes. Wel vind ik zo’n helm in het dagelijks leven eerder stom/overdreven staan dan leuk. Maarja, het kan wel een enorme redder zijn als je daadwerkelijk van je fiets valt. Achteraf heeft het geen zin om te zeggen: “Had ik maar.”

    1. Toen ik deze blog schreef en het artikel las over veiligheid en de helm dus weinig/ niet helpt bij ongelukken, besloot ik dat ik de jongens hun helm laat dragen tot ze zelf goed, stabiel ( zonder slingeren) kunnen fietsen. Ik snap hun punt van ‘het ziet er niet uit’ ook wel. Alhoewel zodra ze gaan skaten, pakken ze hun knie, pols bescherming en helm zelf al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *