Tips: reinigen van je gordijnen

Hoe kan je makkelijk en goed je gordijnen reinigen.

Gordijnen en andere raamdecoraties zou je eigenlijk regelmatig even moeten reinigen. Zelf doe ik dit veel te weinig, gewoon omdat ik eigenlijk niet weet hoe ik dit makkelijk kan doen. Tijd om eens op zoek te gaan naar tips.

Gordijnen kopen en reinigen

Wanneer je besluit om gordijnen te kopen, dan denk je niet aan de dag dat je ze eigenlijk weer moet reinigen. Toch is het goed om hier rekening mee te houden. De keuze van gordijnen kan hier namelijk van afhangen.

Lamellen zijn zo schoon en fris

In de huiskamer hebben we lamellen hangen, deze zijn van kunststof en kan ik prima reinigen. Elke keer als ik de ramen lap, maak ik voor de lamellen ook even een sopje en maak deze meteen schoon. Ik sta dan toch op de trap, dus makkelijk zat. In onze slaapkamer hebben we echter stoffen lamellen. Ideaal, want ze zijn verduisterend, maar hoe maak je die schoon? Ik ga er altijd maar even langs met de stofzuiger als ik hier toch mee bezig ben ik de kamer en heb het idee ze zo aardig stof vrij te houden.

Lees ook: Welke gordijnen kan je waar gebruiken in huis.

Gordijnen in de slaapkamer

In de slaapkamers van de jongens hangen gordijnen, van die dikke blauwe exemplaren, die goed de duisternis in de kamer brengen. Ideaal om te slapen en al hou ik de kamers schoon en fris, aan de gordijnen doe ik niet zo veel. Terwijl ik deze eigenlijk regelmatig even zou moeten reinigen, helemaal voor de oudste die allergieën heeft. Maar ik doe het dus niet. Waarom niet? Ik vind het zo een gedoe, die lange gordijnen, waar hang ik ze te drogen en kunnen ze eigenlijk wel in de wasmachine?

Gordijnen reinigen

Gordijnen zijn er in vele kleuren, maten en soorten. Niet alle gordijnen kan je zelf wassen. Er zijn gordijnen die je naar de stomerij zal moeten brengen, let hier goed op als je gordijnen koopt. Kan je ze wel thuis reinigen? Let dan op het volgende om gordijnen schoon en fris te krijgen:

 • Kijk goed naar de wasvoorschriften die aangegeven zijn op de gordijnen. Mocht je deze zelf verkorten ( zoals ik deed in de slaapkamer, dit zijn oude gordijnen van mijn oude huis) let er dan op dat je deze niet wegknipt.
 • Verwijder de haakjes en eventuele loodjes die in de gordijnen zitten. Deze kunnen de gordijnen beschadigen tijdens het wassen.
 • Mocht je de haakjes niet kunnen verwijderen, doe hier dan een elastiek omheen zodat ze bij elkaar blijven en doe hier een waszak omheen.
 • Reinigen in de machine: zorg dat de machine niet te vol is, volg de wasvoorschriften en hang de gordijnen nat uit om te drogen
 • Liever op de hand wassen? Zorg dat de gordijnen ruim kunnen weken, bijvoorbeeld in de badkuip. Gebruik niet te veel zeep, wring de gordijnen niet uit en hang ze ook nat op.
 • Niet wassen, maar wel schone gordijnen: Om ze weer fris te laten ruiken kan je ze op op een mistige dag buiten hangen, de geur is dan meestal verdwenen. Of zijn ze wat stoffig? Klop ze dan voorzichtig uit of zet je stofzuiger op de laagste stand en verwijder daarmee het stof.

Dit zijn een paar tips voor het wassen van gordijnen, er zullen er nog vast veel meer zijn, laat ze gerust achter in een reactie.

Lees ook: De verschillende mogelijkheden in jaloezieën.

Foto’s lodiblogt/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

17 reacties

 1. zegt:

  Gordijnen wassen vind ik echt zo’n rotklus. Stel ‘m altijd zo lang mogelijk uit;). De beste tip die ik ooit kreeg: Gordijnen nat gelijk weer ophangen. Dan trekken de kreukels eruit en hoef je ze niet te strijken.

 2. zegt:

  ik heb geen gordijnen dus kan er niet over mee praten 😀

 3. zegt:

  Oei, dit is wel een goede want ik heb nu al 4 jaar dezelfde gordijnen in huis en heb ze nog nooit gewassen! In de tussentijd een paar keer verbouwd dus ze zullen inderdaad wel vol met stof zitten… Wassen is geen optie, maar ik heb een stoomreiniger en ik vraag me af of ik er handig opzetstukje voor heb, maar dat zal wel een eeuwigheid duren met die grote gordijnen van me 😉

 4. Ik heb gordijnen die in de was kunnen. Dat vind ik echt ideaal. Net als mijn vloerkleed! En de hoes van mijn bank : ) Alles kan bij ons in de was.

 5. Ik heb in between gordijnen en was ze in twee delen in de wasmachine op een handwasje. Nat ophangen en laten drogen. Doe dit maar één keer per jaar, teveel werk.

 6. Jouvence zegt:

  Wij hebben vitrage hangen, moet ook echt weer eens gewassen worden.

 7. Wij hebben ook gordijnen op de slaapkamer, en dat zijn ook van die ondingen om te wassen.

 8. Wat een heerlijke foto met je kat, bedankt voor je tips ik moet ik er binnenkort aan geloven.

 9. zegt:

  Super! Ik heb ook gordijnen die in de was kunnen, en doe dit 1x per jaar. Ik vind de geur zo heerlijk als je versgewassen gordijnen opnieuw ophangt <3

 10. zegt:

  Mijn moeder hangt ze altijd terug nat op. Dan blijven ze mooi.

 11. Mijn vriend heeft ook net nieuwe gordijnen. Handige tips zijn dit dan!

 12. zegt:

  Goede tips meid. Ik was ze maar slechts 1x per jaar. Nu heb ik mijn gordijnen recentelijk in de prullenbak gegooid ze waren echt veel te vies oud en wassen hielp niet meer na 8 jaar in de prullenbak.

 13. Ik heb zo weinig mogelijk gordijnen, net omdat ik het onderhoud zo hatelijk vind en het bovendien stofhaarden vind. Dat vond ik al toen ik nog thuis woonde. Ik had een moeder die vond dat je moest helpen in het huishouden, dat vind ik een goede opvoeding overigens, dat wel. Zo kon ik ook gaan beslissen dat ik geen tapijten en gordijnen in huis wilde toen ik alleen ging wonen. 😉 Ik heb uiteraard wel gordijnen, maar echt het strikte minimum. Dit is wel een handig artikel, ik heb bv gordijnen waarop staat dat wassen niet mag (al zijn ze wel eens gewassen en kwamen ze er goed uit)

 14. zegt:

  haha ja de gordijnen wassen is hier af en toe echt een rotklus. Ik mik alles altijd gewoon in de wasmachine. Alleen kies ik wel met zorg het programma. Verder hang ik ze nat op zodat ze lekker kunnen uithangen en gebruik ik een zalig ruikende wasverzachter (mag overigens niet bij alles) Maar de kamer ruikt daarna ook een tijdje heerlijk.

 15. Bouchra zegt:

  Dit is echt een klus die iedereen uitstelt maar echt eens in de zoveel tijd gedaan moet worden. Bedankt voor de tips!

 16. zegt:

  De ‘in-betweens’ uit de woonkamer heb ik maar liefst al drie keer gewassen in de *kuch* bijna 19 jaar dat we nu in dit huis wonen. Best erg. Aan de andere kant is het maar waar je prioriteiten liggen. Bij mij is dat wel duidelijk geloof ik. En eerlijk? Ik donder ze gewoon met haakjes en al zo in de wasmachine. Per twee, dat dan weer wel (we hebben er 6). Nog een opbiechten. Bij de eerste keer wassen raakte er een stukje zoom los die ik nog vast moest maken. Is niet mijn ding, dus bijna 19 jaar later ligt de hele zoom los. Maar goed, het is het gordijn helemaal links die toevallig achter een grote pot staat. Je voelt ‘m al. Ik doe er lekker niets meer mee…
  De gordijnen uit de slaapkamer (half-verduisterend) kunnen niet gewassen worden en eerlijk gezegd zien ze er na een jaartje of 6 nog prima uit…

 17. Caroline zegt:

  Gordijnen wassen, daar denk ik nou echt niet aan. Handig dat je deze tips voor je lezers hebt verzameld, zo leren we er allemaal weer wat bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept