welke gordijnen kunnen goed in de slaapkamer?
Wonen

Welke gordijnen kan je gebruiken voor welke kamer in huis?

Lamellen, jaloezieën, of vouwgordijnen. Er is zoveel keuze in gordijnen, maar welke functie heeft nou welke gordijn en wat past nou in welke kamer van het huis? Ik ging op zoek.

Nu de avonden korter worden

De avonden worden weer korter, het is eerder donker en de gordijnen gaan weer op tijd dicht. Al ben ik groot fan van de zomer, de tijd die nu gaat komen, vind ik toch ook fijn. Denk aan kaarsjes aan, met een dekentje op de bank en een warme kop chocolademelk.

Gordijnen kopen

En als ik dan kijk naar de gordijnen in huis, dan was dit het laatste wat eigenlijk gekocht werd, toen we zijn verhuisd. Ze zijn namelijk zo bepalend voor je inrichting. Natuurlijk hingen er wel gordijnen, tenslotte kan je niet zonder. Maar dit was niet onze smaak. Want wat wil je in je kamers hangen? Daar kan je best lang over nadenken.

Welke gordijnen in welk kamer

Toen de meubelen stonden en de kamers ingericht waren, zijn we verder gaan kijken. Waar kan je voor kiezen? Je kan jaloezieen kopen. Jaloezieën zijn dé klassieker onder de raamdecoratie. Ideaal om sfeer te creëren in je woonkamer, aangezien ze niet geheel verduisteren.

gordijnen

Mijn werkplek

Maar ook kan je voor lamellen kiezen. Wij hebben deze in onze huiskamer. Juist ook omdat mijn werkplek hier is, zijn dit de ideale gordijnen voor deze kamer. Door het draaien van de lamellen kan ik de lichtinval regelen en is daarom ideaal voor mijn werkplek. Hier is mijn werkplek in de woonkamer en kozen we daarom onder anderen voor lamellen, maar deze zijn natuurlijk ook ideaal voor een slaapkamer, werkkamer of kantoor.

Lees ook: Een eigen werkplek in de woonkamer creëren.

Rolgordijnen voor extra privacy

Rolgordijnen zijn populair. Logisch want deze gordijnen zijn budgetvriendelijk, eenvoudig te installeren en in vele kleuren. Ze zijn ideaal voor de slaapkamer aangezien ze verduisterd gemaakt kunnen worden. Heb je een lang en breed raam en wil je keuze kunnen maken tot meer of minder privacy dan is een duo rolgordijn in de woonkamer perfect. Deze gordijnen bestaan uit twee stofbanen, waardoor meer of minder lichtinval en meer of minder privacy geregeld kan worden.

Overgordijnen blijf ik mooi vinden

Wanneer ik denk aan gordijnen dan denk ik aan de overgordijnen vroeger in ons huis. In de jaren zeventig had iedereen volgens mij overgordijnen. Tenminste in mijn herinnering en nog steeds vind ik ze heel mooi. Dat dikke en warme van zo een gordijn spreekt me zo aan. Bij ons hangen deze nog wel in de slaapkamers van de jongens. De keuze viel toen op verduisterende gordijnen en daar ben ik nog altijd blij mee.

Lees ook: Hoe kan je gordijnen reinigen.

Hebben jullie verschillende gordijnen in de kamers in huis?

foto’s gratis afbeelding van JamesDeMers via Pixabay/ samenwerking


19 thoughts on “Welke gordijnen kan je gebruiken voor welke kamer in huis?”

  1. Mooie overgordijnen vind ik vaak sfeerbepalend in een huis en ik houd er wel van. Ik heb zelf voor de woonkamer gekozen voor (rode!) vouwgordijnen. In mijn slaapkamer ging ik vooral voor praktisch en dus koos ik een verduisterend rolgordijn.

  2. Interessant artikel! Hier heb ik eigenlijk nog nooit zo goed over nagedacht, maar het is best goed om dat eens te doen. Ik vind lamellen of luxaflex ook handig in de werkkamer, omdat je dan het licht kan bepalen. Wij hebben ook verschillende gordijnen in verschillende kamers. In de huiskamer luxaflex en daarover een wit dun gordijn (eigenlijk meer voor het geluid in de kamer) en in de slaapkamer een dik paars gordijn, waar ik echt verliefd op ben!

  3. In mijn kamer heb ik ook verduisterende gordijnen, maar omdat de rails laer hangt, kan het licht er nog steeds langs slippen. Dat ga ik bij mijn eigen huis als het kan anders doen 😉

  4. Ik heb dus niet zo veel met overgordijnen. Wij hebben in ons nieuwe huis overal houten jaloezieën.. Ik vond het wel prijzig, maar inderdaad wel sfeervol. Op onze slaapkamer willen we daarnaast trouwens ook nog een rolluik.

  5. Ja, wij hebben verschillende gordijnen of oftewel raambekleding in huis. Van rolgordijn tot luxaflex en van in-betweens tot verduisterende overgordijnen. Door het kiezen van de juiste raamdecoratie creëer je sfeer, bepaal je de gewenste lichtinval en zorg je voor privacy

  6. Ik moest lachen om je zin ‘natuurlijk hingen er gordijnen, je kunt niet zonder’ – wij hebben ze namelijk niet. Ik ben dan ook de eerste die beaamt dat geen gordijnen een enorm slecht idee is 🙂 wij gaan denk ik voor rookgordijnen binnenkort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.