Fitheid en balans
Eten en drinken Lunch

Recepten met appels in de hoofdrol

Een appel als tussendoor eten we allemaal, toch zie je ook steeds vaker recepten voorbij komen waar appels in verwerkt zijn. Pas geleden was ik uitgenodigd bij een lezingen over fitheid en balans in je leven met appels in de hoofdrol. Naast deze lezing, kregen we ook een lunch en de gerechten die ik toen mocht proeven, mag ik hier delen!

Marlene appels

Marlene appels, zijn heerlijke appels. Ze zijn niet alleen gezond maar ook smakelijk en gevarieerd. Marlene appels komen uit Noord-Italië. Nou staat dit niet direct bekend om zijn appels, toch ligt daar het grootste appelgebied van Europa. Dankzij de ligging aan de zuidkant van de Alpen, het unieke klimaat en de inzet van de Italiaanse appelboeren, produceert het gebied appels van hoge kwaliteit. Al vaker schreef ik over deze appel en deelde recepten met appel. Marlene appels zijn jammer genoeg nog niet in de supermarkten te koop. Je vind ze wel bij verschillende groentehallen.

Koken met appel

Marlene appels zijn niet alleen geschikt als gezonde tussendoortjes, maar je kan er ook heerlijke gezonde gerechten en smoothies mee maken. Aan appels in het algemeen worden zeer veel gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo werken met name rode appels cholesterolverlagend. Dankzij de hoge dosis vitamine C zijn ze goed voor je weerstand. Bovendien is een appel rijk aan antioxidanten, hetgeen een positieve werking op de hersenen heeft en kan helpen ziektes als kanker te voorkomen. Zelfs voor het doden van bacteriën in de mond zijn appels heel geschikt, dus helpt het tandbederf voorkomen.

Fitheid en in balans

Maar wat hebben fitheid en balans nu met deze appels te maken? Voor de lunch kregen we een lezing door Leontien van Moorsel. Leontien is Nederlands meest succesvolle wielrenster aller tijden heeft veel te danken aan de voedingswaarde van de appel. In de periode dat zij leed aan een eetstoornis deed zij duurtrainingen van 6 uur op één appel, die zijn in 6 partjes sneed. “De appel die mijn leven heeft gered, staat nu voor een feestelijke en gezonde aanvulling op mijn dagelijkse voeding.” aldus Leontien. Want ook de appeltaart bracht haar weer aan het eten. Intussen heeft zij haar leefstijl weer op de rit en helpt ze anderen nu balans te brengen in hun dagelijkse voeding. (www.leontienhuis.nl)

Recepten

In januari willen veel mensen graag gezond gaan eten en fit zijn en balans dat willen we allemaal wel in ons leven. Koken met appels is dan een heel goed idee. Wij mochten 3 gerechten proeven. Stuk voor stuk bereid met Marlene appels en ontzettend lekker. Hieronder deel ik dan ook graag de recepten met jullie:

Maaltijdsoep van appels en rode bieten

Met yoghurt en kurkuma (voor 4 personen)

  • 3 geschilde en in blokjes gesneden Marlene Golden Delicious-appels
  • 3 in blokjes gesneden rode bieten
  • ½ fijngesnipperde ui
  • 1 stuk gember ter grootte van ongeveer 2,5 cm
  • 1 liter groentebouillon
  • Zout, peper

Voor de yoghurt

150 g natuurlijke yoghurt

  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 ml groentebouillon
  • Zout naar smaak
  • een klein beetje citroensap

Bak de appels, rode bieten, uien en gember in een beetje olijfolie tot de uien glazig zijn geworden. De groenten mogen niet donker worden. Voeg de groentebouillon toe en laat het sudderen. Meng alles in de mixer en voeg indien nodig een beetje water toe tot u de gewenste dikte heeft verkregen. Breng op smaak met zout en peper. Voor de yoghurt moet u het kurkumapoeder oplossen in de olijfolie en op een laag vuur verwarmen tot zich schuim begint te vormen. Meng het dan onmiddellijk met de groentebouillon.

Laat het mengsel een beetje inkoken. Laat het afkoelen en voeg het dan toe aan de yoghurt. Breng op smaak met wat zout en een paar druppels citroensap. Giet de hete maaltijdsoep in de kommen en voeg er 1 eetlepel kurkuma-yoghurt aan toe.

appels

Krokante eendenborst

Met salade van appels en andijvie, granaatappelpitjes, lijnzaad en chiazaden (voor 4 personen)

  • 2 Marlene Gala-appels
  • 2 eendenborsten met vel 
  • (ca. 180 g – 200 g per stuk)
  • 2 struiken witlof
  • 2 struiken rode witlof (of radicchio di Trev iso) 
  • 1 bosje rucola
  • Een beetje kleurrijke Oost-Indische kers als garnering
  • 1 granaatappel
  • een eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel chiazaden
  • Vinaigrette: (mix alles met de mixer)
  • 4 eetlepels saffloerolie (of zonnebloemolie)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • twee eetlepels groentebouillon
  • twee eetlepels granaatappelpitjes
  • 2 eetlepels appelazijn

Snij voorzichtig een kruis in het vel van de eendenborst. Zorg ervoor dat u niet in het vlees snijdt. Rooster de kant met het vel ongeveer 8 minuten op laag vuur, draai dan het vlees om en doof het vuur. Laat het 5 minuten in de koekenpan staan. Voor het opdienen moet u de kant met het vel nog even kort braden en snij dan de borst in plakken.

Snijd de witlof à la Julienne over de lengte, snijd de appels met een snijmachine of een scherp mes in dunne schijfjes en leg ze in lagen op het bord, afgewisseld met het witlof. Strooi de granaatappelpitjes over de salade van appels en witlof en leg hier de plakjes eendenborst op. Garneer met de Oost-Indische kers en besprenkel alles goed met de vinaigrette. Voeg, vlak voor het opdienen, als laatste de lijn- en chiazaden toe aan de salade. 

appels

Appel-cheesecake

Met havermoutkruimels en bosbessen (voor een ovenschaal van 26 cm)

Voor de bodem

  • 2 in blokjes gesneden Marlene Granny Smith-appels
  • twee kopjes havermout
  • 2 kopjes amandelen in kleine stukjes gesneden
  • 8 dadels
  • 3 bananen
  • 4 eetlepels pindakaas

Voor de mousse van de cheesecake

  • 600 g roomkaas
  • 200 g magere kwark
  • 200 g donkerbruine rietsuiker
  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eieren
  • Sap van 1 citroen

Voor de crumble

  • 50 g fijne havermout
  • 50 g amandelen in kleine stukjes gesneden
  • 1 eetlepel kokosolie
  • een eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel honing
  • Merg van een vanillestokje of 
  • 1 theelepel vanille-extract

Strooi een beetje rietsuiker over de appels. Voor de bodem: rooster de havermout en amandelen op 170°C in de oven tot ze een lichtbruine kleur hebben. Mix de dadels en bananen met een staafmixer. Voeg het mengsel toe aan de havermout en geroosterde amandelen samen met de pindakaas en meng dan alles. Giet het mengsel in een beboterde springvorm, verdeel het gelijkmatig en druk het een beetje aan.

Voor de mousse: meng alle ingrediënten samen tot een glad mengsel en voeg dan de appels toe zonder het sap dat zich heeft gevormd. Verspreid het over de bodem van de taart. Meng de ingrediënten voor de crumble met elkaar en spreid ze uit over het oppervlak van de cheesecake. Bak ongeveer 50 minuten op 160 °C en laat hem volledig afkoelen. Serveer met verse bosbessen.

appels

Andere appels gebruiken

Dus zoek jij fitheid en balans in je leven, of hou je gewoon ook zoveel van appels, dan zijn deze recepten een aanrader. Nou zijn Marlene appels jammer genoeg niet in de supermarkten te koop, dus je kan natuurlijk ook andere appels hiervoor gebruiken, maar let dan even op de smaak die hier gebuikt is.

appels

foto’s lodiblogt/ beeldbank(cheeckecake)

Meer recepten vind je hier:

Bewaar voor later op Pinterest:

Recepten met appels in de hoofdrol

5 thoughts on “Recepten met appels in de hoofdrol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *