Tips om tijd te besparen in de ochtend

Tips om tijd te besparen in de ochtend

Ben jij niet zo goed in opstaan in de ochtend? Heb je altijd tijd te kort ’s morgens en komen je kinderen constant te laat op school? Of ben jij juist niet te stuiten vroeg in de morgen? Ik deel mijn tips met jou om tijd te besparen in de ochtend.

Een avond of ochtend mee

Ben jij een avond of een ochtend mens? Ben jij vol energie als de avond valt of ben jij juist iemand die ’s morgens bij de eerste tonen van de wekker het bed uit springt en meteen op volle toeren aan de slag gaat?

Kampioen snel zijn

Of ik nu een ochtend of avond mens ben, weet ik eigenlijk niet. Ik kom op beide momenten goed uit de verf. Dit komt misschien omdat ik voorheen in de zorg werkte en zoveel wisselden diensten draaide dat ik wel gewend moest zijn aan het vroege opstaan, maar ook het late werken. In ieder geval ben ik altijd het type geweest die meteen naast haar bed staat als de wekker gaat en kon ik -toen ik op mezelf woonde- binnen vijf en twintig minuten aangekleed, gegeten en wel, buiten op mijn fiets springen en om half acht beginnen met werken. Toen ik ging samenwonen en later de kinderen kwamen had ik meer tijd nodig en tegenwoordig, doen we het in de ochtend rustig aan, helemaal nu we allemaal thuis zijn.

Als je ’s morgens weinig tijd hebt

Maar wat nou als je standaard in de ochtend te weinig tijd hebt, het ontbijt maar overslaat of kinderen hebt die niet mee werken? Misschien heb je wat aan deze tips om in de ochtend wat tijd te besparen.

Tips om tijd te besparen in de ochtend

Zorg dat je alles organiseert

Het klinkt misschien heel suf, maar ik leg dus altijd mijn kleding voor de volgende dag alvast klaar zodat ik hier in de ochtend niet meer over na hoef te denken. Wil je dit nu niet, dan is het misschien verstandig om je garderobe zo op te stellen dat je altijd bijpassende setjes bij elkaar neer legt, zo hoef je ’s morgens niet na te denken wat bij elkaar past.

Alles in een ruimte

Bedenk je ook hoeveel tijd je vaak kwijt bent aan het lopen tussen de slaapkamer, badkamer, keuken en woonkamer. Zorg dat alles georganiseerd is, dek in de avond alvast de tafel, zorg dat de bakken met muesli gevuld zijn, de koffiebonen aangevuld en de broodtrommels al klaar. Maar doe ook alles tegelijk in een ruimte, dus na het tandenpoetsen meteen je make-up, zodat je later niet weer terug hoeft te lopen.

Verzorgingsproducten

Voorheen werkte ik buitenshuis en begon mijn dienst om half acht, Now way dat ik dan tijd had om in de ochtend uitgebreid mijn haar te wassen en te stylen. Het wassen van mijn haar deed ik dan ook op mijn vrije dagen. Maar soms wil je het toch even schoon hebben en dan is een droogshampoo ideaal. Maar je kan je haar natuurlijk ook gewoon in een knot op je hoofd vast zetten.

Denk vooruit

De jongens gaan op dit moment twee dagen naars school en hebben dan een continue rooster. Ze eten ook op school, dat ben ik niet gewend, dus wat ik doe is de avond van te voren alvast de broodtrommels klaar zetten. Maar ik zet ook hun tas alvast klaar. Dat telt voor jezelf ook, neem je geregeld een andere tas mee, zorg dan dat je niet zonder telefoon of portemonnee naar buiten gaat en pak deze ook in de avond alvast in.

Meal prepping

Goed voorbereiden is het halve werken, dat is ook voor je lunch. Kook in de avond wat meer en neem het restje mee als lunch voor de volgende dag. Zo lunch je gezond en afwisselend, en zoek je nu nog lunches die je makkelijk kan meenemen, kijk dan eens op Pinterest voor ideeën

Heb jij nog meer tips om tijd te besparen in de ochtend?

foto lodiblogt/ pixabay

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

21 reacties

 1. Ik ben geen ochtend mens, maar ga er wel ruim van te voren uit zodat ik genoeg tijd heb. Brood smeer ik de avond van te voren en zet dan alles klaar. Ik kan nu lekker rustig aan doen en koffie drinken, vaatwasser uitpakken en meer. Geen stress in de ochtend dus;)

  1. zegt:

   Dat heb ik ook hoor, alles staat hier klaar en ze kunnen zo ontbijten. En ik even wakker worden met koffie.

 2. zegt:

  Ik ben echt geen ochtendmens en probeer altijd zo lang mogelijk in bed te blijven liggen. Toch lukt het mij altijd om alles klaar te hebben. Mijn dochters, maar ook ikzelf.

 3. zegt:

  Ik ben geen ochtendmens, maar de laatste tijd neem ik juist wat meer tijd ’s morgens. Eigenlijk best lekker. En ik ben groot fan van meal prepping. Ik doe het al jaren, alleen noem(de) ik het nooit zo. Misschien toch eens gaan doen, ben ik opeens hip;).

  1. zegt:

   Hier ook, tegenwoordig sta ik eerder op en ben veel minder gehaast, zo fijn. En hier ook al heel lang meal prep fan, dat begon toen ik alleen woonde, ideaal maar ik wist dus ook niet dat het een naam had 🙂 We worden echt nog eens hip!

 4. zegt:

  Leuk om te lezen! M’n kinderen zijn de helft van de week (co-ouderschap) bij mij. Maar… als ze er niet zijn vind ik het lastig om er een vast ritme in te houden. Ik kan m’n eigen werktijden indelen en heb soms de neiging om juist in de ochtend de boel de boel te laten. Heb je daar nog tips voor?

  1. zegt:

   Misschien heb je iets aan dit artikel Irene : https://lodiblogt.nl/thuiswerken-productief-tips/
   Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is op dagen dat je alleen bent.

 5. zegt:

  Handige tips! Ik ben zelf echt geen ochtendmens dus hier gaat alles supersnel.

 6. zegt:

  Ik leg zelf alles al klaar de avond van tevoren en maak dan ook direct mijn lunch klaar zodat ik daar ’s ochtends geen tijd meer aan kwijt ben.

 7. zegt:

  Ik ben inderdaad meer een avondmens. Ik blijf dan ook zo liefst zo lang mogelijk liggen. Mijn kinderen hebben allebei een Checkpad met hun klusjes voor de ochtend. En dat helpt zeker wel

  1. zegt:

   Dat is makkelijk, dan kunnen zij alvast aan de gang gaan.

 8. zegt:

  Ik ben ochtendmens. Soms leg ik alles al klaar de avond van tevoren. Het stuk makkelijker en geen stress

  1. zegt:

   Precies dat heb ik ook, ik kan in de ochtend anders echt niet bedenken wat ik aan moet trekken.

 9. Mieke | Miek's Mind zegt:

  Ik leg mijn kleren altijd 1 dag vantevoren klaar en terwijl mijn crème op mijn gezicht intrekt, zet ik mijn koffie

  1. zegt:

   Slim! En ik ben ook van mijn kleding al klaar leggen, ideaal vind ik dit.

 10. zegt:

  ik ben een ochtend mens en ik zet de avond ervoor zoveel mogelijk dingen klaar en maak alles schoon zodat ik smorgens in een schoon huis kom waar alles al georganiseerd is :D, kleding klaar leggen doe ik niet want dat zie ik op de dag zelf wel 😉

 11. Ik leg altijd alles ’s avonds van te voren klaar. Dat is mijn belangrijkste methode voor een rustige ochtend. En ik heb een makkelijke routine: ik doe een knip in mijn haar en klaar ben ik!

 12. zegt:

  Ik herken veel dingen die ik ook al die. Kleding klaarleggen , kijken hoe lang ik overal mee bezig. Dat gaat vaak goed.

 13. Marsha zegt:

  Handige tips! Ik sta altijd wat vroeger op om nog even mijn brood te smeren. Kleren hang ik al klaar, dus hoef voor de rest gelukkig niet veel te doen.

 14. zegt:

  Ik ben ook zo iemand die het liefst alles de dag ervoor al klaar legt, het geeft minder stress en je begint veel ontspannender aan je dag wanneer je vroeg de deur uit moet. Ja, ik leg dus ook mijn kledij klaar, net zoals de spullen die ik al dan niet moet meenemen en hetgeen ik wel meenemen als lunch of zo. Het is echt handig dit te doen.

 15. Caroline zegt:

  Ochtendmens, dat ben ik in hart en nieren. Daarnaast heb ik een enorme hekel aan een geregeld en gepland leven. Ik sta vroeg op, ga aan de slag en het komt zoals het komt. That’s me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept