Is een draadloos alarmsysteem veilig? Met tips voor meer veiligheid in huis

draadloos alarmsysteem

Veiligheid, we denken er allemaal wel aan, maar handelen we er ook naar? Het is tenslotte een goede zaak om de plek waar je woont en leeft met jouw gezinsleden zo veilig mogelijk te maken. Daarom zorg je ervoor dat de elektra netjes wordt aangesloten, en je kiest voor betrouwbare sloten op de deuren. Een draadloos alarmsysteem is nog een manier om een woning veiliger te maken. Maar welke veiligheid biedt een alarmsysteem eigenlijk, en is een draadloos alarmsysteem net zo betrouwbaar als een systeem met draad? Ik bekijk de mogelijkheden van een draadloos alarmsysteem en de uitbreidingsmogelijkheden om te bepalen hoe je een huis écht veilig kunt maken.

Mogelijkheden met een draadloos alarmsysteem

Een alarmsysteem heeft weinig zin wanneer het de woning niet veiliger maakt. Dan creëer je een gevoel van schijnveiligheid en daar zit je niet op te wachten. Hieronder staan de zeven meest voorkomende toepassingen van een draadloos alarmsysteem, waarbij er gekeken is naar de impact op de veiligheid. De lijst is in willekeurige volgorde omdat voor verschillende huizen ook maatwerk oplossingen nodig zijn.

1. Beveiligde verbinding

Wanneer je besluit om te kiezen voor een draadloos alarmsysteem, dus niet met kabels, is het van groot belang dat de verbinding tussen apparaten plaatsvindt op basis van een overdracht met encryptie. Zo kunnen signalen niet zomaar worden onderschept of verstoord. Een draadloos alarmsysteem kan doorgaans autonoom werken, en moet ook kunnen functioneren wanneer draadloos gekoppelde apparaten en diensten uit mochten vallen.

2. Voeding met stroom of accu

Een draadloos alarmsysteem heeft energie nodig in de vorm van elektriciteit, dat spreekt voor zich. Maar het zou niet veilig zijn wanneer het complete systeem stopt op het moment dat de stekker eruit wordt getrokken. Zorg er dus voor dat er minimaal een backup batterij aanwezig is die het systeem voor een langere periode kan voorzien van stroom om te functioneren. Zo kan het meest geavanceerde draadloos alarmsysteem van Somfy drie maanden functioneren op basis van de ingebouwde accu.

3. Draadloos alarmsysteem via Wifi of SIM

Bij een smart home worden de meeste functies via Wifi doorgestuurd. Dat is reuze handig, maar een Wifi router zal altijd stroom nodig hebben. Je kunt een backup generator plaatsen, het is ook mogelijk om een draadloos alarmsysteem aan te schaffen met een optie voor een SIM kaart. Net zoals bij een mobiele telefoon kan het alarm nog steeds notificaties verzenden bij onraad. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van data via de provider, hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Met een Prepaid SIM heb je een uitstekende backup wanneer de Wifi verbinding mocht uitvallen.

4. Inbraakmelders

De meest eenvoudige en de meest gebruikte manier om een huis veiliger te maken is met behulp van inbraakmelders. Deze kleine sensoren registreren wanneer een raam of deur wordt geopend. Deze apparaatjes zijn erg klein en daarmee niet duidelijk zichtbaar voor inbrekers, ze geven vervolgens een signaal door aan het centraal draadloos alarmsysteem dat een hard geluidssignaal af zal geven. Dat stelt bewoners op de hoogte, het schrikt inbrekers af en eventueel wordt er direct een melding gestuurd naar een beveiligingsdienst.

5. Bewegingsmelders

Naast inbraakdetectie is het ook mogelijk om bewegingsmelders te plaatsen. Zodra er beweging optreedt zal het alarm afgaan, er is dus geen fysieke handeling nodig zoals het forceren van ramen of deuren. Kies bij voorkeur voor een draadloos alarmsysteem waar zones in te stellen zijn, zo kun je het volledige huis optimaal beveiligen, en weet je direct waar het probleem zich voordoet.

6. IP Camera

Soms is het horen van een alarmsignaal niet voldoende, dan kan een IP camera uitkomst bieden. Net zoals een draadloos alarmsysteem werkt een IP camera ook draadloos, beelden worden via Wifi doorgestuurd naar een IP adres dat binnen en buiten de woning te bekijken is. Deze locatie in de cloud moet uiteraard goed beveiligd zijn, zodat niet iedereen deze beelden zomaar van internet kan plukken. Bij specifieke merken en types is het mogelijk om de detectie van huisdieren te voorkomen, dan werken de automatische functies ook wanneer je een speelse hond hebt rondlopen.

7. Alarmering

In het basisstation van het draadloos alarmsysteem zal een luidspreker aanwezig zijn die een hard geluid kan produceren. Dat zet inbrekers op een lopen en zal de gezinsleden luid en duidelijk op de hoogte stellen. Daarnaast kun je met een draadloos alarmsysteem ook een stille notificatie laten sturen naar een smartphone. Wanneer je ook beschikt over een IP camera kun je direct zien waardoor het alarm is afgegaan, en kun je de juiste vervolgstappen nemen.

Conclusie; een draadloos alarmsysteem kan veiligheid bieden

Met een draadloos alarmsysteem kun je de woning, bezittingen en uiteraard de gezinsleden optimaal beschermen. Zorg altijd voor een veilige draadloze verbinding op basis van encryptie, een backup accu bij stroomuitval en eventueel een SIM kaart om ook bij uitval van Wifi een melding door te kunnen sturen.

Eerlijk is eerlijk, ik heb hier nooit zo over nagedacht. Natuurlijk zorgen we er voor dat de kinderen en wij veilig kunnen leven. Vooral toen de jongens klein waren, was ik hier ontzettend mee bezig. Toch is het ook nu goed om af en toe eens te na te gaan in hoeverre je veiligheid biedt aan je zelf en je gezin.

Is jouw huis veilig genoeg?

foto’s somfy/samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

15 reacties

 1. zegt:

  Mijn huis is vooral veilig met brandmelders en dergelijke, maar dat heeft vooral met vorig jaar te maken. Inbraakveilig is ons huis zeker niet omdat ik er met meerdere woon. Als ik alleen zou wonen zou ik hier wel nog beter op letten.

  1. zegt:

   Ook heel belangrijk natuurlijk. Kan me voorstellen dat als je met meer woont dat dat niet heel veilig is, Jij kan goed de deur op slot doen, maar niet iedereen doet dit.

 2. Interessant artikel, belangrijk om hier even bij stil te staan.

 3. Ik denk dat het bij ons nog wel wat beter kan. Ik lees dit artikel dan ook met interesse!

 4. zegt:

  Mijn ouders hebben altijd een alarmsysteem gehad. Ik vind het wel altijd een veilig gevoel geven!

  1. zegt:

   Dat heb ik dus ook hoor, best iets om over na te denken.

 5. Het geeft een veilig gevoel om alles goed te beveiligen. Wij zijn hier ook ‘fan’ van.

 6. Wij kunnen er wel meer aan doen merk ik hihi

 7. zegt:

  Wij hebben een hond…..ik denk als ze binnen willen komen dan komen ze toch wel. Te veel beveiliging en alarmen kan ook verdacht zijn voor de inbreker toch? Maar goed om bij stil te staan.

 8. zegt:

  Ik zou hier wat mer mee bezig moeten zijn eigenlijk…. is toch wel belangrijk. Bedankt voor de tips

 9. zegt:

  dat kan ik me helemaal voorstellen hoor, Dit is echt iets om goed over in te lezen en na te denken.

 10. zegt:

  Bedankt voor de tips. Geeft weer stof tot nadenken maar meestal moet er eerst wat gebeuren voordat je erover na gaat denken.

 11. Dat geeft inderdaad stof tot nadenken. Ik vind het niet geheel veilig om hier te plaatsen wat wij aan veiligheid doen dus dat laat ik even achterwege 🙂

 12. zegt:

  Precies! Het is stof tot nadenken.

 13. Sylvahna zegt:

  Nou, ik hoef dit allemaal niet. Wij wonen in een dorp in de veiligste gemeente van Nederland. De deur op slot draaien is hier voldoende, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept