Ventileren voor een gezonder leefklimaat

Hoe belangrijk is schone lucht eigenlijk? En hoe kan je zorgen voor een gezonder leefklimaat? Ventileren is meer dan alleen de ramen open zetten en luchten, maar wat is dit dan en hoe kan je zorgen voor een gezond leef en woonklimaat?

Zodra de zon gaat schijnen

Wanneer de zon gaat schijnen, gooien veel mensen de deuren en ramen lekker open en zorgen voor een goede schoonmaak in huis. Belangrijk, maar voor een gezonder leefklimaat is meer nodig.

Een schoon binnenklimaat

Door de isolatie in de huidige woningen is er nog nauwelijks natuurlijke luchtverversing, maar er is wel ventilatie nodig. Schone lucht moet aangevoerd worden en de vuile lucht dient te worden verwijderd. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij kinderen en ouderen. 

De lucht in huis gezond houden

De beste manier om de lucht in huis gezond te houden, is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing, ook ’s nachts. Frisse lucht komt binnen en vervuilde stoffen verdwijnen. Ventileren betekent een constante stroom van frisse lucht binnen brengen en vervuilde lucht afvoeren. Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Luchten is nodig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. 

Pak vochtproblemen bij de bron aan

Vochtproblemen in huis dien je bij de bron aan te pakken. Zorg dat zo weinig mogelijk vocht in huis komt. Laat nat wasgoed niet binnen drogen en droog na het douchen de wanden en vloer zo veel mogelijk. Kook met de deksel op de pannen om damp te voorkomen. Wonen in een vochtig huis kan luchtwegklachten veroorzaken. In een vochtig huis komen meer allergenen voor. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen 40 en 60 procent. Een waarde van 70 procent of meer is te vochtig. 

Goed ventileren is een gezond leefklimaat

Goed ventileren is noodzakelijk voor de gezondheid. Het zorgt voor een prettig klimaat in de woning. Voorkom zoveel mogelijk schadelijke stoffen en vocht door op de juiste wijze de binnenlucht te verversen. Zet daarom het ventilatiesysteem nooit uit, maar laat het altijd aan staan. Bedenk ook dat vooral kinderen gevoelig zijn voor verontreiniging van lucht. Probeer niet te roken in de woning. Passief roken is schadelijk voor iedereen, maar vooral voor kinderen. 

Daar waar jij het wil

Bij balansventilatie wordt er mechanische lucht afgevoerd en mechanische lucht toegevoerd. Het voordeel van deze manier van ventileren is dat de lucht precies komt op de plaats waar je het wilt hebben én de inkomende lucht van buiten wordt gefilterd. De buitenlucht wordt dus ongeacht de vervuiling toch schoon toegevoerd.

Wat ik zelf al doe

Een tijd geleden besloot mijn man de badkamer eens goed aan te pakken, ondanks dat deze nog niet oud is, zat er toch schimmel. Nu alles schoon was besloot ik hier goed op te letten. Er zit een goed ventilatie systeem in maar ik zet tegenwoordig toch ook het raam nog even open en ik maak de muren droog. Als ik dan zie wat een water hiervan af komt, dan denk ik bij mezelf ook niet vreemd dat er zich schimmel kon vormen,

foto pixabay/ disclaimer

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. zegt:

    Wat er na het douchen allemaal voor damp aan je muren hangt en in de badkamer is inderdaad bizar. Ik vond het vooral in mijn klas altijd heel belangrijk om te ventileren. Met meer dan twintig pubers in een ruimte is niet heel bevorderlijk voor een fris gevoel, vond ik;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept