Is jouw woning gezond? Zo voorkom je de veteranenziekte.

veteranenziekte

Is jouw woning gezond? Rare vraag eigenlijk, maar dit in het kader van de veteranenziekte. De veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie en het aantal mensen dat de veteranenziekte heeft gekregen is de laatste jaren geleidelijk toegenomen.

De legionella-bacterie

Het is alweer jaren geleden, dat een dorp in de buurt waar ik woonde tegen hun zin in bekend werd door de legionella-bacterie. Dit was toen groot nieuws en vervolgens hoorde je vaker over de legionella bacterie of de veteranenziekte.

De veteranenziekte in je huis

Waar in huis zou je de legionella bacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken tegen kunnen komen? Nu is de kans dat je thuis klachten krijgt door legionellabesmetting erg klein. Toch om de groei van de legionellabacterie thuis te beperken kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Stel de boiler of combiketel af op minimaal 60 graden.
 • Kom je terug van vakantie, spoel alle leidingen (kranen en douche) enkele minuten door voor vers water. Doe dit trouwens ook bij aankomst op je vakantie-adres.
 • Ga niet zelf rommelen aan het drinkwaterinstallatie maar laat dit ( indien nodig) door een erkend bedrijf doen.
 • Laat nooit water in apparaten staan (koffiezetapparaten en stoomapparaten. vormen geen gevaar). Denk hierbij aan de tuinslang, hoge drukspuit, plantenspuit.

De luchtkwaliteit in huis

Naast het voorkomen van de veteranenziekte in huis, is het ook belangrijk om de Luchtkwaliteit in huis te (laten) testen. Dit kan je gewoon zelf doen of laten doen. De luchtkwaliteit wordt bepaald door tocht, vocht, temperatuur, het gebruik van oplosmiddelen en veel meer. Als de luchtkwaliteit niet in orde is, kan je last krijgen van:

 • Zuurstofgebrek
 • Klachten door een te droge lucht
 • Een onaangenaam binnenklimaat
 • Een constant grieperig gevoel
 • Geur- en stankoverlast
 • Benauwdheid
 • Concentratieproblemen

Mocht je nou denken, ik herken deze klachten, of gewoon het zekere voor het onzekere willen nemen. Het is helemaal niet verkeerd om hier af en toe toch eens aan te denken en mee bezig te zijn. Een gezonde woning zorgt tenslotte voor een gezond lichaam.

foto’s pixabay/ disclaimer

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept