Legionella voorkomen: Laat het water uit de kraan stromen

Legionella voorkomen: Laat het water uit de kraan stromen

Ben jij weg geweest, van huis of kantoor dan is het belangrijk om het water uit de kraan even te laten lopen voor je water gaat gebruiken. Want niets is vervelender dan een legionellabesmetting. Maar wat is legionella eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat je een besmetting voorkomt?

Hoe ontstaat legionella?

Legionellabacteriën kunnen zich ontwikkelen in stilstaand water dat warmer is dan 25 graden. Is het water warmer dan 55 graden? Dan gaan de bacteriën weer dood. De legionella temperatuur ligt dus tussen de 25 en 45 graden. Water in leidingen kan warm worden, doordat deze kruisen met een warme leiding van bijvoorbeeld de verwarming. Mensen kunnen de legionella bacterie inademen via nevel van een douche of andere kraan. De meesten worden hier niet ziek van, maar het kan legionellagriep of veteranenziekte veroorzaken. Echter is die kans klein, de meeste mensen die de bacterie inademen worden hier niet ziek van. Het is hoe dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de bacterie zich niet kan ontwikkelen in leidingen.

Hoe voorkom je legionella?

Om een legionellabesmetting te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. Zo kun je ervoor zorgen dat de waterleidingen niet kruisen met de CV-leidingen of verwarmingsleidingen. Een andere manier om te voorkomen dat de waterleidingen te warm worden, is door op te letten met elektrische apparaten of bijvoorbeeld een gaskachel. Heb je leidingdelen waar helemaal geen verbruik op zit? Haal deze dan weg. Het is belangrijk om de meterkast goed te blijven ventileren. Installeer roosters boven- en onderin de meterkast en voorkom dat de meterkast vol komt te liggen met spullen. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de meterkast te warm wordt, waardoor de waterleidingen ook warm worden.

Water uit de kraan laten stromen

Gebruik minimaal één keer per week alle warm- en koudwaterkranen. Heb je ze langer dan een week niet gebruikt, omdat je bijvoorbeeld met vakantie was? Spoel ze dan vijf minuten lang even goed door. Stel de temperatuur van de boiler of CV-ketel af op minimaal 55 graden en spoel tot slot de tuinslang of andere sproeiapparatuur goed door voor gebruik. Het is handig om de tuinslang na gebruik te legen. Blijft hier stilstaand water in achter, dan kan dit water door de zon opwarmen en kan de legionellabacterie zich hierin ontwikkelen. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

foto pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

3 reacties

  1. Een goede tip vooral met de vakantieperiode voor de deur. Ik vergeet het af en toe.

  2. zegt:

    Nuttig artikel! Na de vakantie laat ik ook altijd de kranen even lopen.

  3. Gemma zegt:

    Goed om te weten! Ik wist het wel, maar je vergeet het weer zo snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept