Zeilen op zeilkamp in Friesland

zeilkamp zeilen zeilschool

De jongens gingen leren zeilen op een zeilkamp in Friesland.  Zomerkampen worden in Nederland ook steeds populairder en eigenlijk is dit helemaal zo gek nog niet. Want tijdens een zomerkamp hebben kinderen super veel plezier!

Zomerkampen

Tijdens de zomervakantie waren we een week met mijn hele familie op vakantie. Opa en oma. Mijn zus en haar gezin en wij. We stonden op een camping in de Ardèche. Het is vrij uniek dat we allemaal samen zijn, aangezien mijn zus en haar gezin in Amerika wonen. In Amerika hebben de kinderen ruim tien weken vakantie, zo ook mijn neefjes. Omdat mijn zus en zwager moeten werken, gaan ze veel naar SummerCamp. Er is ontzettend veel mogelijkheden aan zomerkampen. Zo zijn mijn neefjes onder anderen naar BMX kamp, surf kamp en Circus kamp geweest. In Amerika is het eigenlijk heel gewoon dat kinderen naar zomerkampen gaan en ook in Nederland hoor je het steeds vaker.

Zes weken vakantie

Ponykamp, hoorde je zelfs in mijn jeugd al, maar wat dacht je van een musical kamp, Survival kamp of dierenkamp. En natuurlijk een zeilkamp. Ook zeilen in de zomervakantie is al tijden oud, toch zou het niet snel in mijn hoofd op komen om mijn kinderen hier heen te brengen in de vakantie. Nou ben ik thuis, dus is het voor mij makkelijk praten, maar als je na je drie weken vakantie weer aan het werk gaat, waar gaan de kinderen dan heen? Een zeilkamp is dan natuurlijk een ideale oplossing.

Trekkershut  bij camping blaauw

De jongens werden uitgenodigd om een paar dagen aanwezig te zijn bij de zeilschool. Omdat de jongens chronisch ziek zijn en elke dag zorg nodig hebben, konden ze niet bij het kamp blijven slapen. Omdat ik ze het plezier van het leren zeilen niet wilde onthouden, besloot ik mee te gaan en in de buurt van het meer een trekkershut te huren. Dit was allemaal zo geregeld bij Camping Blaauw in Sint Nicolaasga. Nou ga ik eigenlijk nooit op vakantie in Nederland, maar dit was een camping, waar ik absoluut nog eens naar terug ga. De trekkershut was ruim en van alle gemakken voorzien. De hutten stonden op een apart veld en er was speciaal een toiletgebouw met douche aanwezig. De camping was zeer kindvriendelijk, met twee speeltuinen, een springkussen, zwemvijver en animatie. Ook hebben we heerlijk  gegeten bij restaurant Blaauwpleats. Dit restaurant neemt een prominente plek inop de camping.

zeilkamp zeilen zeilschool

zeilkamp zeilen zeilschool

zeilkamp zeilen zeilschool

Zeilschool ’t grijp

Nadat we ons hadden geïnstalleerd op de camping reden we naar Langweer. Op Zondag om twee uur werden we welkom geheten bij zeilschool ’t garijp en maakte kennis met de instructeurs. Nou is de zeilschool in Goingarijp, maar gedurende de zomerweken maken ze ook gebruik van een extern accommodatie en wel in Langweer. Nadat de ouders vertrokken leerde de kinderen elkaar kennen door middel van spelletjes en leerde ze de bekende zeil knopen maken. Ook mochten ze al even in een boot zitten. Op maandags bracht ik ze rond half tien naar het kamp. Toen mochten ze het meer op en zeilde naar een eiland waar ze lunchte. De dag duurde tot vijf uur. De jongens hadden het fantastisch gehad, zoveel geleerd en ondanks de regen, hadden ze genoten.

Praktijk en theorie

Dinsdag was voor hen de laatste dag. Nu bleef het droog en dat maakte de dag helemaal goed. Daar waar maandag best een lange dag was, hadden ze dinsdag het idee dat de dag omvloog. Ze leerde over techniek van de boten en toen de wind iets minder werd mochten ze het water weer op. Op het eind kregen ze beide hun Vorderingenstaat, waarin staat wat ze geleerd hebben in praktijk en theorie. De begeleiding binnen de zeilschool was super. De instructeurs waren enthousiast en zeer kundig. Ze hebben de kinderen ontzettend veel geleerd en ook mijn kinderen helemaal enthousiast gekregen over zeilen.

zeilkamp zomerkampen

zeilkamp zomerkampen

zeilkamp zeilen zeilschool

Langweer, meer dan alleen zeilen

Mocht je nu eens in de buurt zijn dan is Langweer echt een bezoek waard. Naast de vele zeilboten in de haven, is er een ontzettend leuk authentiek straatje vol restaurants en winkels.

In dit artikel over ’t Garijp lees je welke zeilkampen er zijn. En op de site van Watersportcentrum ’t Garijp vind je nog beschikbare datums.

Zijn jouw kinderen deze vakantie naar een kamp geweest?

foto’s lodiblogt/ Zelschool ’t garijp/ disclaimer
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

19 reacties

 1. Balou zegt:

  Zo te zien hebben ze het enorm naar hun zin daar! 🙂

 2. Wat een leuke locatie voor vakantie! Zo te zien hebben ze het wel heel erg na hun zin gehad. Leuk al die foto’s, lijkt mij ook erg leuk om er eens heen te gaan.

 3. Anja zegt:

  Wat gaaf zeg en aan de gezichten van je jongens te zien hebben ze genoten. Fijn dat je in de buurt kon logeren met ze en wat een leuke camping is dat.

 4. zegt:

  Ik ben zelf nooit op kamp geweest maar ben wel eens een initiatie zeilen gaan doen… Ik had me al vrij snel bezeerd en besloot dat het niets voor mij was! XD Wel een leuk kamp!

 5. zegt:

  Wat leuk zeg! Hier in de buurt is ook een zeilschool, een vriendin van mij werkt daar. Ik wil het toch best zelf eens gaan leren denk ik. Zijn de jongens niet omgeslagen in die kleine laserbootjes?

  1. haha nee gelukkig niet, al zeiden ze dat e af en toe echt wel schuin gingen.

 6. zegt:

  Ah ik zag op Instagram al het een en ander voorbij komen. Zo leuk om te zien allemaal!

 7. Dat ziet er zo gezellig uit. De tweeling is 4,5 dus moet van mij nog echt even wachten haha

 8. zegt:

  Al een paar jaar gaan ze in de eerste week van de zomervakantie naar Engels voor Bengels, een Engels SummerCamp waarbij ze overdag alleen maar Engels praten met de juffen en ‘s avonds weer thuis zijn. Vorig jaar is de oudste ook op zeilkamp geweest en dat vonden ze ook super leuk

 9. Wat leuk zo’n zomerkamp en wat zien de hutjes er gezellig uit.

 10. Elisabeth zegt:

  Klinkt als een erg leuk kamp voor kinderen! Leuk plekje hadden jullie.

 11. zegt:

  Het lijkt me super leuk voor kinderen om zoiets te doen. Lekker bezig zijn met iets (actiefs) en andere kinderen leren kennen. Ik weet alleen niet of ik het vroeger als kind had gewild want ik had best wel een beetje heimwee. Dat is dan een beetje lastig misschien.

 12. lijkt me een leuk kamp. Ook goed gevonden dat je in de buurt dan maar ging logeren! Zo hoeven ze inderdaad ook geen kampen te missen wegens gezondheid.

 13. Eva zegt:

  Zo’n zeilkamp lijkt me echt geweldig! Iemand die ik ken heeft het er ook altijd over, maar toch heb ik nog nooit écht de stap gezet om eens mee te doen aan zo’n zeilkamp 😉

 14. Wat heerlijk, ik ging altijd op turnkamp, zeilen lijkt me ook wel eens gaaf

 15. Super leuk zeg! Heb ik vroeger ook gedaan, ziet er hel fijn uit.

 16. zegt:

  Superleuk! Mijn roots liggen in Friesland en veel kindjes gingen altijd. Hele leuke dorpjes en steden allemaal en zo’n weekend is onwijs leerzaam!

 17. Nee, ze hebben een hekel aan kamp. Maar als moeder vind ik zo’n zeilkamp wel heel geschikt. Goed en gezond vermaak!

 18. zegt:

  Wat een leuk idee voor aankomend jaar! Zeilen is een erg leuke hobby om te hebben en een verrijking voor de geest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept