Het is al langere tijd een trend dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Logisch want nergens is het zo fijn als in je eigen huis en als het kan en lukt om thuis te blijven wonen, eventueel met wat hulp middelen, dan is dat toch alleen maar goed?
Thuis blijven wonen is een must
Toen ik ruim vijf en twintig jaar geleden stage liep in een verzorgingshuis, woonden hier ook mensen van de leeftijden vijf -zes en zeventig. Dit waren vaak de partners van een oudere die naar het verzorgingshuis moest en na het overlijden van hun partner gewoon in dit verzorgingshuis bleven wonen. Iets wat tegenwoordig ondenkbaar is. Sowieso kom je niet meer samen in een verzorgingshuis, maar ook komen ouderen hier niet snel meer terecht. Mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen.
Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen
Van de ruim 2 miljoen mensen van 65 jaar en ouder woont ruim 93% zelfstandig, van de 1 miljoen 75-plussers ruim 86%. Zelfs van de kwart miljoen Nederlanders van 85 jaar en ouder woont nog 70% zelfstandig. Ongeveer 100.000 ouderen wonen in een verzorgingshuis en ongeveer 50.000 ouderen in een verpleeghuis. In deze tehuizen ligt de gemiddelde leeftijd van de oudere bewoners rond de 85 jaar.
Ouderen zijn nu extra kwetsbaar
Nederland telt zo’n 850.000 zelfstandig wonende ouderen met matige of ernstige lichamelijke beperkingen. Ruim de helft van hen kent dusdanige beperkingen dat een beroep op zorg noodzakelijk is. Kwetsbaar zijn vooral zelfstandig wonende ouderen met ernstige beperkingen die alleenstaand zijn. Deze kwetsbaarheid neemt juist nu toe vanwege de corona pandemie.
Een geschikte woning voor ouderen
Veel ouderen wonen in een ongeschikte woning. Een geschikte woning is de zogenoemde nultredenwoning en de aanwezigheid van woningaanpassingen in keuken en sanitaire ruimten. Van de ouderen met ernstige beperkingen woont ongeveer een derde in een gewone woning met een trap en zonder aanpassingen. Daarbij zijn er ouderen die niet kunnen traplopen in een woning met een buitentrap.
Aanpassingen in huis
Grootschalige aanpassingen van de woningvoorraad door bijvoorbeeld het plaatsen van liften of het verbeteren van de algemene toegankelijkheid kunnen het aantal voor ouderen geschikte woningen vergroten. Het overgrote deel van de Nederlandse ouderenhuishoudens woont in een woning die geschikt te maken is om ook bij toenemende gezondheidsproblemen zelfstandig te blijven wonen. Veel mensen krijgen op hogere leeftijd kwalen en bijvoorbeeld moeite met traplopen. En ook drempels kunnen een behoorlijk obstakel worden. Maar veel van dit soort hindernissen in de woning kunnen tegen betrekkelijk lage kosten worden weggenomen.
Langer zelfstandig wonen met een traplift in huis
Om ouderen te helpen langer zelfstandig thuis te wonen is het belangrijk om hun zelfredzaamheid te versterken. Trapliften kunnen een significante bijdrage leveren om dit doel te bereiken. Trapliften zijn in verschillende prijsklassen te verkrijgen, zelfs gebruikte trapliften die voldoen aan de eisen van nu. Een traplift koop je niet zo maar, het is daarom goed om eerst de voors en tegens tegen elkaar af te wegen.
Ouderen verhuizen niet snel meer
Het belang van geschikte of geschikt te maken woningen is groot, ouderen zijn namelijk erg honkvast. Ouderen verhuizen op hogere leeftijd zelden, en dan vooral wanneer het blijven wonen in de huidige woning niet meer gaat en de omstandigheden een verhuizing min of meer afdwingen. Is dit niet nodig, dan zullen ze liever met aanpassingen in hun eigen huis willen blijven wonen en terecht, ik snap namelijk heel goed dat verhuizen uit een huis waar je misschien al zo lang woont, niet gewenst is! En zeg nou zelf jij ziet je ouders toch ook het liefst zo lang mogelijk in hun eigen woning wonen?
foto’s pixabay/beeldbank
6 reacties
Ergens vind ik het dubbel. Ik vind het mooi om te zien dat veel ouderen lang zelfstandig wonen, maar ik denk soms ook (bijvoorbeeld in mijn directe omgeving) dat er ouderen zijn die té lang zelfstandig (willen) blijven wonen. Soms gaat het gewoon echt niet meer…
Precies, dat is ook zo en soms willen ze wel maar kunnen ze niet, lastig is dit hoor!
ik vind het mooi dat die oudjes zolang mogelijk zelf alles willen blijven doen maar ook soms eng , want stel ze vallen en er is niemand….
Precies, dat dus! Het is een lastig iets.
Het lijkt mij ook het fijnst inderdaad, hoewel je soms ook wel hoort dat ouderen thuis vereenzamen. Het heeft denk ik twee kanten.
dat is absoluut zo. Het is een lastig iets he!