Hoe help je je kind voorbereiden op de eindexamens?

Met deze tips kan jij je kind helpen voorbereiden op de eindexamens

Het eindexamenjaar is misschien wel het meest spannende jaar van het voortgezet onderwijs. Ook  voor kinderen die eigenlijk heel gemakkelijk leren. Niet alleen voor leerlingen is het spannend, ook voor de ouders. Hoe kan jij je kind voorbereiden op de eindexamens? In dit artikel vind je enkele nuttige tips.

Voorbereiden op de eindexamens

Het begint weer, de tijd van de eindexamens. En ook al leert jouw kind makkelijk, het is eindexamenjaar is een super spannend jaar. Zeker als je merkt dat jouw puber eigenlijk veel liever andere dingen onderneemt, dan dat het met de neus in de boeken zit. Hoe frustrerend ook, straffen werkt doorgaans alleen maar averechts. Maar hoe help je je kind dan wél voor te bereiden op de eindexamens, zonder het risico te lopen dat hij of zij helemaal niets meer doet?

Reik de juiste handvatten aan 

Als ouder heb je maar één taak: je kind begeleiden op de weg naar volwassen worden. In het eindexamenjaar wordt dit maar al te duidelijk. Je kunt weinig doen. Je kunt je kind niet dwingen om te studeren of om het schoolwerk serieus te nemen. Je kunt hem of haar wel stimuleren en de juiste handvaten aanreiken, in de hoop dat het deze gebruikt om het examen uiteindelijk te behalen. 

Schaf bijvoorbeeld de juiste materialen aan om het je kind gemakkelijker te maken om te studeren. Denk bijvoorbeeld aan samenvattingen examens VMBO-TL, HAVO of VWO. Deze bevatten alle benodigde informatie om het eindexamen te kunnen behalen. Bovendien zitten hier ook enkele oude examens in verwerkt, zodat je kind alvast kan oefenen met de nieuwe vraagstellingen. Met een goede, professionele samenvatting is leren voor het eindexamen haalbaar en behapbaar. Je kind ziet precies welke stof belangrijk is en wat het voor een vak moet leren. En dat bespaart, in een toch al spannende periode, veel tijd en stress.

Weet je dat je kind het erg lastig vindt om te plannen en begint het daardoor vrijwel altijd te laat met leren? Probeer hem of haar dan te helpen bij het maken van een goede planning. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Hoe vroeger je begint, hoe langer je kind de tijd heeft om de planning op te pakken en iedere week kleine stukken stof te leren. Hoe langer de tijd, hoe minder stressvol de laatste weken voorafgaand aan de eindexamens zullen zijn. 

Zorg ook voor voldoende ontspanning 

Verwacht niet van je kind dat het telkens met school bezig is. Zeker niet als je hierbij ook nog stress-signalen opmerkt. Het is niet de bedoeling dat hij of zij alleen maar met school bezig is en geen tijd meer heeft om te ontspannen. Wanneer je kind hierbij ook nog huilerig wordt, snel misselijk is en vermoeid lijkt, wordt het tijd om extra ontspanningsmomenten te creëren. Ga bijvoorbeeld eens een dagje winkelen samen, uit eten of moedig je kind aan om met vrienden af te spreken. 

Zorg voor voldoende eten en drinken 

Studeren kan erg inspannend zijn. Het ene kind gaat er heel gemakkelijk doorheen en is zelf heel goed in studeren en het maken van planningen en het andere kind heeft er juist meer moeite mee of verliest zichzelf helemaal in het schoolwerk. Daardoor kan soms zelfs vergeten worden om voldoende te eten en te drinken. Of om in elk geval gezond te eten. Iedere keer een zak chips tijdens het studeren is natuurlijk ook niet goed. Probeer daarom je kind te stimuleren om gezondere keuzes te maken en kook altijd met voldoende verse voedingswaren. Op die manier geef je je kind een gezonde basis en brandstof voor de hersenen. 

Geef dat juiste steuntje in de rug

De periode van eindexamens is stressvol, zowel voor de kinderen als de ouders. Door de juiste steun te geven, help je je kind net even extra in deze lastige periode. Bovenstaande tips zijn zinvol bij examens maar natuurlijk ook tijdens de gehele middelbare school periode.

Lees ook: Waar kan je op letten bij het kiezen van een middelbare school.

foto gratis afbeelding van janeb13 via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept