Waarom mooi weer geen belemmering voor studie hoeft te zijn

Waarom mooi weer geen belemmering voor studie hoeft te zijn

Het is mooi weer en jij bent druk met je studie, hoe moeilijk is dat. Als het  zo mooi zonnig is kiezen maar weinig mensen ervoor binnen te blijven. En terecht, want we weten nooit hoe lang het mooie weer zal blijven in Nederland. Maar wat als je moet studeren?

Een examentraining doen

Toch zijn er een aantal mensen die juist in deze periode veel binnen zitten om te studeren. De afronding van het schooljaar, het eindexamen, een examentraining, de laatste tentamens maken, een studie volgen of een scriptie schrijven. Misschien hebben jouw kinderen er ook wel mee te maken. Het vergt in ieder geval net wat meer mentale kracht om ook in deze weersomstandigheden genoeg tijd voor school of studie vrij te maken. Waarom moet je ze juist nu naar buiten sturen?

Studie volgen

Ik heb altijd het idee dat ik eigenlijk nooit gestopt ben met studeren. Ik volg altijd wel een studie of doe een cursus. Dit deed ik als verpleegkundige al, maar ook toen ik besloot om thuisblijfmoeder te worden, volgde ik een cursus tot gewichtsconsulent. Ik volgde een cursus om beter te leren bloggen en doe nu een cursus illustreren. Een map vol met theorie en opdrachten heb ik nu en na elke 10 hoofdstukken moet ik tekenopdrachten inleveren. Tussendoor oefen ik heel veel. Ik merk met dit mooie weer van de afgelopen tijd, dat ik moeite heb met balans zoeken tussen binnen te tekenen en om te ontspanning. Nu kan ik buiten natuurlijk ook tekenen, maar gun me deze rust meestal niet.

De balans tussen werk en ontspanning

Of ze er nu plezier uit halen of niet, soms zitten kinderen of volwassenen teveel met hun hoofd in de boeken. Helemaal niets mis met een goede werkinstelling, maar te lang studeren is niet bevorderlijk voor de concentratie. Zo neemt de attentiespan al na een halfuur zeer rap af. Informatie wordt minder goed onthouden en het kunnen concentreren wordt steeds lastiger. Even op de telefoon door social media scrollen of filmpjes op Youtube kijken is dan niet voldoende. Van de studie plek af om een rondje te gaan wandelen of wat te gaan drinken in een andere ruimte is veel effectiever. Zitten ze dus thuis druk te werken, haal ze dan af en toe uit de boeken. En nog beter: ga lekker met ze naar buiten. Afleiding betekent dat de hersenen tijd krijgen om alle informatie te verwerken. Zo wordt informatie uiteindelijk effectiever opgeslagen.

De toegevoegde waarde van een pauze in de buitenlucht

Niet alleen studerende kinderen die druk zijn met hun studie of examen, maar ook werkende volwassenen hebben veel baat bij pauze in de buitenlucht. Hoe vaak zie je kantoorlui niet ’s middags een rondje wandelen na de lunch? Een muffe studeer- of werkruimte bevat, vooral aan het einde van de ochtend, veel minder zuurstof. Het kan op een gegeven moment benauwend aanvoelen of je duf maken. Door hieruit te treden en je longen weer vol te laten stromen met zuurstofrijke lucht, worden je organen weer op gang gebracht. Ook de hersenen krijgen een boost waardoor een afterlunch-dip voorkomen kan worden. En dat is met name voor kinderen waar op het moment veel verwacht wordt, een echte must.

Zoveel mogelijk buiten aan de studie

Vaak ben je tijdens een werkdag in loondienst niet in de gelegenheid om constant buiten te zijn. Laat je werk het wel toe en heb je een balkon of tuin? Uitstekend! Ook als de kids hier hun studie plek kunnen inrichten, is dit ideaal voor een succesvolle studie dag. Niet alleen zuurstofrijke lucht zal een positieve rol spelen. Ook het Uv-licht van de zon heeft meerdere gunstige bijwerkingen. Zo heeft Uv-licht een lichtelijk desinfecterende werking waardoor bacteriën en virussen minder goed in de buitenlucht overleven. Niet voor niets dus dat er ’s zomers minder mensen ziek zijn! Buiten in de zon zijn kan je weerbaarder maken tegen ziekteverwekkers.

Uv-licht en vitamine D

Onder invloed van Uv-licht is het lichaam in staat onder de huid vitamine D aan te maken. Vitamine D is een vitamine die de aanmaak van calcium bevordert. Met name kinderen in de groei en ouderen hebben daarom veel baat bij genoeg zonlicht. Het is namelijk een belangrijke fundering voor sterke botten en een goed gebit. Zitten de kinderen binnen te blokken voor hun studie? Trek ze eruit en zet ze lekker op het balkon of in de tuin neer (onder een parasol). Daar zijn ze op meerdere manieren bij gebaat! Wie zegt dat leren en lekker buiten zijn niet goed samengaan?

Donderdag beginnen de examens weer! Heb jij studerende kinderen of doe jij zelf een studie? Neem deze tips dan mee.

Lees ook: Hoe help je je kind voorbereiden op de eindexamens?

Foto pixabay/ samenwerking

 
 
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

22 reacties

 1. zegt:

  Toen ik examen deed, was het tropisch warm. Ik heb heel veel buiten zitten leren. Het voelde bijna als vakantie. Helaas vond ik bij latere studies buiten studeren lastiger, vanwege het feit dat ik buiten slecht kan lezen en werken op de laptop.

  1. zegt:

   Dat had ik ook met mijn middelbare school diploma, lag ik in de tuin te zonnen en te leren

 2. Wat een heerlijk artikel. Ik probeer ook altijd even naar buiten te gaan om te gaan genieten van het weer.

 3. zegt:

  Toen in examen had was het zó heet. Veel buiten zijn tussendoor hielp wel, maar leuk is anders haha.

 4. zegt:

  Geen studerende kinderen hier (en zelf studeer ik ook niet) maar soms is het inderdaad best lastig om hard te werken terwijl buiten het zonnetje schijnt. Sowieso gun ik mijzelf dan ook korte pauzes buiten. Want eten moet je toch. En dat snufje vitamine D is zo fijn en belangrijk!

 5. zegt:

  Ik ga ook graag een half uurtje wandelen tijdens mijn pauze, anders zit ik de hele dag in zo’n stom kantoorpand. Zo lekker. En tijdens mijn studententijd ging ik ook altijd met boeken in de zon studeren. Jammer dat je op je laptop buiten niks kunt zien, anders zou ik nog veel vaker buiten zitten.

 6. Als het buiten mooi weer is vind ik dat ik DUS buiten moet gaan zitten. Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Wat voor mij dan goed werkt is een boek lezen dat ik wil reviewen. Zo combineer ik het nuttige me het aangename.

 7. Ik leer en lees ook graag buiten. Zodra de zon schijnt, ga ik naar buiten. Ik denk inderdaad dat dat voor kinderen in de examenperiode ook heel belangrijk is.

 8. zegt:

  Altijd even naar buiten ontspannen en hoofd leegmaken helemaal dan erg fijn

 9. zegt:

  Mijn schoonzusje moet er weer tegenaan aankomende week. Ik zal deze tips zeker aan haar doorgeven. Soms hheb je zelf ook niet door dat je even een pauze nodig hhebt.

 10. zegt:

  In de tijd dat ik examens deed was het heel mooi weer, maar buiten studeren doe ik niet. Dat leidt echt teveel af. Buiten een boekje lezen of een wandeling maken tussendoor was beter geweest. Die pauze moet je ook pakken 🙂

 11. Jouvence zegt:

  Toen ik examens deed was het heerlijk weer, heb geregeld buiten gezeten of een blokje om gedaan als rust.

 12. Ik vond vroeger buiten studeren altijd heerlijk. Kreeg er veel energie van. Bij regen lag ik het liefste op de bank haha

 13. Mandy zegt:

  Fijn artikel! Ik zit juist liever in mijn kamer aan mijn bureau te leren. Buiten is ook heerlijk maar ik word dan wel sneller afgeleid

 14. zegt:

  Ik heb nu geen kinderen en studeer zelf niet meer, maar weet nog wel dat ‘vroeger’ het studeren altijd tegenviel als het lekker weer was (uitstellen!).

  1. zegt:

   precies en het leek ook altijd wel mooi weer te zijn tijdens het leren 🙂

 15. Typisch wel, dat het mooi weer is tijdens de examens 🙂

  1. zegt:

   Echt he! Bij mij was het toen ook prachtig weer.

 16. Mieke | mieksmind zegt:

  Gelukkig studeer ik niet meer haha. Ik maakte voor mijzelf altijd een planning en kon me daar goed aan houden

 17. zegt:

  Een studie/cursus volg ik niet, maar ik vind het wel heerlijk om buiten aan het werk te zijn.

 18. Het klopt inderdaad dat ik bij mooi weer minder zin heb om te studeren, maar vaak moet het toch gebeuren. Ik ga dan vaak gewoon lekker in de tuin zitten met mijn laptop. En als dat niet werkt, dan eerst gewoon even studeren en dan weer even pauze in het zonnetje!

 19. Ik merk dat het mooie weer me wel wat belemmert om te gaan werken achter mijn computer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept