Column- Mama, geef jezelf een compliment

Mama, geef jezelf een compliment

Dat ik elke avond toe ben aan een wijntje, vind ik niet vreemd. Al weken zit ik binnen met de kinderen en hoe goed dit ook gaat, ’s avonds ben ik kapot! Het is niet niks, maar we doen het goed en laten we dat eens wat vaker tegen elkaar zeggen en elkaar een compliment geven!

Jezelf een compliment geven

Elke avond geef ik mezelf een compliment! Deze dag zijn we weer prima doorgekomen. En kom op, ik klaag niet! Laat ik dat even voorop stellen. Ik ben moeder, ik draai hier mijn handen niet voor om. Het is schipperen en oké ik heb minder tijd voor me zelf! Het gaat prima! Maar toch, af en toe, mogen we ook wel even zeggen dat we het gerust lastig vinden. Alle ballen hoog houden en dat niet voor een week, of twee, nee al weken lang.

Hallo, Loedermoeder!

En hoe goed je het af en toe ook denkt te doen. De term Loedermoeder kreeg ik hier meteen de eerste week al in mijn hoofd. Dacht ik de jongens een beetje te begeleiden in hun schoolwerk, werd ik gebeld door de juf, dat mijn zoon zijn rekentoetsen niet had gemaakt. En hoewel hij toch echt rekenen had gedaan. Bleek dat we gewoon de hele verkeerde opgaves hadden gevonden. Na deze blunder, besloot ik wel elke ochtend even met de jongens mee te kijken, wat ze moeten doen, maar dat betekent ook dat ik in de ochtend bij hen zit en niet aan mijn eigen werk toe kom.

Ik vind het af en toe flink lastig

Ik klaag dus niet. Mijn kinderen ook niet, ze vervelen zich weinig en vinden thuis onderwijs eigenlijk, eerlijk gezegd, wel fijn. Het is lekker rustig thuis, ze worden niet afgeleid en kunnen ondertussen nog ontspannen ook. Wat hen betreft mag dit nog wel zo door gaan. Kijk ik naar mezelf, dan vind ik dit ook een unieke tijd. Naast de angst voor hoe het allemaal zal lopen, geniet ik ook van het samen zijn. Deze tijd krijgen we niet meer, dat we weken achter elkaar met zijn vieren thuis zijn. Maar af en toe vind ik het ook lastig. En elkaar een compliment geven, is dan zo fijn, gewoon even horen van een ander dat je het goed doet.

Ook al ben ik gewend thuis te werken

Nu ben ik wel gewend aan thuiswerken, dit doe ik altijd, dus wat dat betreft verandert er niets. Alleen ik ben nu totaal mijn dag kwijt. De rust die ik normaal heb om te werken, heb ik niet. Ik probeer nu tussendoor wat te werken. Opdrachten aan te nemen en op mails te reageren. Ondertussen zorg ik dat de jongens aan hun schoolwerk komen, maak een gezonde lunch en probeer tussendoor ook nog wat te bewegen. In de avond ben ik kapot en zit echt lamgeslagen op de bank. Dat ik dan toe ben aan een wijntje is niet raar. Al hebben we voorgenomen door de weeks geen alcohol meer te drinken ( en drink dan of thee of een alcohol-vrije mocktail).

Complimenten blijven geven.

Je ziet en leest op Social media zoveel verschillende verhalen. Moeders die het super makkelijke hebben en moeders die struggelen. En dat is niet raar. Mijn kinderen zijn op een leeftijd dat ze zich aardig kunnen vermaken, maar als je nu met kleine kinderen thuis zit, daar moet je toch ook bewondering voor hebben en laten we elkaar complimenten geven in plaats van opmerkingen maken. We doen het allemaal op onze eigen manier. Wat voor de een goed is, is dit misschien niet voor een ander. Maar we doen allemaal ons best, dat staat voorop!

foto lodiblogt/pixabay

Meer columns lezen:

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

23 reacties

 1. zegt:

  Het kan zéker geen kwaad om jezelf af en toe een compliment te geven. En misschien kun je er dan gelijk ook één kwijt aan een vriendin die het moeilijk heeft met thuisonderwijs o.i.d.;)

  1. zegt:

   Precies! Een complimentje geven kost niets.

 2. zegt:

  het is heel goed jezelf complimenten te geven, ik geef ze meer aan de ouders die het toch wel moeilijk hebben met hun kroost, het valt niet mee en klagen mag, tot op zekere hoogte want ik zie soms moeders voorbij komen op het internet waarvan ik denk….overdrijven is ook een vak haha

  1. Priscilla zegt:

   Een complimentje geven kost niets. Het is even een bizarre tijd, maar hopelijk kunnen we het snel achter ons laten.

 3. Joanne zegt:

  Ik snap dat de nieuwe situatie druk en lastig kan zijn. Een complimentje is dus nooit verkeerd!

 4. Felice Veenman zegt:

  complimenten zijn altijd fijn, mits ze welgemeend zijn. Van de week kreeg ik van een vriendin, die ik nog uit mijn opleiding ken een fijn compliment. Heerlijk!

 5. zegt:

  Ja erg mooi en eerlijk verwoord. Ik vind het allemaal erg pittig. Voornamelijk omdat ik een werkgever heb die niet meedenkt en ook nog eens haar frustratie op haar werknemers botviert. Het is me daardoor gewoon teveel geworden.

  1. zegt:

   Dat snap ik heel goed, het is een lastige tijd, maar dan hoop je wel op begrip en meewerkende werkgevers. We moeten het samen doen.

 6. Ja, maar is ‘je best,’ goed genoeg? zegt dan een irritante en kritische stem in mij op donkere momenten.

  1. zegt:

   Absoluut hoor, ook je best is goed genoeg en soms kunnen we ook niet anders en moeten we dat ook accepteren.

 7. Precies, en zolang je je best doet, doe je het goed!

 8. zegt:

  Complimentjes aan jezelf geven, dat zouden we vaker moeten doen

 9. zeker complimentjes aan jezelf geven. moeten we denk ik allemaal vaker doen, ook naar elkaar

 10. Georgina Lifestyle zegt:

  Je mag jezelf zeker complimentjes geven! Wat pak je het goed aan met het thuisonderwijs! Pittig hoor!

  1. zegt:

   Dank je!

 11. Wat goed dat je jezelf een compliment geeft, soms wil het ook nog wel eens helpen om je 3 geluk momentjes op te schrijven van de dag!

  1. zegt:

   Dat vind ik een hele mooie en goede tip Jasmijn! Zo ben je elke dag ook even met jezelf bezig.

 12. Jasmina zegt:

  Ondanks dat mijn dochter nog niet de basisschool leeftijd heeft, ben ik ook echt kapot aan het einde van de dag. Ik ben blij als alles weer normaal is, want ik herken me hier zo in.

  1. zegt:

   Juist denk ik dat het met jongere kinderen ontzettend zwaar is, die ‘moet’ je ook de hele dag vermaken. Hier gaan de jongens na het schoolwerk aardig hun eigen gang en heb ik even tijd voor jezelf. Bij jonge kinderen is die tijd helemaal weg, denk ik.

 13. zegt:

  Ik vind dat alle ouders die hun best doen te helpen, genoeg doen en daar trots op mogen zijn. Ze zijn geen leraren of leraressen en dat moeten we niet vergeten.

 14. Mieke | Miek's Mind zegt:

  Complimenten geven vind ik altijd makkelijk maar ontvangen moet ik vaak nog even aan wennen, beetje ongemakkelijk

 15. ingrid zegt:

  ik vind ook dat je het voorbeeld moet/mag geven. complimentjes geven aan een ander en aan jezelf.

 16. Marsha zegt:

  Goed bezig! Je mag jezelf complimenteren voor al de dingen die je in het dagelijks leven doet! Mijn zoontje gaat nog niet naar school dus hoef ik gelukkig nog geen opdrachten te maken/verzinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept