Koolhydraatarm eten: gezond eten en een gezonde leefstijl

koolhydraatarm eten, gezond eten en een gezonde leefstijl

Wil jij Koolhydraatarm eten, maar weet je niet zo goed hoe hiermee te beginnen, want wat kan je wel en niet eten en is het niet super zwaar om vol te houden? In dit artikel komen alle weetjes over het koolhydraatarm dieet en alle informatie over koolhydraat eten aan bod. Je leest waarom het zo goed vol te houden is, maar ook deel ik gezonde recepten met jou.

Je lichaam verandert wanneer je ouder wordt

Je lichaam verandert naar mate je ouder wordt. Misschien ervaar je dit zelf ook al wel. Vaak zien vrouwen dat hun peer figuur, lees een slanke taille en brede heupen, meer de vorm van een appel figuur aanneemt. Bij een appel figuur krijg je vaak dat er meer vet rondom de buik en taille ophoopt. Dit wil je liever niet hebben, aangezien de belangrijkste organen rondom de buikstreek zitten. Ook zal je misschien merken dat je kleding anders zit, strakker, maar ook minder flatteus, omdat je jouw slanke taille in hebt moeten leveren. Gezond eten en meer bewegen zijn dan de oplossing. Niet dat je meteen je slanke taille terug hebt, tenslotte kan je aan het veranderen van je lichaam weinig doen, maar kan zeker wel zorgen voor een betere vet verdeling.

Moet ik dan aan een blaadje sla knabbelen

Nu beginnen velen al te denken bij gezond eten, laat maar zitten. Ik ben geen konijn en ga niet alleen rauwkost eten, of diëten daar doe ik echt niet aan. Toch is dat niet het gezonde eten wat ik bedoel. Natuurlijk komt er ook bij mij thuis wel eens een salade voorbij, maar die is dan wel heel wat anders dan een bordje sla. Gezond eten is niet alleen gezond, maar ook nog eens hartstikke lekker en geloof me, je hoeft echt niet alles op te geven. Denk eens aan koolhydraatarm of koolhydraat beperkt eten! Omdat koolhydraatarm eten jouw goed kan helpen in shape te blijven ga ik hier in dit artikel verder op in.

Wat is koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten, een koolhydraatarm dieet of koolhydraatbeperkt eten is een eetpatroon dat de consumptie van koolhydraten beperkt. Voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid verteerbare koolhydraten bevatten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst) worden beperkt of vervangen door voedingsmiddelen die een hoger percentage proteïnen en vetten (zoals vlees, vis, en sojaproducten) en vaak andere voedingsmiddelen die een relatief lage hoeveelheid koolhydraten bevatten (zoals groene bladgroenten). Ook is het net als in een andere gezonde leefstijl, dat je op moet letten met koek en snoep, hier zit natuurlijk zoveel suiker in, maar daarmee zeg ik niks nieuws. Ook kan je kijken naar de manier van eten bereiden. Kleine aanpassingen me grote gezonde gevolgen.

Koolhydraatarm eten of een koolhydraatarm dieet is veel groenten tijdens de lunch en het diner.

Koolhydraatarm eten is een leefstijl

Wanneer je gezonder wil gaan eten, is de schrik vaak dat je niks meer mag eten. Maar dat is niet waar. Koolhydraatarm eten wordt dan ook wel een koolhydraatarm dieet genomen, maar dit is geen dieet waarbij je niets mag eten, het is namelijk een leefstijl. Het is iets wat je – als je energie wil hebben en fit wil blijven- vol zal moeten houden en dat kan toch alleen wanneer je iets doet wat goed voel. Volhouden kan toch alleen als je iets doet, waarbij jij je niet aan een streng dieet hoef te houden waarbij je gezonde recepten kan vinden in de boeken en op Internet. En dus geen crash dieet, geen dingen moeten laten, geen beperking, maar nadenken over wat je eet. En – misschien is dit wel het allerbelangrijkste- gezonde keuzes maken.

Minder brood en anders lunchen

‘Wat geen brood meer bij de lunch?’ Is vaak de eerste reactie die ik krijg, wanneer ik vertel dat ik koolhydraatarm eet. Geen brood betekent andere lunches bedenken. Lunch met veel groente, ei, geitenkaas of feta. Koolhydraatarme lunches betekent vaak andere voorbereidingen, misschien ook wel wat meer dan je gewend bent. Het voordeel van koolhydraatarm eten is dat jij je na de lunch veel fitter voelt, doordat je minder koolhydraten, de suikers, gegeten hebt. Je hebt meer energie en kan er weer helemaal tegen aan.

Meer eieren en groente tijdens het avondeten

Aardappelen, volkoren pasta en zilvervliesrijst nemen normaliter een groot deel van het avondeten in beslag. Dit is veelal vulling. Eet je dit niet, dan heb je heel snel weer trek.  Ga je op zoek naar koolhydraatarme recepten dan zal je zien dat hier ontzettend veel groente in zit. Logisch want je moet ook zorgen voor die vulling. Vaak wordt gekozen voor verschillende groentes. Hierdoor is het bereiden van een koolhydraatarm menu vaak bewerkelijker dan met koolhydraten. Aan de andere kant, een salade heb je natuurlijk zo in elkaar geflanst. En een keer aardappelen, is zeker geen probleem. Het is juist goed om ook deze voedingswaarden binnen te krijgen. Wanneer wij thuis stampot eten, dan eet ik ook gewoon mee, maar eten we aardappelen, groente en vlees, dan vervang ik de aardappelen voor een extra portie groenten.

Waar vind je koolhydraatarme recepten

Hoe kan je nu starten met koolhydraatarm eten en waar vind je alle informatie en gezonde recepten? Ik kook zelf veel gerechten uit de kookboeken van Pascale Naessens, maar vind ook mijn gezonde koolhydraatarme recepten op websites als LowCarbchef en op Pinterest.

Benieuwd naar de boeken van Pascale Naessens. Kijk dan bij Bol.com.

3 koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme gezonde recepten vind je zowel online als in koolboeken. Het is vaak een beetje zoeken, naar de tijd, maar ook de ingrediënten. Vaak staan gerechten lang in de oven of zijn ze erg bewerkelijk. Denk bijvoorbeeld aan aubergine of courgette die je eerst moet grillen voor ze de oven in kunnen gaan. Maar je hebt ook hele makkelijke en snelle recepten. Dit heeft vaker mijn voorkeur omdat ik graag gezond eet, maar niet te lang in de keuken wil staan. Drie van deze makkelijke recepten plaats ik hieronder. Voor het volledige recept verwijs ik je graag door naar het desbetreffende artikel, waar ik uitgebreid beschrijf wat je nodig hebt voor dit gerecht.

Courgette met ei en emmentaler

Een overheerlijke combinatie van courgette met ei en emmentaler. Koolhydraatarm en geschrikt voor 2 personen. Lekker als lunch maar kan ook prima als avondeten, dan kan je er nog een groene salade bij doen. Makkelijk te bereiden en boordevol groente want er gaan maar liefst twee courgettes in.

Al eerder plaatste ik dit koolhydraatarme recept van courgette met ei.

Makkelijk en snel koolhydraatarm gezonde recepten

Verrassende recepten met appel

Kook jij wel eens met appel? Vaak denk je alleen aan groente, maar ook met fruit als een appel, kan je hele lekkere koolhydraatarme gerechten maken. Maak bijvoorbeeld eens een maaltijdsoep met appel, rode biet en yoghurt.

Lees voor het hele recept: Recepten met appels in de hoofdrol

Broccioli rijst met zalm

Wanneer je koolhydraatarm eet, is het ookzoeken naar waar je het mee kan vervangen? Kies daarom eens voor een gezonde bowl van Broccoli rijst met zalm. Een snel en makkelijk recept met: broccoli, bosuitjes, eieren, avocado’s, zalm en doperwten.

Hoe je dit makkelijk recept maakt lees je op Bowl recepten: Broccolirijst met zalm

Kies voor afwisseling

Net als in elk gezond eetpatroon is het bij koolhydraatarm eten ook zo dat je moet kiezen voor afwisseling. Je hebt nu eenmaal alle voedingsstoffen nodig om gezond te leven en gezond te blijven. Gezond eten is afwisseling zoeken in vlees, vis, aardappelen, groenten, bonen, peulvruchten en granen. Ook als je koolhydraatarm eet is het verstandig om af en toe een broodje mee te eten. En een keertje genieten van een lekkere stampot dan kies je voor zoete aardappelen. Afwisseling en gevarieerd eten zogen dat je gezond blijft!

Gezond eten is gezond koken

Wanneer je gezond wil eten is het ook belangrijk om naar de bereidingswijze van het eten te kijken. Het koken en bakken met een airfryer kan dan een groot voordeel zijn. Een airfryer is een friteuse die werkt op hete lucht. Je hebt dus geen frituurolie of frituurvet nodig voor het bereiden van snacks. Naast patat en snacks bak je ook groenten, vlees en taarten in de airfryer. Ben jij op zoek naar een airfryer? Kijk hier voor een Airfryer aanbieding

Gezond en koolhydraat arm eten

Zie jij jouw lichaam veranderen, omdat je ouder wordt, wil je graag gezonder eten, zonder een dieet te beginnen, wil je meer energie of je gewoon fitter voelen. Koolhydraatarm eten kan zeker iets voor jou zijn. Omdat je zo gevarieerd eet, is het makkelijk vol te houden. Ook al jij je snel fitter voelen, doordat je minder suiker binnen krijgt. Maar net als met elke leefstijl, die jij je aan wil nemen is het hier ook belangrijk dat je niet te streng bent voor jezelf. Maak gezonde keuzes, geniet van het lekkere eten en drink ook gewoon je wijntje in het weekend. Tenslotte is gezond eten geen moeten, maar doen.

foto lodiblogt/ pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

13 reacties

 1. zegt:

  Mooi om te lezen. Het belangrijkst is denk ik niet het getal op de weegschaal of je kledingmaat, maar hoe jij je daar zelf bij voelt. Klinkt alsof je nu een mooie balans hebt gevonden. Ik eet ongeveer op dezelfde manier, behalve dan dat ik absoluut geen eetwijzers oid invul (want eetstoornis op de loer). Op werkdagen gewoon gezond en simpel, in het weekend is een beetje chips geen probleem en op verjaardagen doe ik ook gewoon mee. Tot nu toe bevalt mij dat goed, júist omdat je jezelf daarmee niet alles ontzegt. Gaat al jaren zo bij mij en vind ik prima.

  1. zegt:

   Precies, hoe je je voelt, is zo belangrijk. En dat niets ontzeggen dat werkt bij mij ook heel goed.

 2. Frederique zegt:

  Ik ben nu net, schat zo in een maand of 2, op dat punt aangekomen. Ik kon alles eten maar mijn lichaam veranderde geen centimeter tot dus ongeveer enkele maanden geleden. Ik ben dit jaar 45 geworden en kan al iets van 2 jaar amper sporten i.v.m erge bloedarmoede maar pas 2 of 3 maanden geleden begon ik veranderingen te zien aan mijn lichaam. Ik schrok echt, zo van ‘dat kan ook bij mij gebeuren!’. Ik heb eigenlijk meteen mijn eetpatroon omgegooid en het scheelt nu al maar het kan nog beter.

  1. zegt:

   Hier precies zo, ik ben ook 45 en dacht dat het er eigenlijk een beetje bij hoopte, dat extra vet rond de buik en heupen, maar dat is natuurlijk niet zo. Goed dat jij er ook mee bezig bent, het geeft je toch meer energie.

 3. zegt:

  ik heb 4 dieetisten en ik eet volledig keto omdat ik geen koolhydraten kan verdragen. gezond eten is voor mij en mijn gezin altijd al belangrijk geweest en wij eten heel veel groenten, vlees en vis, brood pasta en rijst en zuivel en fruit dus niet vanwege de te hoge koolhydraten

 4. ik vind het heel moeilijk om te dieten. ik raak zo snel in de verleiding en kan dat dan niet weerstaan

 5. zegt:

  Knap dat je de knop hebt kunnen omzetten! Hoewel ik nooit het idee had dat er iets mis was met je figuur, maar tenslotte draait het erom dat je zelf lekker in je vel zit. Kan me voorstellen dat het enorm scheelt als je niet het gevoel hebt dat je iets moet volhouden, maar dat het gewoon een nieuwe manier van leven is geworden. Helaas voor mij ben ik dol op pasta, dus koolhydraatarm zit er denk ik niet echt in. Het idee om af en toe eens soep te eten tussen de middag ga ik wel meenemen! Klinkt lekker.

  1. zegt:

   Dank je wel Merel en het klopt ook wel hoor, ik ben niet te zwaar, maar ik merkte dat er echt vet rond mijn heupen en buik vormde en dit is natuurlijk juist de slechte plekken, kijk je naar gezondheid. Ik heb net als lunch weer een heerlijke courgette soep op, het is even om switchen, maar nu wil ik niet anders meer en ja als je echt ergens dol op ben, dan kan je het niet schrappen. Dat is net als ik toch ook mijn wijntje en biertje blijf drinken. Het leven moet ook wel gezellig blijven!

 6. Heerlijk blogje om te lezen! Gezond eten is echt mijn ding en ik ben er ook echt bewust mee bezig! Het is heel interessant om te lezen hoe jij hiermee omgaat!

 7. Ik ben wel benieuwd: hoeveel ben je hiermee afgevallen? Het klinkt als een gezonde levensstijl.

  1. zegt:

   ik ben 5,4 kg kwijt en dat is genoeg hoor. Meer hoeft er niet af. Het vet wat zich de laatste jaren om mijn heupen en buik had gevormd is weg en daar ben ik eigenlijk nog het meest blij mee.

 8. zegt:

  Ik heb sinds kort ook weer de knop omgezet.
  Ik merk dat mijn buik vooral goed reageert op koolhydraat arm. En als ik ze dan al eet, dan de gezonde versie zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst in een aangepast hoeveelheid (max 100 gram).

  1. zegt:

   Precies, hier reageer ik ook veel beter op koolhydraat arm, dat merk ik wel als ik wel eens meer suiker binnen krijg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept