València- De magie van Las Fallas keert terug

València startenfestival in Maart

Wat is het toch fijn, dat alles weer meer en meer open gaat, we plannen kunnen maken voor een vakantie of reis naar het buitenland. Heb jij nu plannen om volgende week naar València te gaan, dan heb ik een leuke tip voor jou. Namelijk het Valenciaanse straatfestival, Las Fallas.

UNESCO Werelderfgoedlijst

Het Valenciaanse straatfestival Las Fallas is sinds 2016 cultureel erfgoed op de UNESCO werelderfgoedlijst. En komt na twee jaar afwezigheid terug met de gebruikelijke festiviteiten zoals de mascletaes, de offerande, openluchtdansen en een indrukwekkende vuurwerkshows. Het festival is officieel geopend op de laatste zondag van februari tijdens ‘La Crida’, waarbij het Fallas lont werd aangestoken. Het hoogtepunt van het straatfestival vindt plaats van 15 tot 19 maart, waarbij vrijwel alle de straten van de stad in València zijn gevuld met kunst, humor en satire.

Het meest internationale festival van València

De oorsprong van dit feest in València ligt honderden jaren terug. Elk jaar op 19 maart werd Sint-Jozef gevierd, de patroonheilige van de timmerlieden. De timmerlieden van de stad haalden oude resten uit hun werkplaatsen en verbrandden deze. Dit is het einde van de winter en begin van de lente. Het festival heeft in de loop der jaren een hele gedaanteverwisseling ondergaan, zonder de tradities te verliezen. Er zullen vreugdevuren zijn waarbij de Fallas worden verbrand. Dit zijn monumenten die elke 15 maart in de straten van de stad en de provincie Valencia worden opgezet. Het zijn authentieke kunstwerken, gemaakt door de gilde van fallero kunstenaars, muzikanten, pyrotechnici, kostuumontwerpers en bloemisten. Het zijn stuk voor stuk echte ambachtslieden en ze maken deel uit van de ziel van het festival. 

Las Fallas, levendiger dan ooit tevoren

Na een jaar Las Fallas zonder feest te hebben gevierd en een jaar met een minimumprogramma in september, herrijst het grote feest van València uit de as. De Fallas stralen opnieuw in de straten van de stad! En dat gebeurt met meer vreugde dan ooit.

Buskruit, muziek en veel kunst

Één van de meest spectaculaire evenementen van Las Fallas is de “mascletà”, die tot en met 19 maart elke dag om 14.00 uur op het Plaza del Ayuntamiento terugkeert. Mascletà is een traditionele Spaanse vuurwerkshow. Ook is er elke avond vuurwerk in de Turia Garden. Tijdens de “plantá” in de nachten van 15 en 16 maart belanden de monumenten in de straten. In totaal 800 kunstwerken worden dan verspreid over 400 locaties in de stad. De Fallas worden in verschillende categorieën ingedeeld, naar gelang van hun complexiteit, omvang en originaliteit. Ze zijn allemaal uniek, maar de meest spectaculaire zijn gevestigd in de oude stad, Ciutat Vella en de wijken Ruzafa en Gran Vía. Het beste is een rondleiding met een gids of een Fallas tour te reserveren om de meest spectaculaire monumenten te zien, terwijl zij je vertellen over de details en tradities.

Las Fallas
Credits: Visit ValènciaPichiavo Estrella Jover

Het bloemenoffer

Het bloemenoffer, mag je zeker niet missen. Het offer aan de Virgin de los Desamparados, de beschermheilige van València. zal 17 en 18 maart gebracht worden. De falleros kleden zich in hun meest traditionele kostuums en lopen door de straten van Valencia met boeketten. Dit alles op het ritme van de muziek van plaatselijke bands. Het eindigt op het Plaza de la Virgen, waar een reusachtig beeld van de beschermheilige is opgesteld en haar mantel met bloemen is bedekt. Op 19 maart komt met de “Cremà” de slotact van Las Fallas. Dit is een bijzondere gebeurtenis waarbij de monumenten bezwijken onder de vlammen van de vreugdevuren. Met de “cremà” nemen de vlammen, vergezeld van vuurwerk, de resten van de Fallas van het huidige jaar weg en beginnen die van 2023, in een zeer magische vernieuwende oefening. Een spektakel dat je minstens één keer in je leven moet meemaken.

Als je toch in Spanje bent

Dan is Torremolinos natuurlijk ook een plek om te bezoeken. Torremolinos is een grote, levendige badplaats aan de Costa del Sol. Torremolinos heeft langgerekte stranden, een gezellige boulevard en talloze winkels en restaurants.

Las Fallas ook weer in 2023

Update december 2022: Ook in 2023 gaat Las Fallas natuurlijk gewoon weer door! Kijk hier voor het programma in februari en maart 2023.

foto’s Visit València uitgelichte foto Mike Water/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept