De klok een uur voor of achteruit, hoe bereid jij hier op voor

klok veranderen, zomertijd, wintertijd

Eind maart is het weer zo ver, de klok gaat dan een uur naar voren. Velen hebben last van het moment dat de klok een uur voor of achteruit gaat. Volwassenen maar zeker ook kinderen. Hoe kan je jezelf en je kinderen hier nu goed op voorbereiden? Je leest het hier.

De klok een uur voor of achteruit

De klok een uur voor of achteruit, hoe je deze ook verzet, er zijn kinderen en volwassenen die hier ontzettend veel last van hebben. Ze kunnen niet meer slapen, niet wakker blijven, zijn super vroeg wakker of slapen gewoon onrustig. Wat kan je nu doen om jezelf en kinderen voor te bereiden op het verzetten van de klok?

Zomertijd

In maart gaat de klok een uur vooruit ( voorjaar= vooruit) dit uurtje die je minder slaapt kan voor mensen echt als een jetlag aanvoelen. En lang niet iedereen heeft er last van, maar voor diegeen die hier wel last van hebben, kan dat uurtje verschil zo een hele week verpesten.

Tips voor jou

Wat belangrijk is, is dat je meteen gaat leven naar het nieuwe ritme. Zelf verander ik ’s avonds de klokken alvast en leef zo de zondag nadat het uur vooruit is gegaan meteen in de ‘nieuwe tijd’. Ik eet op de gewone tijden en ga op normale tijd naar bed.

Omdat je een uur eerder gaat slapen is het verstandig hier deze dag rekening mee te houden. Zorg dat je moe bent, beweeg overdag goed, ga naar buiten en drink ’s avonds geen koffie of alcohol. Wil je wel thee drinken, de Sleepytime thee van Celestial, kan helpt bij het slapen.

Tips voor de kinderen

Hou meteen de nieuwe zomertijd aan. Zorg dat de klokken juist staan en breng je kindje op dezelfde tijd als anders naar bed, laat het op hetzelfde moment eten. De dag zal even raar zijn, omdat je kindje waarschijnlijk later wakker wordt, maar door meteen weer in het ritme te starten, kom je er waarschijnlijk zonder te veel problemen doorheen.

Maar je kan ook de dag voor de klok vooruit gaat alvast laten wennen aan een nieuw ritme, dus zorg dat het een half uurtje eerder in bed ligt, dit kan je ook met bijvoorbeeld 10 minuten doen een paar dagen van te voren, maar dat maakt het dan wel erg ingewikkeld allemaal. Zorg in ieder geval dat de kamer waar je kindje slaapt goed donker is. Meer tips over goed slapen lees je hier.

Wintertijd

In het najaar gaat de klok een uur naar achteren ( najaar= naar achteren).

Tips voor jou

Hier telt eigenlijk hetzelfde, zet de avond van te voren de klok alvast op de nieuwe tijd en hou deze de zondag aan. Zo zit je snel in het nieuwe ritme.

Tips voor de kinderen

Je kan er ook voor kiezen de bedtijd van je kind in één keer te verschuiven. Vanaf de zondag dat het uur is verzet, volg je de de nieuwe kloktijden. Het voordeel van deze methode is dat je er minder over na hoeft te denken. Je volgt simpelweg de klok. 

Voor kinderen kan je er voor kiezen om ze elke dag iets later in bed te leggen. Drie dagen voor de klok verzet wordt stop je hem of haar drie kwartier eerder in bed, op dag twee een half uur eerder dan normaal en op dag een een kwartier eerder dan normaal. Zo ligt het op de dag dat de wintertijd in gaat precies op tijd in bed.

Van winter naar zomertijd en weer terug

Het nadeel is dat sommige kinderen moeite hebben met deze plotselinge overgang. Je kind kan een paar dagen nodig hebben om zich aan het nieuwe ritme aan te passen. Als je je hierop instelt en er ontspannen mee omgaat, valt de overgang waarschijnlijk best mee. 

Boeken over beter slapen vind je bij Bol.com

foto gratis afbeelding via Pixabay/ affiliate link

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, content creator, online copywriter, getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion, interieur, beauty en het buitenleven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept