Van je huiskamer een klaslokaal maken

Zo maken we van de huiskamer een klaslokaal

Nooit gedacht dat onze huiskamer nog eens een klaslokaal zou worden. Echter is dit toch al bijna twee weken het geval en waarschijnlijk zal dit ook nog wel even zo blijven. Maar hoe maak je van je huiskamer een klaslokaal, wat heb je allemaal nodig?

Samen staan we sterk

Niet alleen zijn we 24/7 samen thuis, we zitten ook gedurende de dag op elkaars lip. De jongens hebben hun eigen kamer, maar zijn het liefste beneden in de huiskamer. Hun schoolwerk maken ze sowieso beneden, zodat ik vragen kan beantwoorden als dit nodig is. Ik merk wel dat we samen sterk staan in dit hele proces van samen thuis zijn en een ritme hebben gevonden om de dagen te vullen we met thuiswerken en thuisonderwijs.

We maken er een klaslokaal van

Toen de berichten door kwamen dat ook de scholen dicht zouden gaan, begonnen we al na te denken hoe we dit samen voor elkaar zouden boksen. Al vrij snel konden de jongens op school hun schoolspullen halen en toen begon bij ons thuis ook het thuisonderwijs. We maken elke dag van onze huiskamer een klaslokaal. De laptops komen op tafel en we proberen het ritme van een schooldag te volgen. Via Classroom krijgen de jongens door wat de deze dag moeten doen en met een laptop en hun schriften kunnen ze aan het werk.

Thuisonderwijs

Ons tijdelijke klaslokaal bestaat uit twee laptops waar de jongens op kunnen werken, waarvan er een laptop al wat ouder is en misschien wat traag, maar voor nu prima zijn werk doet. Naast de laptops hebben de jongens allebei een hoofdtelefoon. De juffen sturen video’s toe, dictee’s worden voorgelezen en opdrachten worden uitgelegd. Doordat ze een eigen hoofdtelefoon hebben zitten ze elkaar niet in de weg en kan een ieder op zijn eigen tempo werken.

2 in 1 hoofdtelefoon

Nou had de jongste mazzel want we hadden net een hoofdtelefoon voor hem besteld. Deze kan hij nu veelvuldig gebruiken voor school, maar ook als hij een filmpje op tablet of smartphone kijkt. De hoofdtelefoon is een 2 in 1 hoofdtelefoon. Door de oorstukken om te draaien, veranderd in een set speakers, waardoor de jongens ook samen muziek kunnen luisteren. Via bluetooth kan je luisteren naar muziek in optimale kwaliteit. Dankzij een klik systeem is deze hoofdtelefoon makkelijk in elkaar te vouwen zodat het minder ruimte inneemt. Deze hoofdtelefoon komt van Hoesjesdirect. Hier verkopen ze ook hoesjes voor smartphones waaronder telefoonhoesjes voor de Samsung Galaxy S20.

Zo maken we van de huiskamer een  klaslokaal

Zelf minder actief

Het is allemaal leuk dat we van onze huiskamer een klaslokaal maken, maar ik merk wel dat het werken er af en toe bij inschiet. Het is gewoon druk met zijn vieren in een ruimte. De jongens stellen veel vragen voor hun schoolwerk en af en toe moet ik ook echt er even voor gaan zitten om. Nu geef ik ze helemaal gelijk hoor! En ik haal mijn werk in wanneer ze klaar zijn met hun taken en ben ondertussen ook druk met het optimaliseren van mijn blog site.

Wat heb je allemaal nodig om van je huiskamer een klaslokaal te maken:

Waarschijnlijk werk jij nu ook thuis en zijn de kinderen ook met thuisonderwijs bezig. Veel zuilenhun draai nu wel gevonden hebben. Mocht je toch nog zoekende zijn, zo maken wij elke ochtend een klaslokaal van de huiskamer:

  • Zorg voor een ruime tafel, waar je kind ruimte genoeg heeft voor al het schoolwerk. Denk aan schriften, maar ook knutselen, tekenen, plakken en knippen.
  • Ideaal is toch wel een laptop om het schoolwerk op te maken. Hier maken ze praktisch alle taken op de laptop. Een tablet kan natuurlijk ook.
  • Zorg voor goede WIFI in alle ruimtes, hebben de kinderen hier contact met de juf, dan gaan ze even in hun kamer aan hun eigen bureau zitten.
  • Zorg ook voor extra oplaad punten.
  • Gebruik een hoofdtelefoon voor het luisteren naar opdrachten, dictee of filmpjes .
  • En zorg ook voor ontspanning, denk aan Startgames, die nu zes maanden gratis toegang geeft voor spelletjes, een potje Lockdown games spelen of even sporten.

Heb jij nog extra tips?

foto’s lodiblogt/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, content creator, online copywriter, getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion, interieur, beauty en het buitenleven.

10 reacties

  1. zegt:

    Wat ziet dat er gezellig uit. Knap dat de jongens zo samen kunnen werken. Ik zou me in dit geval opgesloten hebben in mijn kamer, want van anderen om me heen zou ik spontaan geen schoolwerk hebben gedaan;).

  2. zegt:

    Dat ziet er gezellig uit zo zeg!

  3. Dat ziet er nog gezellig uit ook! Heeft ook wel weer wat haha. Mijn oudste maakt het boven aan zijn bureau anders kan hij zich niet concentreren met zijn broertjes die lawaai maken

  4. zegt:

    ziet er gezellig uit zo 😀 hier doen ze het in het kantoor boven hun huiswerk of gewoon op de bank aangezien wij beneden ook imacs hebben hebben hangen

  5. Dat heb je mooi opgelost. Bij mij werken de kinderen op hun eigen kamer. Eigenlijk zit overdag iedereen op zijn eigen plek te werken hier. Maar mijn thuiswonende kinderen zijn resp. 16 en 21.

  6. zegt:

    Handig idee om thuis een soort klaslokaal te maken. Dan kunnen ze na school ook ‘naar huis’. Hopelijk kunnen we snel allemaal weer de deur uit. Dat zou fijn zijn!

  7. Joanne zegt:

    Dat ziet er goed uit zo! Volgens mij kunnen ze daar zeker serieus aan de slag met school.

  8. zegt:

    Dat is wel een gezellig “schooltje” zo zegt. Vind je t niet pittig ze thuis te laten studeren?

  9. Wat fijn dat de jongens zo aan de slag kunnen! Ik werk zelf in het onderwijs en zie dat helaas niet elk kind/gezin deze mogelijkheden heeft.

  10. Mandy zegt:

    Goed artikel! Veel respect voor zulke situaties. Ik denk dat het heel lastig word om zelf te werken als de kinderen ook thuis zijn. Ik ben blij dat ik nog gewoon aan t werk kan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept