Bloggen- optimaliseer je blog site
Blog

Bloggen- Hoe optimaliseer je een blog site

Je blog site optimaliseren. Vaak komt het er niet van. Maar nu ik zoveel binnen zit, heb ik de tijd om naast het bloggen ook achter de schermen aan mijn blog site te werken. Wat kan je allemaal doen om jouw site te verbeteren?

Thuiswerken

Met man en kinderen zit ik nu alweer een paar weken thuis, net als iedereen, komen we de deur bijna niet meer uit. En alhoewel het in eerste instantie erg zoeken was naar een ritme, hebben we deze nu aardig goed gevonden. De eerste week had ik het idee dat ik niet aan mijn eigen werk toe kwam. Dit gaat echter steeds beter. En omdat ik zoveel binnen ben, heb ik tijd om eens wat meer aandacht aan mijn site te besteden. En naast bloggen ook achter de schermen bezig zijn. Zo heb ik het een en ander aangepast en volg ik trainingen om mijn blog naar een hoger level te tillen!

Met een blog ben je altijd bezig

Met een blog ben je altijd bezig. En dan niet alleen met bloggen. Een blog site is nooit af. Even terug naar het bloggen zelf, een blog is niet zo maar even geschreven. Na het schrijven van een artikel begint het eigenlijk pas. Lezen, verbeteren, foto’s maken, nog eens na lezen, keywords instellen, kijken welke linkjes passen. Dan staat het artikel online en begint het zichtbaar maken op Social Media. Maar ook achter de schermen is er genoeg te doen. En daar ben ik momenteel druk mee.

Een typecursus volgen

Een tip die ik meteen mee wil geven, is dat als je niet met tien vingers en blind kan typen, het verstandig is een typecursus te gaan volgen. Zelf heb ik deze pas vorig jaar gedaan, terwijl ik toen al jaren lang aan het bloggen was. Mijn jongste zoon deed toen een typecursus en als ouder kreeg je korting als je dit ook wilde gaan doen. Ik hoefde hier geen moment over na te denken en volgde een cursus typen bij de Typetuin. Elke dag heb ik hier nog zoveel profijt van. Ik type veel sneller, blind, met tien vingers en door dat mijn houding hierdoor ook veranderd, zit ik veel prettiger achter de laptop.

Nieuwe handtekening

Maar nu terug naar mijn blog site en het optimaliseren hiervan. Het verbeteren en veranderen van mijn blog begon eigenlijk allemaal met de handtekening onder mijn artikelen. Misschien is het je opgevallen, maar deze is vernieuwd. Mijn oude handtekening hoorde nog bij mijn oude website. Maar sinds een paar maanden heb ik een nieuw thema, met nieuwe kleuren en eigenlijk paste mijn oude handtekening niet meer bij de nieuwe kleuren en huisstijl van lodiblogt. Hoe ik een nieuwe handtekening heb gemaakt kan je hier lezen.

Een tip

Wel heb ik al een tip. Als je op een gegeven moment een kleur hebt voor je site wat geen standaard kleur is. Noteer dan de kleur code. Hierna kan je deze zelfde kleur overal toepassen, zoals je hier in dit artikel ook ziet in onder anderen mijn nieuwe handtekening. Ik vind hem helemaal leuk en past ook perfect bij mijn blog.

Pinterest borden

Maar begin je met het veranderen van een ding, dan volgt er meer. In mijn statistieken zie ik dat er heel veel bezoekers via Pinterest naar mijn website komen. Tijd dat ik hier ook eens na ga kijken. Al eerder ben ik bezig geweest met het optimaliseren van mijn Pinterest pagina. Maar dit is iets wat frequent aandacht nodig heeft. Omdat ik mijn handtekening had aangepast aan de kleur en stijl van mijn nieuwe site, bedacht ik dat het ook mooier zou zijn als ik dit met mijn Pinterest Pins zou doen. Ik maak mijn pins altijd met Canva en besloot een nieuwe lay-out te zoeken. Deze ook weer aan te passen in de kleur en stijl van mijn website. Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Hoe het is geworden, zie je onder aan de pagina bij mijn Pinterest Pin over dit artikel.

Landingspagina maken voor Instagram

Een landingspagina voor Instagram maken, was de volgende stap voor het optimaliseren van mijn blog. Als blogger post ik veel foto’s op Instagram en verwijs hier vaak naar mijn blog. Dit doe ik via de hashtag #linkinbio. Wanneer een lezer hierheen gaat, komen ze alleen op de pagina, die ik ze aangeef. Ze kunnen wel doorlinken naar een andere pagina, maar lang niet iedereen doet dit. En hier komt een landingspagina goed van pas. Ik blog al jaren en toch had ik dit nog niet op mijn site staan. Ik werd er nieuwsgierig naar door een artikel wat ik las op de site van Joyce van SomedayToday.

Het voordeel van een landingspagina

Toen ik haar artikel had gelezen, bedacht ik me dat dit ook prima op mijn blog site kan staan. Het voordeel van een landingspagina is dat men op een pagina komt, waar meer informatie naar artikelen staat. Ik heb hier een doorlinken naar mijn nieuwste artikelen staan. Komt je hierop dan klik je door en zie je meteen wat ik de afgelopen week allemaal heb geplaatst en kan je makkelijker doorklikken. Nu gebruikte Joyce een plugin voor het maken van de landingspagina. Omdat ik niet te veel plug ins op mijn site wil hebben, ben ik gaan kijken of dit ook anders kon en besloot dit met Block editor te doen. Hier vind je mijn #linkinbio op Instagram.

Bloggen- optimaliseer je blog site

Zo maak je een landingspagina op je site

Nu kan je er voor kiezen, bij een landingspagina voor Instagram, dat deze niet zichtbaar op je site staat of je plaats hem in een van je categorieën. Ik heb er voor gekozen om de landingspagina als sub-categorie onder contact te plaatsen.

Hoe maak je dan zo een landingspagina met Block editor?

 1. Open een nieuwe pagina op je site.
 2. Geef deze pagina een duidelijke naam die verwijst naar linkjes. Ik koos voor Link in Bio, maar dit kan natuurlijk ook linkjes Instagram zijn of heel iets anders.
 3. Met de nieuwe blok editor van WordPress kan je heel makkelijk zelf blokken maken en aanpassen naar de kleur die jij wil.
 4. Plaats zoveel blokken als je wil.
 5. Zet de link waarna je wil verwijzen hierin.

Trainingen volgen voor je blog site

Iets heel anders wat ik de laatste weken gedaan heb ik trainingen volgen om mijn website nog meer te optimaliseren, nog betere teksten te leren schrijven en nog beter gebruik te maken van WordPress. Deze trainingen volgde ik via Yoast. Al jaren heb ik een premium plug in van Yoast, maar eigenlijk maak ik veel te weinig gebruik van de mogelijkheden die Yoast aanbied. Nu ik zoveel thuiswerk en binnen zit, is het volgen van trainingen voor mijn blog, natuurlijk ideaal. Ik volg sowieso graag trainingen en cursussen om bij te blijven en bij Yoast was ik al een paar keer begonnen, maar had ik het eigenlijk nooit afgemaakt. Suf, want het helpt zo veel bij het bloggen en om je website te optimaliseren.

Yoast online trainingen

Wanneer je Yoast premium gebruikt, heb je toegang tot verschillende online cursussen. Betaalde cursussen, maar ook gratis. Zo kreeg ik laatst een mail over de nieuwste training; De Block editor training. Terwijl de jongens bezig waren met thuisonderwijs besloot ik deze training te gaan volgen. Ik vond dit super interessant. Tenslotte werk ik elke dag met WordPress en met Block Editor. Veel wist ik al wel, maar ik leerde toch ook nieuw functies in block Editor, die mij nog niet opgevallen waren. Na Block Editor besloot ik de SEO voor WordPress training waar ik ooit aan begonnen was, ook eindelijk eens af te maken.

 successfully completed the Block editor training course!

 successfully completed the SEO for beginners course!

Het optimaliseren van mijn blog site

Dit is waar ik voor nu vooral mee bezig ben, ik ben zeker van plan om meer trainingen te gaan volgen via Yoast, maar ook verder gaan mijn site te optimaliseren. Zo wil ik al mijn blog post langs gaan om na te kijken op keyword, SEO, Nederlandse taal en foto’s. Ik gebruik deze lastige tijd waar we nu in zitten maar voor dit soort zaken.

Verander jij veel aan je blog site?

foto lodiblogt

Meer artikelen

27 thoughts on “Bloggen- Hoe optimaliseer je een blog site”

 1. Je nieuwe handtekening was me opgevallen en ik vind ‘m heel mooi. Verder herkenbaar, dat je (als je dat wilt) altijd bezig kunt blijven met je blog. Ik ben wel benieuwd naar het artikel over hoe je die handtekening hebt gemaakt. Die ga ik zeker lezen, want ik ben op dat vlak totaal niet handig, dus ik leer graag bij.

 2. Wat heerlijk dat je een ritme gevonden hebt en ook achter de schermen door kunt pakken nu. Ik vind het altijd heerlijk om alles op orde te hebben, dit schept ruimte en maakt plaats voor nieuwe creatieve ideeën. Het is iets wat ik zelf regelmatig probeer te doen. Dan loop ik ook alle pagina’s even af om te kijken of alles nog klopt. Voor ik het weet zit ik dan alweer een avondje alles te optimaliseren ☺️

 3. Hele mooie handtekening heb je! En zeer nuttige blog. Veel dingen deed ik al, ben dus op de goede weg als beginnende blogger :-). Ik ga mij nog verdiepen in een landingspagina, dank voor de tip!

 4. Mooi je nieuwe handtekening! Ik heb voor een jaar terug denk ik een nieuw thema gekocht en ben er nog steeds blij mee! Ben ook altijd nog dingen aan het veranderen en verbeteren, want wat je zegt, je blog is nooit klaar en je blijft er altijd mee bezig!

 5. je nieuwe handtekening was me inderdaad opgevallen! Een cursu via Yoast staat hier ook op de to-do lijst! Goed dat je dat ter sprake brengt. Pinterest vind ik ook een goede, daar doe ik nog steeds te weinig mee. Instagram is zeg-maar, niet mijn ding…

 6. Goede tips! Ik had sowieso al de indruk dat je heel gestructureerd met je site bezig bent. Dat zou voor mij eigenlijk tip nummer 1 moeten zijn: regelmaat! 🙂

  Daarnaast ga ik die landingspagina ook eens bekijken, goede manier om mensen naar je belangrijkste content te sturen.

 7. Het is zo belangrijk om je blog goed te onderhouden en steeds te optimaliseren zodat de content actueel en waardevol blijft voor je bezoekers.

 8. Ik heb de Yoast trainingen eigenlijk nooit bekeken. Zal ik eens doen. Ik kom sinds we zoveel thuiszitten juist minder toe aan mijn blog helaas.

 9. Dat van die landingspagina heb ik inderdaad laatst net opgeschreven en wil ik binnenkort even mee aan de slag. Datzelfde geldt ook voor Pinterest, want daar hoor ik toch wel veel goede verhalen over.

 10. Goede tips! Ik ben de laatste weken ook meer bezig geweest met het optimaliseren van mijn blog, oude artikelen en het schrijven van nieuwe content. Best veel werk altijd! Maar ook zo leuk om te doen 🙂

 11. Wat een fijne tips. Ik vind het echt pittig om mijn blog-momentum vast te houden in de huidige situatie. Behoorlijk balen, want het ging net zo goed. Hopelijk lukt het me snel om een nieuwe ‘normaal’ te vinden waarin het wel lukt om wat productiever te zijn op het gebied van bloggen. Je tips gaan zeker helpen. Dankje daarvoor 🙂

 12. Wat een fijne tips. Ik moet er zelf ook eens aan werken, maar heb mijn handen al vol aan het bloggen zelf, naast de fiulltime job en het huishouden, haha.

 13. Handige en interessante tips. Ik blog hobbymatig en heel veel dingen van dit lijstje wil ik eigenlijk wel doen, maar daar vind ik vaak de tijd niet voor. Een handtekening wil ik ook graag nog eens maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *