Optimaliseer je blog- Haal meer uit je site

Bloggen- optimaliseer je blog site

Optimaliseer je blog. Makkelijk gezegd, maar begin er maar eens aan. Je wil het wel doen, maar hoe begin je en waar. Het is het goed om er af en toe echt even de tijd voor te nemen en achter de schermen aan je blog te werken. Maar wat kan je allemaal doen om jouw site te verbeteren?

Optimaliseer je blog site

Nu thuiswerken het nieuwe normaal is, zit je waarschijnlijk ook steeds vaker met meerderen thuis. Dit is niet altijd optimaal om met je eigen dingen bezig te zijn, want vaak wordt er door anderen een beroep op jou gedaan. Toch is het goed om ook aan je zelf te denken en tijd voor jezelf en jouw blog te maken. Want juist nu we zoveel binnen zitten heb je misschien de tijd om eens wat meer aandacht aan jouw site te besteden. En naast bloggen ook achter de schermen bezig te zijn. Zo kan je jouw site aanpassen of trainingen volgen om om jouw blog naar een hoger level te tillen! Optimaliseer je blog site zodat je nog meer uit je site kan halen.

Met een blog ben je altijd bezig

Met een blog ben je altijd bezig. En dan niet alleen met bloggen. Een blog site is eigenlijk nooit af. Kijk je alleen naar het bloggen dan is een blog niet zo maar even geschreven. Na het schrijven van een artikel begint het eigenlijk pas. Lezen, verbeteren, foto’s maken, nog eens na lezen, keywords instellen, kijken welke linkjes passen. Dan staat het artikel online en begint het zichtbaar maken op Social Media. Maar ook achter de schermen is er genoeg te doen voor het optiomaliseren van jouw blog site. Betaald, maar ook gratis.

Een typecursus volgen

Een tip die ik meteen mee wil geven, is dat als je niet met tien vingers en blind kan typen, het verstandig is een typecursus te gaan volgen. Wanneer je de hele dag achter de computer aan het werk bent, is het wel zo prettig wanneer je ook snel kan typen. Door een typecursus te volgen kan je dit vaak in een week of 14-20 leren. Zo kan ik je de typecursus bij de Typetuin aanraden. Deze heb ik zelf een paar jaar geleden gevolgd en ik heb hier elke dag zoveel profijt van. Ik type veel sneller, blind, met tien vingers en doordat mijn houding hierdoor ook veranderd, zit ik veel prettiger achter de laptop.

Nieuwe handtekening

Maar nu terug naar je blog site en het optimaliseren hiervan. Zelf begon het verbeteren en veranderen van mijn blog eigenlijk allemaal met de handtekening onder mijn artikelen. Deze heb ik vernieuwd. Mijn oude handtekening hoorde nog bij mijn oude website. Maar sinds ik een nieuw thema heb paste mijn oude handtekening niet meer bij de nieuwe kleuren en huisstijl van lodiblogt. Je eigen digitale handtekening maken, is helemaal niet lastig. Maar pas op, als je eenmaal begint, dan heb je meer te doen op je blog site.

Een tip: onthoud de kleurcode die je gebruikt

Mocht je nu een kleur gebruiken voor je site, wat geen standaard kleur is. Noteer dan de kleurcode. Hierna kan je deze zelfde kleur overal toepassen, zoals je hier in dit artikel ook ziet in onder anderen mijn nieuwe handtekening. Door steeds dezelfde kleurcode te gebruiken hou je eenheid in jouw site.

Pinterest borden

Maar begin je met het veranderen van een ding, dan volgt er meer. In mijn statistieken zie ik dat et veel lezers via Pinterest mijn blog bezoeken. Tijd dat ik hier ook eens na ga kijken of ik dit nog kan optimaliseren. Al eerder ben ik bezig geweest met mijn Pineterst Pagina. Maar dit is iets wat frequent aandacht nodig heeft. En omdat ik mijn handtekening had aangepast aan de kleur en stijl van mijn nieuwe site, moest ik dit nu ook doen voor mijn Pinterest Pins. Ik maak mijn pins altijd met Canva en besloot een aantal nieuwe lay-outs te zoeken. Deze ook weer aan te passen in de kleur en stijl van mijn website.

Neem gerust een kijkje op mijn Pinterest Pagina, mocht je benieuwd zijn geworden hoe ik dit heb aangepakt.

Landingspagina maken voor Instagram

Optimaliseer je blog site door een landingspagina voor Instagram te maken. Als blogger post je waarschijnlijk veel foto’s op Instagram en verwijs hier vaak ook naar jouw blog. Zet jij nu in jouw bio de link naar het laatste artikel, dan komen jouw lezers alleen op deze pagina en klikken vaak niet door. Hier komt een landingspagina goed van pas, want hier kan men de keuze maken, of ze naar jouw nieuwste blog gaan, een speciale categorie of misschien wel naar een ander social media kanaal van jou. Ik blog al jaren en toch had ik dit nog niet op mijn site staan.

Het voordeel van een landingspagina

Het voordeel van een landingspagina is dat men op een pagina komt, waar meer informatie naar artikelen staan. Ik heb hier een doorlinknaar mijn nieuwste artikelen staan. Kom je hierop dan klik je door en zie je meteen wat ik de afgelopen week allemaal heb geplaatst en kan je ook weer makkelijker doorklikken naar andere artikelen. Nu kan je een plugin gebruiken voor het maken van de landingspagina. Omdat ik niet te veel plugins op mijn site wil hebben, ben ik gaan kijken of dit ook anders kon en besloot dit met Block editor te doen.

optimalisser je blog site met een link in bio pagina en link op Instagram.

Zo maak je een landingspagina op je site

Nu kan je er voor kiezen, bij een landingspagina voor Instagram, dat deze niet zichtbaar op je site staat of je plaats hem in een van je categorieën. Ik heb er voor gekozen om de landingspagina als sub-categorie onder contact te plaatsen.

Hoe maak je dan zo een landingspagina met Block editor?

 1. Open een nieuwe pagina op je site.
 2. Geef deze pagina een duidelijke naam die verwijst naar linkjes. Ik koos voor Link in Bio, maar dit kan natuurlijk ook linkjes Instagram zijn of heel iets anders.
 3. Met de nieuwe blok editor van WordPress kan je heel makkelijk zelf blokken maken en aanpassen naar de kleur die jij wil.
 4. Plaats zoveel blokken als je wil.
 5. Zet de link waarna je wil verwijzen hierin.

Kijk maar eens op mijn Instagram om te zien hoe het er uit ziet. Ondertussen heb ik deze pagina weer verwijderd omdat het niet goed werkte op mobiel.

Kijk ook naar je foto’s op Instagram

Naast het optimaliseren van je blog site kan je lezers en volgens ook op een andere manier naar jouw site krijgen. Bijvoorbeeld door mooie foto’s op Instagram te plaatsen. Wil je graag eenheid aan brengen in je foto’s. dan kan dit met een preset. Zelf heb ik -na lang overwegen- onlangs een preset gekocht om mijn foto’s op Instagram mooier te maken. Hierdoor hebben al mijn foto’s hier nu een zelfde kleurstijl. Dit zijn kleine aanpassingen, maar toch hoop ik hiermee dat mensen eerder van mijn Instagram op mijn blog site terecht komen.

Trainingen volgen voor je blog site

Iets heel anders wat kan helpen bij het optimaliseren van jouw blog site is trainingen volgen. Trainingen om nog betere teksten te leren schrijven en nog beter gebruik te maken van WordPress. Deze trainingen volgde ik via Yoast. Al jaren heb ik een premium plug in van Yoast, maar eigenlijk maak ik veel te weinig gebruik van de mogelijkheden die Yoast aanbiedt. Nu ik zoveel thuiswerk en binnen zit, is het volgen van trainingen voor mijn blog, natuurlijk ideaal. Ik volg graag trainingen en cursussen en ben nooit uitgeleerd. Bij Yoast was ik al een paar keer begonnen, maar had ik het eigenlijk nooit afgemaakt. Suf, want het kan zoveel helpen bij het bloggen.

Yoast online trainingen

Wanneer je Yoast premium gebruikt, heb je toegang tot verschillende online cursussen. Betaalde cursussen, maar ook gratis trainingen. Zo heb je bijvoorbeeld De Block editor training gevolgd. Dit is wat mij betreft een interessante training. Tenslotte werk ik elke dag met WordPress en met Block Editor. Veel wist ik al wel, maar ik leerde toch ook nieuw functies, die mij nog niet opgevallen waren. Na Block Editor besloot ik de SEO voor WordPress training waar ik ooit aan begonnen was, ook eindelijk eens af te maken.

 successfully completed the Block editor training course!

 successfully completed the SEO for beginners course!

Het optimaliseren van mijn blog site

Wil jij je blog site optimaliseren, dan is het goed om hier echt de tijd voor te nemen. Het hoeft ook zeker niet ineens allemaal in een dag te gebeuren. Maar je zal zien, dat als je bezig bent met je blog, dit ook resultaat zal geven. Al is het alleen maar omdat je jouw site helemaal naar jouw smaak aanmaakt.

Verander jij veel aan je blog site?

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

26 reacties

 1. zegt:

  Je nieuwe handtekening was me opgevallen en ik vind ‘m heel mooi. Verder herkenbaar, dat je (als je dat wilt) altijd bezig kunt blijven met je blog. Ik ben wel benieuwd naar het artikel over hoe je die handtekening hebt gemaakt. Die ga ik zeker lezen, want ik ben op dat vlak totaal niet handig, dus ik leer graag bij.

 2. zegt:

  handige en leuke tips! ik heb ook een tijdje een handtekening gehad maar daar mee gestopt

 3. Georgina Lifestyle zegt:

  Hele mooie handtekening heb je! En zeer nuttige blog. Veel dingen deed ik al, ben dus op de goede weg als beginnende blogger :-). Ik ga mij nog verdiepen in een landingspagina, dank voor de tip!

 4. Mooi je nieuwe handtekening! Ik heb voor een jaar terug denk ik een nieuw thema gekocht en ben er nog steeds blij mee! Ben ook altijd nog dingen aan het veranderen en verbeteren, want wat je zegt, je blog is nooit klaar en je blijft er altijd mee bezig!

 5. ik zou ook wel is een cursus willen volgen om mijn blog te optimalseren. Leuke tips verzamelde je hier! x

 6. Felice Veenman zegt:

  je nieuwe handtekening was me inderdaad opgevallen! Een cursu via Yoast staat hier ook op de to-do lijst! Goed dat je dat ter sprake brengt. Pinterest vind ik ook een goede, daar doe ik nog steeds te weinig mee. Instagram is zeg-maar, niet mijn ding…

 7. zegt:

  Goede tips! Ik had sowieso al de indruk dat je heel gestructureerd met je site bezig bent. Dat zou voor mij eigenlijk tip nummer 1 moeten zijn: regelmaat! 🙂

  Daarnaast ga ik die landingspagina ook eens bekijken, goede manier om mensen naar je belangrijkste content te sturen.

  1. zegt:

   dank je en daar heb je helemaal gelijk in, regelmaat is zo belangrijk.

 8. Caroline zegt:

  Het is zo belangrijk om je blog goed te onderhouden en steeds te optimaliseren zodat de content actueel en waardevol blijft voor je bezoekers.

 9. Frederique zegt:

  Ik heb de Yoast trainingen eigenlijk nooit bekeken. Zal ik eens doen. Ik kom sinds we zoveel thuiszitten juist minder toe aan mijn blog helaas.

 10. zegt:

  Dat van die landingspagina heb ik inderdaad laatst net opgeschreven en wil ik binnenkort even mee aan de slag. Datzelfde geldt ook voor Pinterest, want daar hoor ik toch wel veel goede verhalen over.

 11. Silkeblogs zegt:

  Hele fijne tips! Nu we thuis zitten hebben we tijd om even wat extra te doen!

 12. Oh ik ga ook maar eens naar Yoast premium kijken dan! Ik wil ook graag trainingen mbt mijn blog volgen!

 13. Marsha zegt:

  Je bent super goed bezig zo te lezen. En wat een handige tips heb je gegeven.

 14. Jasmina zegt:

  Leuk! Die yoast cursus lijkt me ook wel wat!

 15. zegt:

  Goede tips! Ik ben de laatste weken ook meer bezig geweest met het optimaliseren van mijn blog, oude artikelen en het schrijven van nieuwe content. Best veel werk altijd! Maar ook zo leuk om te doen 🙂

  1. zegt:

   Precies, het is echt veel werk, maar ook erg leuk om te doen.

 16. zegt:

  Leuke tips, Ik heb zelf ook een handtekening

 17. Ik doe elke donderdagmorgen officieel onderhoud. Dan check ik of alles nog goed werkt, update plugins etc. Onderhoud is best belangrijk.

  1. zegt:

   dat vind ik een hele goede tip, gewoon standaard in je week even nakijken.

 18. zegt:

  precies dat heb ik dus ook, er komt geen end aan want er is elke keer wek iets te verbeteren.

 19. zegt:

  Wat een fijne tips. Ik vind het echt pittig om mijn blog-momentum vast te houden in de huidige situatie. Behoorlijk balen, want het ging net zo goed. Hopelijk lukt het me snel om een nieuwe ‘normaal’ te vinden waarin het wel lukt om wat productiever te zijn op het gebied van bloggen. Je tips gaan zeker helpen. Dankje daarvoor 🙂

 20. zegt:

  Wat een fijne tips. Ik moet er zelf ook eens aan werken, maar heb mijn handen al vol aan het bloggen zelf, naast de fiulltime job en het huishouden, haha.

 21. zegt:

  Handige en interessante tips. Ik blog hobbymatig en heel veel dingen van dit lijstje wil ik eigenlijk wel doen, maar daar vind ik vaak de tijd niet voor. Een handtekening wil ik ook graag nog eens maken.

 22. zegt:

  Ik vind je blogs over bloggen heel interessant! Bedankt voor de vele tips.

 23. Caroline zegt:

  Goeie tips zeg, ik ga er binnenkort ook weer mee aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept