Blog Vrije tijd

Bij blijven leren. Over bloggen, lezen en schrijven| Tips.

Toen ik begon met bloggen had ik een gratis wordpress site en wilde eigenlijk gewoon mijn verhaal kwijt. Al snel kwam ik er achter dat bloggen niet alleen maar gewoon wat schrijven is. Natuurlijk kan je een blog  puur hebben, voor het schrijven. Zo deden wij dat in 2011 ook tijdens onze reis. Echter nu merkte ik dat  ik meer wilde. En als ik dat wil zal ik bepaalde stappen moeten nemen. Hierop besloot ik mijn droom na te jagen en mijn site professioneler te maken. Ik verdiepte me in domein namen, zocht een host uit, veranderde mijn blognaam ( een beetje) en begon aan een thuisstudie bloggen. Ondanks dat ik het bloggen aardig onder de knie heb, wil ik toch blijven leren. Dus volg ik geregeld online cursussen en lees veel tips en blogs van anderen. Wie ik volg om te blijven leren en waarom, lees je hier.

Blijven leren

Als blogger sta je zeker niet alleen, elke dag komen er nieuwe blogs online. Je  moet van goede huizen komen om op te vallen in bloggersland. Ik blog omdat ik het leuk vind om te schrijven en in het begin was dit voldoende. Maar toen ik steeds meer gingen bloggen en meer lezers kreeg, werd ik steeds enthousiaster. Ik merkte dat ik heel anders tegen het bloggen aan ging kijken. Daar waar het eerst ‘er een beetje bij was’. Werd het steeds meer dag vullend.

Bloggen is vooral veel doen. Blijven leren, Je ontwikkeld een schrijfstijl en leert met elke blog meer. Ik lees veel blogs van anderen. Omdat dit me interesseert, maar ook omdat ik wil blijven leren. Tenslotte ben je nooit uitgeleerd. En juist omdat ik wil blijven leren en blijven groeien volg ik geregeld cursussen en online trainingen. De een is nuttiger dan de ander, dat is zeker! Vandaar dat ik  er vandaag een paar wil uitlichten.

Thuisstudie

Vorig jaar Mei starte ik met de Thuisstudie bloggen en columns schrijven van Thuisstudie.nl ( onderdeel van NHBO). Ik had een aantal proeflessen opgevraagd van verschillende opleidingen en deze studie sprak me het meeste aan. Het was een leerzame studie, waar ik vooral heel veel leerde over SEO en het benoemen van titels en schrijfstijlen. Het is eens studie die ook heel goed is voor net beginnende bloggers omdat ze stap voor stap uitleggen hoe je een website op kan starten. Minpunt aan deze cursus, vond ik dat je geen verplichte opdrachten hoefde in te sturen. Hierdoor was het ‘moet’ effect een beetje weg. Ook heb ik na aanmelding geen contact meer gehad ( op een vraag na van mijn kant) met de mensen achter de studie. Het leek er een beetje op dat wanneer je betaald had, je alweer uit han gedachten was.

Online cursussen

Online vind je heel veel cursussen die je kan volgen over bloggen en schrijven. Ik heb wel gemerkt dat deze cursussen aardig intensief zijn en je moet er echt wel de tijd voor hebben/ nemen om ze te volgen.Al een aantal keren heb ik een online cursus bij Yolanda Burger gevolgd. De aankondigingen komen meestal via haar Facebook pagina Succesvol Bloggen- De roadmap. Yolanda geeft interessante, maar fijne cursussen met goede duidelijke tips voor bij het blogger. Ze heeft veel inspirerende video’s. Waar ik zelf veel van heb geleerd. Wanneer ze een online cursus heeft, maakt ze meestal een besloten Facebook groep aan, waar je veel van andere kan leren.

Andere bloggers

Ik schreef al eerder dat ik veel blogs van andere lees. Dit doe ik omdat ik deze bloggers leuk vind om te volgen. Ik heb er af en toe een dagtaak aan om ze te lezen. Van de een leer ik en van de ander geniet ik gewoon van de artikelen die ze posten. Een blogger van wie ik heel veel leer over bloggen en Social Media is Tarinda van  Diamondsforbreakfast.nl. Op haar site geeft ze onder andere tips over hoe je een blog moet beginnen, hoe je meer bezoekers krijgt en hoe je Social media in kan zetten. Ze schrijft inspirerend en heel duidelijk, zodat je ook meteen iets met haar tips kan doen.

Blogger By Nature

Op het moment dat ik dit artikels schreef, zag ik op Facebook een bericht van Blogger By Nature. Bloggers Joyce, Esmeé en Marquerita hebben  Blogger By Nature opgezet. Blogger by Nature wordt een kenniscentrum waar je trainingen, workshops en informatieve blogs vindt die je kunnen helpen bij het professionaliseren van je blog. Zaterdag 2 September organiseren zij een blogger event. Na het lezen van dit artikel weet je dat ik me graag blijf ontwikkelen, dus heb ik me ingeschreven en hoop vele bloggers daar tegen te komen en natuurlijk veel op te steken.

Een tip: Wil jij gaan werken met een e-maillijst.

Van wie en waar leer jij meer over blogger? En zie ik je ook de 2de September?

Foto Lodiblogt

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

36 thoughts on “Bij blijven leren. Over bloggen, lezen en schrijven| Tips.”

 1. Wat leuk dat je bezig blijft om jezelf te ontwikkelen. Ik vind het ook erg tof om te blijven leren, het staat daarom ook hoog op mijn lijstje. Blogger by nature had ik ook voorbij zien komen, super tof! Eventjes kijken of ik kan. Wie weet tot daar!

 2. Het artikel over blogger by nature heb ik ook voorbij zien komen en ik zit erg te twijfelen of ik inderdaad heen zal gaan op 2 september. Zelf heb ik een cursus copywriter gedaan via een Belgische online college, was wel erg leerzaam. Nu wil ik even rust en dan ga ik weer kijken of ik nog een cursus ga volgen. Verder zijn er meerdere blogs die ik lees over bloggen. Het ene artikel is wel leerzaam en het andere weer minder. Het belangrijkste blijft vooral voor mij, blijf bij jezelf en ga vooral niet iets doen omdat het populair is. Uiteindelijk gaat het anders als werk voelen en dan verlies je het plezier.

 3. Wat leuk dat je zoveel cursussen doet. Ik heb gewoonweg te weinig tijd. Maar het blogevent op 2 september wil ik erg graag bijwonen. Leuk om andere bloggers te ontmoeten.

 4. Ik had ook eerst dat ik plekje wilde om alleen te schrijven. Maar merkte ook dat ik domein naam wilde. Ik was tijdje gestopt maar ben nu weer op nieuw begonnen en alles weer langzaam te laten groeien.

  Dat blog by nature klinkt erg interesant! Nog niet van gehoord ik ga even kijken of ik kan en anders zie je me daar ook!

 5. Wat een enorm handige blog! Als vers gestart blogger heb ik heel veel aan deze tips. De linkjes zal ik op een rustiger moment nog eens bekijken, zodat ik er misschien uit kan halen wat voor mij handig is. Bedankt voor het delen van je ervaringen!

 6. Wat goed dat je zo met deze ontwikkeling bezig bent. Ik zelf lees wat, en zoek wat op via Google. Soms mail ik een andere willekeurige medeblogger als ik iets niet begrijp. Ik leer het mezelf aan. Soms vind ik dat lastig en kom ik er echt niet uit. Daarom zou ik best wel eens naar een event willen gaan met mijn lijstje vragen. Ik heb even op de site gekeken. Ik denk er nog over na. Dit ook ivm de kosten/reizen. Maar wie weet tot daar.

  1. Af en toe sparren met een andere blogger is heel erg fijn. Vooral wanneer je in d opbouw fase zit, zit je gewoon met heel veel vragen. Goed dat je er zelf ook zo mee bezig bent,

 7. Blijven ontwikkelen geeft ook energie vind ik (dat doe ik voor mijn online marketing-baan voornamelijk). Ik blog inmiddels 9 jaar (5 op de huidige blog) en ik blijf het leuk vinden om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Ik ga ook proberen om op 2 september te komen, lijkt me leuk om samen met collega bloggers te zijn en te leren 🙂

 8. Goed bezig! Jezelf (en je blog) blijven ontwikkelen is zeer belangrijk. Ik zal me ook eens gaan verdiepen die blogevents, dat lijkt mij ook zeer inspirerend. Dank voor de tips!

 9. Leuk om te lezen hoe je het bloggen aanpakt en dat je hierin investeert.
  Ik blog omdat ik het leuk vind. Niet omdat het moet.. Ik schrijf wanneer ik wil en kan. No pressure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *