nieuwe jaar
Blog Gezondheid

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Zonder praktijk, rijk aan ervaring

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuw geluk. Dit nieuw jaar klopt dit wel echt voor mij. Op een en dertig December sloot ik de deuren van mijn praktijk. Na vier jaar als gewichtsconsulent te hebben gewerkt, heb ik besloten om er mee te stoppen. Zes jaar geleden had ik grootse plannen met mijn praktijk, had een heel pad uitgestippeld voor mezelf. Echter deze droom strandde en toen moest ik beslissingen gaan maken. 

Een nieuwe studie beginnen

Het plan om een studie tot gewichtsconsulent te starten, ontstond tijdens onze reis in 2011. Na jaren lang in de zorg te hebben gewerkt, besloot ik te stoppen met werken om thuis te zijn voor onze ( chronisch zieke) zonen. Wel wilde ik om een studie beginnen. Eigenlijk een beetje omdat ik het idee had dat buitenstaanders het maar ‘ raar’ vonden dat ik thuisblijfmoeder werd en ik nu dus kon zeggen dat ik weer een studie deed. Omdat ik uit de zorg kwam en me altijd erg geïnteresseerd had in gezondheid en voeding, was de keus tot een studie tot gewichtsconsent snel gemaakt. Ik volgde deze studie bij de LOI en na een jaar van hard werken en leren deed ik examen.

Ik was niet de enige

Al tijdens de studie kwam het onderwerp ‘ jezelf in de markt zetten’ aan bod. Ik kon niemand in mijn directe omgeving die gewichtsconsulent was en hoorde er eigenlijk helemaal nooit iemand over. Tot ik examen ging doen en ik met minimaal 170 andere mensen in het examenlokaal zat. Ik was duidelijk niet de enige. Toen ik mijn papieren binnen had, had ik mijn plannen al helemaal klaar. Ik kon mijn praktijk beginnen en begon toen ook eens om me heen te kijken. Tot mijn grote verbazing zaten er in mijn dorp en de andere omliggende dorpen al minimaal 5 gewichtsconsulentes.

Geen beschermd beroep

Daarnaast bleek elke sportschool in de omgeving zijn eigen eetgedachtes te hebben, verschillende BN-ers op dat moment een afval boek te lanceren en bleek het beroep gewichtsconsulent, niet een beschermd beroep te zijn. Een ieder mag zich ervaringsdeskundige en dus voedingsdeskundige noemen.  De concurrentie was ontzettend groot.

In de praktijk

Maar goed, vol spontaniteit en enthousiasme, begon ik met mijn eigen praktijk en in het begin ging het eigenlijk heel goed. Ik had veel cliënten die vele kilo’s kwijt raakte en begon naam te maken. Ondertussen volgde ik ook nog  de opleiding om kinderen te begeleiden en zag de toekomst zonnig in.

nieuw jaarhet appeltje stond symbool voor mijn praktijk.

Afvallen binnen een paar weken

En toen kwamen de verzoeken binnen, van moeders die vroegen of ik hun kind in een paar weken (zomer) vakantie af kon alten vallen. Ik merkte dat de methode waar ik mee werkte. Langzaam ( 500 gram per week) maar wel effectief, dus geen jojo effect, gewoon niet meer van deze tijd is. Men wilt altijd al snel afvallen, maar nu lijkt dat nog wel erger te zijn. Mijn ‘verander je leefstijl’ methode valt helemaal niet meer in de smaak bij mensen. De mensen willen snel afvallen, nu en dan wel meteen 5 kilo kwijt zijn.

Planning

Ik begeleide deze tijd ook veel mensen online. Vooral de laatste tijd was dit veel makkelijk om in te plannen. Tenslotte heb ik een praktijk aan huis en met  kinderen, is het lastig om afspraken thuis in te plannen. Daarnaast merkte ik dat ik steeds enthousiaster werd over mijn blogsite.  Ik krijg steeds meer lezers en samenwerkingen, dat ik eigenlijk full time hier mee bezig ben. Eigenlijk merkte ik dat ik het positieve waar ik zes  jaar geleden aan begon  toen ik mijn studie begon, me steeds meer tegen ging staan. Na goede gesprekken besloot ik de deuren van mijn praktijk te sluiten.

Spijt

Of ik nu spijt heb van de opleidingen die ik gevolgd heb? Nee, zeker niet. Soms denk ik wel eens, ik heb spijt van hoeveelheid tijd die ik er toen in stak. Die aandacht had ik beter aan mijn kinderen kunnen geven. Maar spijt van deze opleiding absoluut niet. Wij – als gezin- zijn er zoveel gezonder door geworden. Wij eten gezonder en bewegen veel meer. Daarbij heb ik geleerd hoe het allemaal werkt om een eigen onderneming op te zetten, Dus spijt heb ik absoluut niet.

En dit jaar dan

Vervelen, nu mijn praktijk is gesloten ga ik me ook zeker niet. Daarbij voel ik me ook niet meer verplicht om voor de buitenwereld bezig te zijn. Ik run de laatste tijd mijn blogsite al full-time en heb hier ik zoveel plezier in. Nu kan ik dit ook met hart en ziel gaan doe. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Laat ze maar komen.

Durf jij nog te dromen?

#foto’s lodiblogt/ pixabay

48 thoughts on “Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Zonder praktijk, rijk aan ervaring”

 1. Ik ben ook thuis bij de kinderen. Niet met een reden maar het liep toevallig zo. Wel herken ik heel erg wat jij zegt over dat je denkt dat mensen dat raar vinden en dat het daarom destijds fijn was dat je kon zeggen dat je een studie deed. Ik zei en zeg vaak dat ik druk ben met vacatures zoeken. Maar goed, het is knap dat je keuzes maakt! Dus volg lekker je gevoel!

 2. wat een ontzettend knappe beslissing om te nemen. Belangrijkste is dat jij tevreden met je beslissing bent en er komt vast vanzelf iets nieuws op je pad. Veel succes en geniet er van

 3. Wat een moeilijke beslissing moet dat toch geweest zijn. En ik denk dat veel werkende/ studerende moeders zich wel herkennen in de gedachte dat ze tijd met hun kids zijn misgelopen door keuzes.
  Daar ontkom je gewoon niet aan.

  Het belangrijkste is echter dat je van ze geniet en er echt bent als je even niet hoeft te werken en studeren voor de broodnodige centjes.
  Blijft toch een kwestie van kwaliteit boven quantiteit….

  Ik vind je dapper en wens je al het succes voor 2018 dat je gewoon verdient!

 4. Oh, zo herkenbaar!

  Ik zit nu in mijn tweede jaar bachelor gezinswetenschappen.
  Dromen doe ik al heel lang, die eigen praktijk wat heerlijk…

  Al vrees ik dat die droom steeds verder weg drijft nu ze de psychotherapie wetgeving hier in België helemaal aan het aanpassen zijn…

  Maar dromen geef ik niet op! Nu niet, nooit niet!
  Ik kan vele kanten uit met mijn opleiding, en als gegaan leren we er ook ontzettend veel van.

  Najagen die dromen! En blijven dromen!

 5. Sterk dat je deze keuze hebt gemaakt. Wel fijn dat je er met een goed gevoel op terugkijkt. Ik durf zeker te dromen, maar ik durf niks op papier te zetten. Dat komt dan weer te dichtbij.

 6. Prachtig Lodi. Je hebt niet alleen gedroomd, maar het ook nog eens waar gemaakt. Zoals ik het lees is alles een weloverwogen keuze geweest en volg je ook nog je eigen gevoel. Respect!

 7. Een inpirerend blog. Je hebt veel geleerd, gezonder gaan eten met je gezin, daar kan je inderdaad nooit spijt van hebben. Een leven kang plezier.

  Zoals je intuiteif zes jaar jl. bent gestart en nu bewust gestopt, komt er weer ruimte voor nieuwe initiatieven.

  spannend waar je over zes jaar zult staan.
  Beste wensen, Marjanne

 8. Jammer dat het zo gelopen is, maar aan de andere kant spreekt de ondernemerszin wel heel erg voor je. En denk maar zo: de mensen die snel willen afvallen begrijpen er geen moer van en zijn vaak een jaar later nog zwaarder! Geen spijt van hebben, van deze beslissing, maar juist trots op zijn. De beslissing om te starten en te stoppen spreken juist van grote moed!

 9. Jammer dat het uiteindelijk niet datgene is geworden wat je voor ogen had maar je hebt het in ieder geval geprobeerd en er datgene uitgehaald wat voor jou maximaal haalbaar was. Nu op naar je nieuwe uitdaging!

 10. Voor iedere deur die je dicht doet, gaat er ergens weer eentje open, toch? En je stopt nooit met dromen, denk ik zelf… ze veranderen soms gewoon 😉

 11. Ik sta in ieder geval helemaal achter jouw benaderding. Jammer dat veel mensen zo gevoelig zijn voor veel kilo’s in korte tijd.. Dappere beslissing ook om te stoppen, maar je moet doen waar je energie van krijgt! Ik wil binnenkort beginnen als zzp-er, spannend, maar ik ga ervoor!

 12. Heel dapper dat je besloten hebt te gaan stoppen. De ene gesloten deur zorgt wellicht voor een andere, open deur in de toekomst. Enne, zeker blijven dromen!

 13. Moet wel een moeilijke beslissing zijn geweest om je praktijk te sluiten. Alleen willen sommige mensen inderdaad snel veel kilo’s afvallen, alleen vergeten ze ook dat die kilo’s even snel kunnen terug komen. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.