Start jouw eigen kerstavond traditie

Tradities, kerst en kerstavond, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Misschien heb jij wel tradities mee genomen van huis uit of wil je zelf nieuwe maken met jouw gezin. Maar wat zijn nu van die tradities?

Hoe tradities ontstaan

Wat zijn tradities? Een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. Tradities kan jij van je ouders mee hebben gekregen of jij geeft ze weer door aan jouw kinderen. Denk aan dit jaar. Je zal kerstavond waarschijnlijk met het gezin doorbrengen, wat ga je doen? Wat deden jullie vroeger thuis en wat wil je jouw kinderen mee geven over deze avond?

Kerstavond tradities maken

Samen tradities maken is mooi, samen met je partner, gezin of familie. Nu zien we de familie minder deze dagen, maar samen met je partner of kinderen kan je je eigen kerst tradities maken of voortzetten en laten we beginnen met kerstavond!

Wat zijn nou van die kerst tradities voor kerstavond?

Welke kerstavond tradities kom je nu tegen (of tradities naar aanloop van kerstavond)?

Maak elk jaar een foto bij de boom

Begin deze kerstavond -toch de start van een paar vrije dagen- met een kerstfoto bij de boom. Hoe leuk is het om elk jaar naast elkaar te zien en te zien hoe iedereen verandert. Maar ook hoe mooi de boom weer is geworden!

Elk jaar een iets nieuws in de boom

Koop elke jaar iets nieuws voor in de boom. Zo krijg je een boom vol herinneringen. Wij kregen de eerste jaren dat wij samen waren elk jaar een kerst ornament van mijn zus, ze stuurde die op uit Amerika. Elk jaar met het jaartal erbij. Zo kregen we er een het eerste jaar voor ons nieuwe huis en de jaren daarna voor de geboorte van onze zonen. Elk jaar vind ik het speciaal deze op te hangen in de boom.

Een kerstfilm marathon houden

Hoe gezellig is het om deze kerstavond te starten met All You Need is Love of een kerstfilm marathon? Op Netflix, maar ook op tv heb je genoeg leuke films om je op kerstavond te vermaken.

Foute kersttruien dragen

Hoe leuk is dat, met zijn allen foute kersttruien dragen of begin jij de kerstavond in een (kerst) pyjama? Het is jouw tradities dus je bepaalt het mooi zelf.

Gourmetten

Een echte traditie bij ons is gourmetten met kerstavond dit doen we al jaren en blijven we ook zeker doen. Ook dit jaar komt het gourmet stel op tafel, maar je kan natuurlijk ook je eigen traditie maken met waar jullie dol op zijn!

Maak je eigen kerstavond traditie

Of je nu juist meer of minder zin heb in de feestdagen, kerstavond zal er zijn. We moeten er van maken wat we kunnen, dus doe wat jij wil, wil je in feestkleding aan tafel? Doen. In je kerstpyjama? Doen. Maak het jouw dagen en begin je eigen traditie!

foto pixabay/ affiliate link

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

11 reacties

 1. zegt:

  Ik doe zeker mijn kersttrui aan en voor de rest zie ik wel wat ik ga doen. De tip om een foto te maken bij de boom vibd ik trouwens een hele leuke.

  1. zegt:

   een kersttrui, die moet ik toch ook eens aanschaffen 🙂

 2. zegt:

  hier is het gewoon tokkie outfit dag en zo gaan we ook aan tafel met kerstdiner. het is meer een loungedag hier. kerstavond de 24e staat hier altijd voor mijn mams die ook op de 24e is overleden . kerst heeft voor ons dus een zwart randje 😉

  1. zegt:

   oh en hele fijne dagen Lodi!!

   1. zegt:

    Jullie ook Rachel en ik kan me voorstellen dat vandaag altijd een beetje als een rare dag voelt, sterkte vandaag!

 3. Wij gaan elk jaar gourmetten. Ik vind traditie’ s zolang het maar geen verplichte moetjes zijn.

  1. zegt:

   Dat is ook zeker zo. Het moet geen ‘moeten’ worden.

 4. Wij trekken lootjes zodat iedereen een cadeautje onder de kerstboom heeft. Voor de gezelligheid tijdens de borrel omstebeurt uitpakken.

 5. Wij vieren kerstavond meestal bij mijn moeder dat is al jarenlang traditie

 6. Frederique zegt:

  Wij hebben dit jaar voor het eerst ‘kerstsurprises’ gemaakt omdat we Sinterklaas altijd overslaan. Was erg leuk, misschien wordt het ael een nieuwe traditie. Normaal is onze traditie op reis tijdens kerst en Christmas crackers op tafel waar we ook zijn.

 7. zegt:

  Sinds dit jaar voor het eerst een nieuwe traditie gestart. Ineens voelde het goed om een Qalkoen (geen typefout, google maar) te bestellen. Een deel ging namelijk naar een heel goed doel. Ik bedacht mij toen ook om eindelijk eens mama’s huzarensalade (met bietjes) te maken, zoals zij vroeger altijd deed. Zij vulde de kalkoen dan zelf en maakte er deze speciale (voor mij ‘Kerst’-)salade bij. Wij kochten de Qalkoen kant en klaar gevuld met lekkers, maar hebben ‘m wel zelf gebraden (ook nog een heel proces, geloof mij!). De huzarensalade was verrassend goed gelukt. Zo goed, dat ik ‘m binnenkort nog eens ga maken. Het duurt te lang om te wachten tot de volgende Kerst 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept