Is het jouw beurt om te zorgen voor het kerstdessert? Kies deze keer eens voor chocolade appeltaartjes. Een heel lekker toetje die zeker in de smaak zal vallen voor de feestdagen.
Met kerst bakken
Hoe leuk is het om met de kerstdagen te koken en te bakken. En misschien wil je wel niet te lang in de keuken staan, een toetje hoort er natuurlijk wel bij. En ook al koop je lekkerste desserts, zelf maken blijft ook altijd leuk. Klassiekers? Wat dacht je van stroopwafeltaart met ijs of een traditionele appeltaart!
Toetjes met appels
Appels, het is misschien niet meteen waar je aan denkt, wanneer je gaat koken met kerst. Toch zijn appels heel populair, ook met de feestdagen. Denk aan een kerstmacarons met Marlene vulling, een kerstdessert met appel en karamel of wat dacht je van een heerlijk appelbrood. Er is keuze zat!
Kerstmis, de leukste maar ook drukste periode in het jaar
December is voor velen een drukke maand. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw, het is gezellig, maar veel. Toch wil jij misschien ook wel zorgen voor een leuk dessert op de vrolijk gedekte kersttafel. Het onderstaande recept van Chocolade appeltaartjes versierd met gekarameliseerde appel is een recept die ik ooit kreeg van Marlene appels, en is van chef-kok Marco Salmi.
Voor deze lekkernij is gekozen voor Red Delicious appels, die zijn aangenaam zoet en aromatisch.
Recept: Chocolade appeltaartjes
Ingrediënten
- 400 g pure chocolade met 75% cacao
- 200 g boter
- 4 eieren
- 50 g cacao
- 120 g suiker
- 2 (Red Delicious) appels
Voor de karamel:
- 100 g suiker
- 30 g water
Bereiding
Klop de eieren en de suiker met een mixer op tot een schuimende en compacte massa. Smelt de boter samen met de chocolade in een pan of magnetron. Laat het mengsel niet aan de kook komen .Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg nu de cacao toe.
Meng alles goed en laat geen klontjes ontstaan. Doe het mengsel dan langzaam bij de opgeklopte eieren en roer alles voorzichtig om. Beboter 8 à 10 bakvormpjes met boter en bestrooi ze licht met meel. Schil 1 appel en snij deze in kleine blokjes. De andere appel niet schillen en in schijfjes snijden. Voeg de appelblokjes aan het chocolademengsel toe en zorg dat alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel over de bakoompjes. Bak de taartjes ongeveer 30 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn voordat u ze uit de oven haalt.
Meng 100 g suiker met 30 g water in een pan. Breng al roerend aan de kook, tot er een amberkleurige karamel ontstaat. Dompel de appelschijfjes onder in de karamel en haal ze eruit zodra zich een dun laagje suiker op het schijfje heeft afgezet. Laat de appelschijfjes afkoelen op wat ovenpapier. Steek de gekaramelliseerde appels als decoratie in de afgekoelde taartjes.
Op zoek naar bakvormpjes, je vindt ze bij bol
Natuurlijk niet alleen voor de kerstdagen
Toetjes zijn er voor altijd, zeker niet alleen voor de feestdagen, deze chocolade appeltaartjes kunnen ook gemaak worden voor elke andere dag. Leuk om te maken en zeer smakelijk om te eten.
foto beeldbank Marlene Appels 2018
1 reactie
haha grappig he! Ik zoek ze dus ook steeds, want de appels zijn echt heerlijke en de jongens vragen er ook steeds om.