appeltaart paas brunch
Eten en drinken

Hoe maak je een traditionele appeltaart met marlene appels #recept

Doe je mee aan een Merlene Moederdag Bakwedstrijd bij Robèrt van Beckhoven?  Leuk! Ik kan alleen niet echt heel goed bakken. Toch besloot ik me op te geven. Want van Robèrt kan ik toch alleen maar leren. En dus maakten we samen een appeltaart naar oma’s recept.

Heel Holland Bakt

Wanneer ik wel eens iets bak, dan zijn mijn kinderen altijd helemaal enthousiast. Al ziet het er niet zo mooi uit, volgens hen kan ik altijd zo mee doen aan Heel Holland Bakt. Nu heb ik mijn twijfels hierbij, maar het is natuurlijk wel super lief van ze. Al verdenk ik ze er gewoon van dat ze het leuk vinden als ik een taart bak. En nu was dat dus een appeltaart.

Appeltaart met Marlene appels

Nog even en dan is het weer moederdag, deze dag was aanleiding voor de taartbak wedstrijd waar we aan mee deden. Al vaker bakte ik met Marlene appels of gebruikte ze in een smoothie. De appels zijn erg smaakvol.  En ideaal om zo te eten, maar dus ook om mee te bakken. De opdracht die we kregen was om met appels een taart of dessert te maken. Omdat ik geen hoogstaande bakker ben, zocht ik in mijn oude huishoudkunde boek voor een appeltaart recept. We probeerden het uit in het weekend en vonden hem prima!

Vreemde eend in de bijt

Nou was ik natuurlijk wel een beetje een vreemde eend in de bijt zo tussen al die foodbloggers, maar dat was geen probleem. De middag begon met een kopje koffie en een heerlijk gebakje en uitleg over de Marlene appel. De Marlene appel komt uit Zuid-Tirol en wordt ook wel ‘de Dochter van de Alpen’ genoemd. Na de uitleg gingen we naar de leerruimte. Hier stonden grote aanrechten met alle benodigdheden klaar om te bakken. Maar voor we begonnen legde Robèrt uit waar men vaak de mis mee in gaat bij het bakken van een appeltaart en hoe je deze het best kan bakken. Zo gaf hij aan dat men vaak te veel suiker in de appeltaart doet, dat het deeg uitrollen (en of dit goed gaat) een kwestie is van kneden, dat er gerust meer appels in de appeltaart mag, het ook lekker is om verschillende appels (zoet en zuur) te mengen en zorg dat de appels geen moes worden. En vooral en dat was misschien nog wel de belangrijkste tip; laat je publiek kritisch zijn.

appeltaart

Bakkers klaar? Bakken maar!

En toen mochten we beginnen aan de taarten. We hadden thuis al goed en gingen als een speer. Robèrt gaf ondertussen adviezen en het ging precies zoals thuis, al is een andere keuken en andere oven wel even wennen. We hadden er een moederdag touch aangegeven door in plaats van strookje deeg boven op de appeltaart, hartjes uit te steken in deeg en deze op de taart te leggen.Toen iedereen klaar was werden alle taarten op tafel gezet en werden de taarten beoordeeld door Robèrt en mede bakkers. Onze taart miste wat zout, maar dit bleek ook het verhaal van de dag. Een snufje zout is niet voldoende, wantwat is een snufje zout? Zout moet je wegen, vertelde Robèrt na het bakken en gaf de reken som 2% zout op  hoeveelheid bloem wat je gebuikt mee.  Verder was de conclusie, dat het een prima appeltaart was. De winst ging naar Keuken Atelier en terecht, haar taart was prachtig en smaakvol. 

appeltaart

Het recept van de appeltaart

Natuurlijk deel ik het recept van de appeltaart graag hier:

 • 200 gram bloem
 • 150 gram boter
 • 100 gram witte basterd suiker
 • 4 gram zout
 • losgeklopt ei

voor de vulling

 • 50 gram rozijenen
 • 500 gram appels ( tip van Robèrt, mix met appel smaken, bijvoorbeeld 2 zoet en 1 zure appel)
 • 25 gram witte basterd suiker
 • 1/2 theelepel kaneel

Voor de garnering

 • 3 eetlepels abrikozenjam

springvorm van 18 cm

Voorbereiding:

 1. Vet de springvorm inkt boter en bestuif met bloem.
 2. Was de rozijnen en laat ze uitlekken.

Bereiden:

 1. Doe in een kom de bloem, boter, basterd suiker en zout. Snijd met twee messen de boter klein.
 2. Kneed met een koele hand de massa tot een samenhangende bal.
 3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een dikte van een halve centimeter, maak de deeglap af en toe los met een pannenkoekmes en zorg dat de deeglap groter is dan de bodem van de vorm.
 4. Leg het deeglap in de vorm, druk hem stevig aan en snijd de opstaande rand af op 2/3 hoogte van de vorm.
 5. Rol de restanten opnieuw uit, wij staken hier hartjes uit voor op de taart.
 6. Schil de appels en snij ze in stukjes ( ik gebruikte een appelsnijder hiervoor, ik sneed de appel doormidden en haalde deze vervolgens door de snijder, de appelstukjes zijn dan wat groter)
 7. Vermeng de appel stukjes met de basterdsuiker, de rozijnen en de kaneel. Vul de deegvorm met het appelmengsel.
 8. Leg de deeg hartjes ( of reepjes)  op de vulling en bestrijd deze met de losgeklopte ei.
 9. Schuif het rooster in de oven op de tweede richel van onderen. Het de appeltaart in de voorverwarmde over op temperatuur 160 °C
 10. Bak de appeltaart in 45 minuten gaar en lichtbruin en haal de taart uit de oven.
 11. Verwarm in een steelpan de abrikozenjam en strijk deze met een boterkwastje op de bovenkant van de taart.

Dit recept komt uit mijn oude huishoudkunde boek ‘Kookwijzer’.

appeltaart

Maak jij wel eens appeltaart?

foto’s lodiblogt

18 thoughts on “Hoe maak je een traditionele appeltaart met marlene appels #recept”

 1. Nou lodi als niet foodblogger ziet dit er anders toch erg lekker uit hoor ! Ik heb nog nooit appeltaart met deze appels gemaakt maar ik bak wel heel vaak . dus het recept ga ik vast eens uitproberen

 2. Dat ziet er prachtig uit Lodi! En wat leuk de touch van de hartjes! Ik kan mij voorstellen dat je jezelf in het begin wat ongemakkelijk kan voelen tussen de foodbloggers, maar dat gaat vanzelf weg, toch? Zeker ook als ik jouw mooie taart zie.
  Zelf doe ik het helaas veel te weinig. Ik heb er niet echt gevoel voor (terwijl ik lekker kan koken).

 3. Wat leuk dat je mee deed! Weer een ervaring rijker. Dat ik een taart gebakken heb is eigenlijk al weer heeeel lang geleden, moet snel maar weer eens! Ben dol op appeltaart alleen ik heb niks met rozijnen, daarom laat ik op verjaardagen de appeltaart maar vaak staan..

 4. Hartstikke leuk zeg om eens mee te maken. Ik vind de tip om zoete en zure appels te mengen wel een hele goede. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *