Tussendoortjes

Appelbrood- lekker en gezond

Appelbrood als ontbijt of mee als tussenoortje op school. Het is weer eens wat anders dan een appel en kinderen zullen het heerlijk vinden. Hierbij het recept van appelbrood, boordevol appels en rozijnen. 

Tussendoortjes mee naar school

Nu het schooljaar weer van start is gegaan, zoeken veel ouders naar een lekker en verantwoord ontbijt of tussendoortje voor hun kinderen. Een appel mee naar school is natuurlijk altijd een goed idee. Maar door dit fruit in een brood te verwerken, wordt het geheel nog eens extra voedzaam en smakelijk.

Bakken met Marlene® Royal Gala

In Zuid-Tirol ligt het grootste appel aanbouwgebied van Europa. Door de geografische ligging aan de zuidkant van de Alpen in combinatie met het Mediterrane klimaat hebben Marlene® appels een unieke smaak. De oogst begint er traditiegetrouw eind augustus. De eerste appel van het seizoen die geoogst wordt is de Royal Gala Marlene®. De nieuwe oogst van deze zoete appels is nu volop verkrijgbaar.

Appelbrood, het recept

Nu kan je deze appelbrood natuurlijk met elke willekeurige appel maken, maar ik moet zeggen dat de Marlene appel wel heel erg smaakvol is

Ingrediënten voor 1 appelbrood:

  • 250 gram cottage cheese
  • 150 gram bruine suiker
  • 3 eieren, scheutje melk
  • 75 gram rozijnen
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 Marlene® Royal Gala appels
  • 250 gram volkorenmeel
  • Klontje zachte boter en stukje bakpapier
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereiding:

  • Verwarm de over voor op 170 °C.
  • Zeef het bakpoeder door het volkorenmeel.
  • Vet het cakeblik in met boter en bekleed deze met bakpapier.
  • Vermeng de cottage cheese met de suiker en voeg één voor één de eieren toe. Roer alles tot een romig mengsel.
  • Schil de appels en hou een kwart van de appels apart. Snij dit deel in dunne plakjes. De overige delen van de appel in kleine stukjes snijden.
  • Voeg de kaneel, de rozijnen met appelblokjes en het volkorenmeel toe aan het cottage cheese mengel en doe het geheel in het cakeblik.
  • Steek ter decoratie de schijfjes appel aan de bovenkant van het broodbeslag.
  • Bak het appelbrood 45 minuten in de voorverwarmde oven van 170 °C.
  • Eet smakelijk!

appel appelbrood

Waar is deze appel te koop

Marlene® appels zijn te koop bij de groente- en fruitspecialist.

Lekker als tussendoortje of ontbijt

Naar aanleiding van dit recept en het krijgen van Marlene® appels heb ik dit recept van het appelbrood zelf gemaakt. Het is een makkelijk recept. iets wat ik altijd wel erg fijn vind. Het brood was een succes. Na het eerste brood, kreeg ik de vraag of ik alsjeblieft nog eens een brood wilde maken. Nou zit er natuurlijk suiker in dit appelbrood, dus het is geen vervanging van de appel die normaal mee gaat als tussendoortje op school.. Maar deze week namen ze twee ochtenden een stukje appelbrood mee naar school in plaats van fruit. Het recept is echt een aanrader.

appel

foto’s lodiblogt/ beeldbank

Meer artikelen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

24 thoughts on “Appelbrood- lekker en gezond”

  1. Dat klinkt lekker. Ik ga eens kijken of ik hem zonder de suiker kan maken. Met honing of banaan erbij ofzo. Nog net even wat fijner vind ik zelf. Dan zou het een fijne ontbijt zijn voor de oudste.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *