Ben je betrokken geraakt bij een conflict? Dan wil je dit waarschijnlijk zo snel mogelijk oplossen. Het kan helpen om eens met de tegenpartij om tafel te gaan om de lucht te klaren, maar hiermee boek je niet altijd succes. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kun je hier een beroep op doen. Helaas ziet niet iedereen in hoe deze verzekering je verder kan helpen bij een conflict. Toch is dit wel degelijk het geval. In deze tekst leggen wij je uit hoe dit precies zit.
Rechtshulp bij conflicten
Soms is het nodig om juridische hulp in te schakelen als er sprake is van een conflict. Het inschakelen van een jurist brengt kosten met zich mee, waardoor je hier mogelijk niet op zit te wachten. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, hoef jij je hier niet druk om te maken. Je bent dan immers verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Dit houdt in dat je zelf niet opdraait voor de kosten die juridische hulp met zich meebrengt. Een verzekeraar vergoedt deze kosten namelijk. Het is overigens niet zo dat alle kosten ook gedekt worden. Hieronder vertellen wij je wanneer juridische hulp bij een particuliere en zakelijke rechtsbijstandverzekering wel en niet vergoed worden.
– Particuliere rechtsbijstandverzekering
Bij een particuliere rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp als je getuige bent van een strafzaak, als je verdacht wordt van een overtreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt en als je een borgsom moet betalen in het buitenland. Daarnaast krijg je soms een schadevergoeding als iemand niet kan betalen. Je bent niet verzekerd van juridische hulp bij een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint, een conflict dat ontstaat binnen de wachttijd van een rechtsbijstandverzekering en conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan.
– Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Bij een zakelijke rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten over niet betaalde rekeningen en andere incassozaken, conflicten met leveranciers en afnemers en conflicten over arbeidscontracten. Daarnaast vallen de proceskosten die je bij verlies aan de tegenpartij moet betalen binnen de dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering. De onderstaande zaken zijn niet verzekerd:
– Conflicten die te maken hebben met belastingen.
– Conflicten met een motorrijtuig in het verkeer.
– Conflicten die al ontstaan zijn voor het begin van de verzekering.
Is er altijd sprake van wachttijd?
Eerder in deze tekst viel het woord ‘wachttijd’ al. Dit is iets waar je bij een rechtsbijstandverzekering mee te maken kunt krijgen. Als er sprake is van wachttijd, heb je in de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering geen recht op juridische hulp. Je bent niet verzekerd voor een geschil dat tijdens deze wachttijd ontstaat.
Er kan overigens wel sprake zijn van een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering is gesloten, een geschil in het verkeer en letselschade. Je hoeft in dat geval niet eerst een x-aantal maanden te wachten tot juridische hulp vergoed wordt.
Lees ook: Goed verzekerd met een opstalverzekering
foto gratis afbeelding via Pixabay