De voordelen van pilates en de verschillen met yoga

pilates en de verschillen met yoga

Tijdens pilates doe je oefeningen waardoor de lichamelijke conditie verbetert. Pilates wordt vaak in groepsverband gedaan, waarbij de leden van de groep les krijgen in de verschillende oefeningen. Het effect van de oefeningen is in eerste instantie, dat je ontspant en dat de lichaamshouding verbetert. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je flexibeler en krachtiger wordt. En een beter gevoel voor coördinatie krijgt. Kortom, je lichaam raakt beter in balans. De effecten van pilates lijken veel op die van yoga. Het verschil tussen pilates en yoga zit in de filosofie achter beide bewegingsvormen. Toch kun je beide vormen vaak bij dezelfde aanbieder volgen. Zoals bij deze aanbieder van pilates in Breda.

Oorsprong van yoga

Terwijl je bij pilates oefeningen doet vanuit het idee dat daarmee de conditie van het lichaam verbetert. Is de achtergrond van de oefeningen die bij yoga worden gedaan afkomstig uit observaties van de natuur. Yoga is ook een bewegingsleer, net als pilates, maar afkomstig uit India en al duizenden jaren oud. Het doel is een betere balans te krijgen tussen lichaam en geest. Tijdens observaties van dieren viel het op dat die allerlei oneigenlijke bewegingen maakten. Katten rekken zich bijvoorbeeld regelmatig extreem uit, terwijl dat voor hun natuurlijke gedrag niet per se noodzakelijk is. Uiteindelijk kwam men erachter dat de dieren door die bewegingen fitter werden.

Vertaling naar mensen

In eerste instantie probeerden de beoefenaren de bewegingen van dieren na te doen. Toen bleek dat zij zich daardoor sterker gingen voelen werden de bewegingen aangepast voor mensen. Toch is uit de namen van de oefeningen nog steeds af te leiden op welke dieren deze zijn geïnspireerd. Voorbeelden van die namen zijn dog facing down, catpose, cobra en dergelijke. In de loop der tijd kwamen er ook namen bij van oefeningen die afkomstig zijn uit de natuur, zoals de tree pose en de mountain pose.

Verschillen tussen yoga en pilates

Bij pilates heb je de keus om zowel yoga als pilates uit te proberen. Je zal ontdekken dat beide vormen van lichaamsbeweging een positief effect hebben of je lichaam, ondanks dat er verschillen tussen beide zijn. Toch kan niet worden gezegd dat yoga en pilates elkaars concurrenten zijn. Voor de ene persoon is yoga prettiger en bij anderen werkt pilates beter. Een kenmerk van yoga is dat de oefeningen, die voor een langere tijd worden vastgehouden, worden gecombineerd met meditatie. Pilates bestaat veel meer uit oefeningen waar je continu in beweging bent. Dat is dus veel dynamischer.

Kies de bewegingsvorm die bij je past

Iedereen die één of meerdere keren in de week deelneemt aan yoga of pilates zal ervaren dat dit rustgevend is. Door de oefeningen raak je een groot deel van de dagelijkse spanning kwijt. Bij pilates kan worden gekozen voor de oefeningen die voor jou het meeste opleveren. Voor de een is dat yoga, en de ander ervaart pilates als een prettiger vorm van bewegen. Er is keus uit veel varianten. Je kan een keer Hot Pilates proberen, waarbij de oefeningen worden gedaan in een sfeervolle oefenruimte van meer dan 35 graden.

Lees ook: Een gezonde levensstijl met yoga of beginnen met yoga

gastblog op lodiblogt

foto’ lodiblogt

2 reacties

  1. Frederique zegt:

    Interessant om te lezen. Ik weet nog goed dat mijn moeder yoga deed toen ik nog kind was. Dat was toen helemaal niet zo gangbaar en ik vond het best indrukwekkend om te zien.

    1. zegt:

      Grappig he, ik ken Yoga ook nog als iets wat maar weinig mensen deden. Ik zelf heb nog nooit Yoga geprobeerd wel Pilates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept