Een gezonde levensstijl met Yoga

een gezonde levensstijl met yoga, zo doe je dat

Een gezonde levensstijl met yoga. Kan dat en hoe doe je dat? Nu ben ik bekend met knieklachten en Lisanne van Superyoga.nl, vertelde mij dat je met Yoga ook blessures aan kan pakken. Zij schreef hier een artikel over. 

Gezonde levensstijl

Yoga is al lang geen geitenwollensokken methode meer om te ontspannen en lenig te worden. Gelukkig staat yoga tegenwoordig bekend als hip en gezond! In een steeds drukker wordende wereld waarbij de ontwikkelingen ons om de oren vliegen, is er steeds meer behoefte naar ontspanning en rust. Onze dagen zitten vol met afspraken en de dagen lijken te kort om alles te doen wat je wilt doen. Het is daarom zo heerlijk om met regelmatig een stapje terug te nemen. En bij jezelf na te gaan hoe je je voelt. Je lichaam en geest geven namelijk signalen af.

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om deze op te merken zodat je je goed blijft voelen en er geen lichamelijke klachten in stilte opbouwen. Yoga is al jarenlang geleden ontstaan. Door de jaren heen zijn er duizenden yogastijlen ontwikkeld om de balans tussen geest en lichaam te onderhouden of te herstellen. Het fijne is dat er altijd wel een stijl te vinden is die bij jou en je behoeften van dat moment past. Je leeftijd, lichamelijke staat of gewicht maken niets uit, yoga gaat niet om presteren maar je mag (moet!) gewoon lekker jezelf zijn! Heerlijk! En het werkt mee aan een gezonde levensstijl.

Wat is yoga nou precies?

Simpel gezegd voer je bij yoga verschillende soorten houdingen uit. Bij de ene stijl doe je dat in een sneller (dynamisch) en bewegend ritme. Bij een andere yoga stijl voer je de houdingen in stilstand uit. Dit noemen we statisch. Een statische stijl is bijvoorbeeld Yin Yoga. Hierbij voer je houdingen wel vijf minuten lang uit in een iets verwarmde ruimte zodat je een diepe stretch kunt bereiken. Hierbij leg je de focus op je ademhaling en keer je naar binnen zodat je uiteindelijk jouw rust vindt. De yin-houdingen zorgen voor een strekking die door werkt in de diepe lagen van je lichaam. Blokkades verdwijnen en je energie gaat weer stromen. Door de houdingen langer vast te houden, geef je de trage (bind)weefsels de tijd om zich aan te passen en zelfs te verbeteren.

Blessures aanpakken en gezondheid

Bij een dynamische stijl kun je bijvoorbeeld denken aan Vinyasa Yoga, een stijl waarbij je in een hoger tempo verschillende (uitdagende) houdingen achter elkaar aanneemt. Het is belangrijk om na te gaan waar jouw wensen en behoeften liggen zodat je de juiste stijl kunt kiezen. Bij iedere vorm van yoga ligt de ademhaling, het stretchen van de spieren en gewrichten en aandacht besteden aan jezelf ten grondslag. Bij de keuze van de stijl gaat het er om waar je de aandacht op wilt leggen. Wil je een blessure aanpakken? Dan kan Yin Yoga jouw oplossing zijn! Wil je een sterke core? Neem dan eens een kijkje bij een proefles Ashtanga yoga.

Yoga wordt steeds populairder

Doordat yoga steeds populairder wordt, is de stap om kennis te maken met yoga klein. Behalve een (proef)les volgen bij de sportschool of yogastudio kun je ook gemakkelijk thuis aan de slag. Het Internet staat bol van de goede YouTube kanalen en via je smartphone vind je goede apps met complete yogasessies voorzien van heerlijke muziek en professionele instructies. Een yogamat vormt je basis en deze kun je aanvullen met props zoals een riem, yoga bolster of yoga blok. Het matje zorgt voor ondersteuning en grip, de accessoires voorkomen blessures of zorgen ervoor dat je een houding comfortabel kunt uitvoeren.

5 tips om aan de slag te gaan:

  • Kies een kanaal via YouTube of een app via je smartphone uit
  • Installeer je matje en accessoires in een zo rustig mogelijke ruimte
  • Dim eventueel het licht en zorg voor sfeer met muziek en kaarsjes naar behoefte
  • Zorg voor voldoende bewegingsruimte
  • Leef in het moment en geniet!

Als je net kennis maakt met yoga is het belangrijk om je sessies op te bouwen, het is helemaal niet gek om met 10 minuten te beginnen. Voor de één werkt het sowieso beter om dagelijks voor een kortere periode te kiezen en voor de ander is drie keer per week een lange sessie fijn. Analyseer eerst waar je zelf behoefte aan hebt zodat je je practice daar op af kunt stemmen. Kijk eens of je gedurende de week een focus kunt vinden of juist kunt afwisselen zodat je de uitdaging er voor jezelf inhoudt.

Meditation is hanging out with your soul

Wil je innerlijke rust opzoeken en heb je niet per se direct behoefte aan yoga? Dan kun je ook heel goed beginnen met mediteren. De eerste keren zijn waarschijnlijk wat onwennig, maar daarna kun je al snel niet meer zonder. Ga lekker zitten op je meditatiekussen en doe je ogen dicht. Focus je op je ademhaling, adem rustig in door je neus en wat fermer uit door je mond. Laat je gedachten lekker dwalen door je hoofd, veroordeel ze niet en probeer iedere keer weer terug te gaan naar je ademhaling. Herhaal totdat je rustig bent.

Namasté.

Laagdrempelige manier van sporten

Zelf vind ik een gezonde levensstijl belangrijk. En als dat ook door het volgen van Yoga lessen kan, dan wil ik hier zeker naar gaan kijken. Het voordeel can Yoga lessen online zoeken, vind ik dat het hierdoor laagdrempelig is om een keer mee te doen. En beter voor mijn knieën dan hardlopen of Bootcamp. Op advies van Lisanne ga ik eens naar Yin Yoga kijken. Wie weet wordt dit wel mijn nieuwe sport carrière!

Wat doe jij voor een gezonde levensstijl?

gastblog op lodiblogt

Foto’ lodiblogt/ Superyoga is de super Yoga specialist van Nederland, Je vindt hier alles wat je nodig hebt voor Yoga

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, content creator, online copywriter, getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion, interieur, beauty en het buitenleven.

27 reacties

  1. zegt:

    Ik heb wel eens een poging gedaan, maar helaas yoga is toch niet echt iets voor mij x

    1. zegt:

      Ik merk ook dat het echt wennen is, het moet je passen en ik snap heel goed dat dit niet voor iedereen zo is.

  2. Ik ga dagelijks hardlopen. Yoga heb ik meerdere keren in mijn leven geprobeerd maar het wil maar niet aanslaan. Net zoals tuinieren….

    1. zegt:

      Zo fijn dat je dat doet en groot gelijk!

      1. Hoewel ik wel moet toegeven dat ik 1 keer poweryoga heb gedaan en daarna echt zo mak als een lam was. Wat is dat intensief zeg!

  3. Momenteel is het enige wat ik doe wandelen.. mijn energie level bleef dalen en ik kreeg veel meer klachten, uiteindelijk heb ik gister gehoord dat mijn vitamine D waarde enorm onder de maat is, hopelijk is die met de stootkuur snel weer op pijl en kan ik mij weer richten op een sport.

    1. zegt:

      Jeetje zeg, ik hoop ook dat je je snel weer beter zal voelen.

  4. zegt:

    Ik probeer al gezond te eten en elke week twee keer te lopen… maar dat lukt niet altijd. Veel succes met jouw levenstijl! Lijkt me ook leuk.

    1. zegt:

      dankje, gezonde ten is een heel geo begin, dat probeer ik ook zeker te doen.

  5. Ik heb wel eens zwangerschapsyoga gedaan, helaas maar twee lessen en toen kreeg ik bedrust maar het was heerlijk

    1. zegt:

      Dat kan ik me heel goed voorstellen, dat dit fijn was. Jammer dat je het op moest geven.

  6. Bizar hoeveel soorten yoga er zijn. Deze vorm kende ik nog niet. Aan de ene kant handig dat je ook online oefeningen kan doen, aan de andere kant vind ik begeleiding ook wel belangrijk.

    1. zegt:

      Klopt begeleiding is zeker belangrijk. Wel fijn vind ik dat dit zo laagdrempelig is.

  7. zegt:

    Dat is zeker jammer zeg! vervelen als je lichaam te tegen houdt

  8. Ik heb nooit aan yoga gedaan, wel aan Pilatus, dat is er wel een beetje aan verwant. Dat vond ik heel pleizerig, maar na een tijdje ging het me toch vervelen

  9. zegt:

    Wat ik doe voor een gezonde levenstij? Geen Yoga in ider geval. Ik loop veel en fiets af en toe. Daarnaast probeer ik gezond te eten zonder zakjes en pakjes. Maar verder doe ik niks bijzonders.

  10. zegt:

    Probeer wel altijd gezond te eten, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, en ik probeer veel te fietsen en te wandelen.

  11. zegt:

    ik ga veel zwemmen en doe regelmatig ook aan yoga maar zou het echt vaker moeten doen volgens mijn bloeddruk

  12. zegt:

    Hardlopen vond ik altijd heel erg fijn, maar ik kan me er nu niet meer toe zetten. Moet ik toch eens doen, dan voel ik me ook stukken beter!

  13. karin zegt:

    ik zag een tijdje geleden een video van een vrouw die in de negentig is en zo soepel als een klein kind; ze was pas op latere leeftijd met yoga begonnen, prachtig!

  14. zegt:

    Vaak geprobeerd maar is totaal niks voor mij.

  15. zegt:

    Ik hoor onwijs veel goeds over yoga wil het ook zeker gaan doen

  16. zegt:

    Ik heb nog nooit aan yoga gedaan. Het wordt steeds interessanter. Ik ga het een keer uitproberen. Ik ben benieuwd.

  17. zegt:

    Ik wil yoga ook wel weer eens oppakken … heb jaren geleden eens een cursus op de universiteit gedaan maar toen vond ik het eigenlijk niks … maar denk dat het ook komt door de setting (lees: grote lege gymzaal) en een te groot klasje!

    1. zegt:

      dat kan ik me voorstellen dat het dan minder is.

  18. zegt:

    Ik heb ooit weleens yoga gedaan op een sportschool vond dat wat minder leuk maar ga het nu thuis zelf weer oppakken na de vakantie

  19. Ik heb ook een lange blessure aan mn voet ghad nadat ik mijn rechtervoet gebroken had, ben ik anders gaan lopen op mn linker voet waardoor er een ontsteking is ontstaan en dus 4 jaar geen hakken of hardlopen heb kunnen doen. Nu kijk ik nog steeds uit, yoga is voor mij een perfecte optie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept