Column – Afscheid nemen van school, na een bewogen schooljaar

Hoe neem je afscheid van school na zo een bewogen schooljaar?

Het eind van een bewogen schooljaar want dat is het uiteindelijk wel geworden. Zo mooi als dit jaar zou worden zo anders is het allemaal gelopen. En in dit jaar nam onze oudste zoon afscheid van school en gaat naar het voortgezet onderwijs. Had hij nog een beetje een afscheid gevoel?

Een bewogen jaar

Dit jaar zou fantastisch worden, we hadden het EK voetbal, de Olympische spelen, Formule 1 in Nederland, het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Wij zouden naar Amerika op vakantie en onze oudste zoon zou afscheid nemen van school. Op 1 januari 2020 zeiden we tegen elkaar ‘dit wordt een mooi jaar’. Tot de berichten kwamen, het nieuws en de annuleringen. Het jaar zag er ineens heel anders uit!

Het jaar verloopt heel anders

Voor zoveel kinderen is dit schooljaar heel anders gelopen dan vooraf verwacht, geen eind examens, geen gala feesten, veel minder toetsen, geen Cito (eind) toetsen en online les volgen. Maar ook les krijgen van je ouders, veel meer op een laptop werken en je vrienden moeten missen.

De klas van 2019-2020

Hoe gaat deze klas nu heten? De klas die in het Corona jaar 2019-2020 afscheid nam, wel eind examen deden of misschien ook niet? De klas die geen eindfeest had, geen gala, geen diploma uitreiking waar de hele school bij stil staat. Hoe is het voor deze leerlingen? Hoe is het om nu te studeren, maar nog steeds je papier niet te hebben omdat je virtueel les hebt en die laatste stage of opdrachten niet kan maken?

Dingen waar ik niet aan denk

Doordat ik natuurlijk met twee jongens op de basisschool zit en helemaal hierin ondergedompeld ben, vergeet ik snel dat er nog vele andere groepen kinderen, scholieren en studenten zijn, die ook hun studie af hebben moeten breken, plannen niet door zien gaan, financieel misschien problemen hebben omdat ze hun bijbaantje kwijt zijn. Hoe gaat het hem hen? Redden zij het een beetje?

Benieuwd hoe snel alles weer op de rit zal zijn

Blijft dit jaar ons achtervolgen? Vergeten zullen we het zeker niet, maar in hoeverre blijven mensen er klachten van ondervinden? Psychisch, financieel? Ik ben hier best benieuwd naar, maar ook wel huiverig. Ook als ik denk aan het komende schooljaar. Tenslotte hebben de kinderen veel minder les gehad dan gebruikelijk. Hoe spelen ze hier in het nieuwe schooljaar op in?

Toch afscheid nemen van school

Dat is van latere zorg, Nu nog even terug naar de tijd nu! Onze oudste zoon zit in groep 8 en hoe anders is zijn laatste jaar op de basisschool verlopen dan hij van te voren had verwacht. Geen cito eindtoets, geen kamp en de musical drie keer op moeten voeren omdat er maar 30 ouders per keer bij mogen zijn.

Een alternatief kamp

In plaats van drie dagen Texel, hadden ouders samen met de juffen geregeld dat de kinderen toch nog een beetje kamp hadden. Ze brachten twee dagen door bij de zeilschool en een dag bij Poldersport. Door op woensdag avond een schoolfeest tot half twaalf te laten duren en de volgende dag om acht uur in pyjama aan het ontbijt te moeten zitten, hadden de kinderen ook wel echt dat kamp gevoel, al sliepen ze thuis. Na de drie dagen waren ze moe en af! Het thema van het school feest was tropisch en met een dj, Photo Booth, tropische hapjes en drankjes was het een groot succes. Hulde aan de ouders en de juffen die dit toch maar mooi voor elkaar hadden gekregen.

Hoe neem je afscheid van school na zo een bewogen schooljaar?

De musical

Ook de musical ging door. De rollen werden verdeeld en oefende ze eerst nog met de klas thuis via Google meet, konden ze op een gegeven moment weer in de klas oefenen. Het optreden ging wel anders. In plaats van twee keer optreden – een keer voor de school en een keer voor de ouders- werd het nu drie maal opgevoerd, alleen voor een select clubje ouders. Wel was er tijdens het laatste optreden een Live stream zodat opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en anderen het optreden ook nog konden zien.

Column- afscheid nemen van school na zo een bewogen schooljaar

Kennismaking op de nieuwe school

Ook het kennismaken op de nieuwe school ging anders dan anders, maar ging gelukkig wel door. Het is toch fijn om je nieuwe brugklas alvast te mogen zien en kennis te maken met de leraar en je klasgenoten. Al met al neemt hij dus toch op een mooie en goede manier afscheid van school en kan zich voor gaan bereiden op een nieuw schooljaar in de brugklas.

En nu

Nu heeft hij vakantie en kan hij bij komen van alle hectiek van de laatste weken. We gaan school spullen kopen, want we hebben een lijst gekregen van welke items onmisbaar zijn op school. Zodat hij langzaam toe kan werken naar het jaar in de brugklas. Het schooljaar 2019-2020 is raar verlopen en heel anders dan verwacht, maar gelukkig kon hij toch afscheid van school nemen en -vrij ‘normaal’ weer- starten op een nieuwe school.

Hoe is het bij jullie kinderen gegaan?

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Copywriter, schrijver, reiziger en modeliefhebber. Ik deel tips, ervaringen en laatste trends. Ik ben getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

All you need is love and a boho outfit

11 reacties

 1. zegt:

  Het is zeker een gek (school)jaar geweest. Als ze over twintig jaar nog zoiets als ‘De reünie’ maken, weet ik zeker dat er van dit jaar heel wat groepen uitgenodigd gaan worden. Hoe is het deze groep jongeren vergaan? Ik zou het interessant vinden trouwen;).
  Super hoe de school toch een alternatief kamp heeft georganiseerd en fijn dat er wel een musical opgevoerd kon worden.
  Nu eerst vakantie. Geniet, ondanks dat het totaal anders loopt dan je had gehoopt en gedacht.

 2. zegt:

  Fijn dat er toch zo alternatieven gevonden zijn voor de highlights van hun schooljaar. Maar het zal voor iedereen een jaar zijn dat ze niet snel vergeten.

 3. zegt:

  Ik hoop zo hard dat alles in het nieuwe schooljaar weer normaal van start kan gaan!
  Mijn kinderen hebben thuis wel les gehad maar volgens mij hebben ze toch heel veel gemist ook 🙁

  Ook het sociaal contact dat ze al die maanden niet hebben gehad zal zijn sporen wel nalaten.

 4. zegt:

  raar is het zeker geweest en eigenlijk vond ik er geen hol aan zo. onze meiden zijn via een videocall hun schooljaar uit gegaan. hier hadden we het vakantie gevoel eigenlijk al toen we thuis kwamen te zitten dus echt en dansje doen omdat het nu vakantie is doen we niet want zo voelt het ook niet :(. ik hoop ook echt dat we geen tweede lockdown krijgen zoals ze al wel voor waarschuwen want ik zie dan het hele nieuwe schooljaar ook het water in gaan

 5. Mijn zoon heeft een corona diploma. Sinds maart was hij thuis, en zijn diploma haalde hij raar makkelijk. Hij lijdt er overigens niet onder. Hij vindt het allemaal prima.

 6. zegt:

  Wat super tof dat jullie een alternatief hebben gevonden! Zijn toch de momenten die je je blijft herinneren. Kan mijn groep 8 kamp ook nog goed voor de geest halen. ❤️☺️

 7. zegt:

  Ja, mijn schooljaar is zo anders verlopen.
  Heb vandaag door de drive-by m’n diploma op mogen halen.

  1. zegt:

   Dat is ook wel een heel raar gevoel lijkt me Jasmijn! Geen feest enzo. Maar wel gefeliciteerd natuurlijk met je diploma!

 8. zegt:

  Hier in huis ook een groep 8-er, die heel veel verdriet heeft gehad om alles wat niet doorging. Maar uiteindelijk is er toch een mooi en leuk afscheid geweest. In plaats van kamp hebben ze de 3 laatste dagen van school allerlei leuke dingen gedaan. Ze zijn naar Toverland geweest, hadden een bbq met disco en mochten op school slapen. En dat alles is gefilmd door studenten, die daar een soort documentaire van gaan maken. Een mooie vervanging van de musical.

  Op de allerlaatste dag zijn de ouders bij het afscheid, maar dat ging dus niet. Daarom hebben alle ouders een kort filmpje gemaakt en dat is tijdens het afscheid afgespeeld. Dus waren we er toch een beetje bij. 🙂
  En het was een ander afscheid, maar zeker ook mooi, eentje die we niet snel zullen vergeten.

  1. zegt:

   Mooi hoe ze hier toch een draai aan hebben gegeven, maar ik snap het verdriet heel goed, zo sneu toch want ze verheugen zich er vaak al zo lang op.

 9. zegt:

  Als je geen kinderen hebt zoals ik, dan sta je er niet bij stil wat kinderen allemaal nu missen door het corona virus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept