Hoe kinderen verantwoordelijk om kunnen gaan met een mobiel

Hoe kan je kinderen verantwoordelijk om leren gaan met een mobiel.

Kinderen en een mobieltje. Een mobiele telefoon hoort er tegenwoordig helemaal bij, zeker in deze huidige tijd waarin kinderen eerder losgelaten worden. Het is verstandig kinderen te leren, hoe ze verantwoordelijk om kunnen gaan met een mobiel. Hierbij een aantal tips.

De eerste telefoon voor jouw kind

De leeftijd waarop kinderen een mobieltje krijgen wordt misschien wel steeds jonger. En daar heeft deze tijd ook mee te maken. Tenslotte gaan kinderen (misschien wel noodgedwongen) eerder alleen naar school of naar de sportclub. Wanneer je kind toe is aan zijn of haar eerste telefoon dan zal je waarschijnlijk kiezen voor een toestel die geschrikt is voor jouw kind. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan Huawei. Na aanschaf van een mobiel is de eerste verantwoordelijkheid waar ze mee te maken krijgen:’ hou je telefoon heel.’ Een telefoonhoesje is dan ook een must! Bij een Huawei kan dat -afhankelijk van het type telefoon- bijvoorbeeld een Huawei P30 Lite hoesje zijn.

Verantwoordelijk om kunnen gaan met een mobiel.

Vergeet naast het hoesje trouwens ook niet een screenprotector! Nu is het mobieltje goed beschermd en dan komen de regels waarmee kinderen verantwoordelijk om kunnen gaan met een mobiel. Dit kunnen kinderen als streng ervaren en vervelend, maar het is wel heel belangrijk dat ze goed met hun telefoon om te leren gaan en wees dan maar duidelijk naar ze toe.

Lees ook: Bescherm je telefoon goed.

Hoe kan je samen met je kind kijken naar hun verantwoordelijkheid

Het is natuurlijk kinderen- en leeftijd afhankelijk hoe en of jij jouw kinderen moet leren of het verantwoordelijk om moet leren gaan met een mobiel. Mocht het nodig zijn, dan kunnen onderstaande tips waarschijnlijk wel helpen.

Maak samen de regels en schrijf deze op

Regels kunnen natuurlijk zaken zijn als; ‘geen mobieltjes tijdens het avond eten en een half uur voor het naar bed gaan gaat de telefoon aan de kant,’ maar ook leer jij je kinderen verantwoordelijk om te leren gaan met een mobiel door regels op te stellen als geef geen persoonlijke informatie aan anderen.

Bespreek hoe om te gaan met nare berichten/ foto’s

Je hoopt het nooit, maar kinderen kunnen ook vervelende, nare berichten in een Whats app krijgen, of via ander social media. Kijk samen met je kind hoe ze hier mee om kunnen gaan, spreek bijvoorbeeld af dat ze deze berichten laten zien. Maar leg ook duidelijk uit, dat ze nooit foto’s sturen als dit niet goed voelt.

Kijk ook naar je eigen mobiel gebruik

Je kinderen verantwoordelijk om leren gaan met hun mobiel is ook kritisch kijken naar je eigen gebruik. Hoevaak kijk jij op je mobiel? Kijk jij voor het slapen gaan nog even snel, dan kan je jouw kinderen dit ook niet verwijten als ze dit doen. En spreek ook af, dat wanneer je kind thuis komt, de eerste tijd even een mobiel-lose tijd is. Een kopje thee drinken en een koekje eten, kan gerust nog even zonder whats app te checken.

Niet fietsen en appen

Verbaast ben ik over de hoeveelheid kinderen die nog appen op de fiets. We weten toch allemaal dat dit niet mag en ook ontzettend gevaarlijk is. Bespreek ook deze verantwoordelijkheid dat wanneer ze onderweg zijn op de fiets, de telefoon in hun rugtas laten zitten.

Zie een mobieltje ook als iets positief

Zie als ouder een mobieltje bij je kind ook als iets positiefs, want ook wij zeggen wel eens tegen de jongens;’ we moeten dat ding operatief van je hand verwijderen,’ toch zou ik niet willen dat ze geen mobiel hebben. Tenslotte kunnen ze door hun telefoon makkelijk contacten houden met ons en met vrienden. Er worden afspraken gemaakt oor school over huiswerk of opdrachten en door ze te leren verantwoordelijk om te gaan met hun mobeiel, kunnen we er ook prima mee ontspannen,door een game of Youtube.

Kinderen leren omgaan met hun mobiel

Het is belangrijk dat kinderen verantwoordelijk om leren gaan met hun telefoon. Dat ze leren wat wel en niet kan, maar ook dat een telefoon aan de kant leggen, tot de mogelijkheden behoord. Kinderen spiegelen zich aan ouders en daarom is het goed, samen de regels op te stellen en ook naar je eigen gebruik te kijken. Zo blijft het voor iedereen in huis leuk!

Lees ook: De nieuwste accessoires en leukste gadgets voor je mobiel.

foto gratis afbeelding van Pexels via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept