Gezin Gezondheid Schoolkind

Avondvierdaagsen, hoe kom ik deze door? Met tips.

Voor de zesde keer lopen wij dit jaar mee met de avondvierdaagse. Was dit in groep 0,1 en 2 nog twee avonden dat we mee liepen, vanaf groep 3 lopen we eigenlijk alle vier de avonden mee.  Nou wonen wij in een dorp dus zijn de rondjes elk jaar wel een beetje hetzelfde georganiseerd. Ik vind het altijd wat hoor, zoveel kinderen bij elkaar. Ze lopen langs de weg, terwijl auto’s en fietsers voorbij komen. Hoe overleef je deze avondvierdaagsen? Ik geef je enkele tips.

Waar komt de avondvierdaagse vandaan

Hoe is de avondvierdaagsen eigenlijk begonnen? Mijn kinderen vroegen het van de week tijden het lopen. In 1909 werd als eerste de ‘vierdaagse’ geïntroduceerd door de KNBLO ( Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding). Zij organiseerde wandelmarsen. In 1940 werden er in het Gooi wandelingen georganiseerd door wandelclubs onder de naam ‘avondvierdaagse’. Dit werd overgenomen door andere plaatsen in Nederland. Na de tweede wereldoorlog werd de organisatie van de avondvierdaagse wandelingen weer opgepakt en nu worden ze georganiseerd in bijna alle gemeenten. Vaak lopen de deelnemers mee in schoolverband. (Bron)

Hoe ouder hoe makkelijker

Onlangs schreef ik er al over, hoe ouder de kinderen worden hoe makkelijker het allemaal wordt. Dat is ook zeker zo met de avondvierdaagsen. Zoals jullie ondertussen wel weten, zie ik snel beren op de weg. Nou wil ik mijn kinderen hier niet te veel mee belasten en doe ook echt mijn best om alles wat ‘losser’ te laten. Toch heb ik genoeg schrik momenten meegemaakt tijdens het lopen. Wanneer ik ze uit het oog verloor. Vooral toen ze nog zo jong waren, ze lopen met zoveel kinderen. Auto’s die langs rijden, kinderen die van de stoep lopen. Van de oudste weet ik dat hij wel bij het eindpunt zal komen.  Maar de jongste die heeft een richting gevoel, daar moet echt nog even hard aan gewerkt worden,

Lopen is een feest

Bij  ons lopen drie scholen mee in het dorp en de rondjes die we lopen lijken elk jaar redelijk op elkaar  Bij de oversteek plaatsen staan klaar-overs en de plaatselijke supermarkt, staat onderweg met een appel, snoepje en drinken. Elk jaar is het weer een feest. Vooral de laatste dag, wanneer de drum band komt spelen, de kinderen een bloemetje krijgen en er echt een feestje van wordt gemaakt. Maar hoe hou je het lopen nou leuk al die dagen?

Tips voor de avondvierdaagsen

Mijn tips voor een onbezorgde avondvierdaagsen:

  • Trek goed schoeisel aan, het is misschien maar 5 km maar op slechte schoenen is dit best lang.
  • Neem water mee. Bij oudere kinderen, geef een flesje in hun handen. Mogen ze nou voorop lopen, hebben ze een ieder geval iets te drinken bij zich.
  • Neem een stuk fruit mee, vooral wanneer het warm is, is dit lekker verfrissend.
  • Spreek met je kinderen af, waar je op elkaar wacht ( bij ons is dit altijd bij de laatste stempelpost) mocht je elkaar dan uit het oog verliezen zie je elkaar daar.
  • Schrijf je mobiele nummer op de hand van je kindje.
  • Probeer vooraf te eten, hier begint de avondvierdaagsen altijd rond 18.00 en voor we thuis zijn is het eigenlijk al bedtijd voor de jongens.
  • Bekijk de route van te voren als dit mogelijk is. De kinderen vragen absoluut op een gegeven moment hoe ver het nog is, dan kan jij vertellen wanneer je ongeveer bij het eindpunt bent.
  • Zelf draag ik een fitbit, deze zet ik altijd aan zodra we lopen, dan kunnen ze mee kijken hoeveel kilometer we al hebben gelopen.
  • En boven al: Geniet. Geniet van het lopen met je kindje. Geniet van de gezelligheid met andere ouders.

avondvierdaagsen

Gaan jullie de avondvierdaagsen nog lopen of hebben jullie dit net als wij al weer gehad?

Meer lezen over bewegen? Waarom ik mee deed aan de 100 dagen VetFit.

Foto’s pixabay

2 thoughts on “Avondvierdaagsen, hoe kom ik deze door? Met tips.”

  1. Wij hebben nog niet gelopen, het is nog zeker een jaar of 2 verwijderd van ons. Maar we zien het altijd voor ons huis voorbij komen en het ziet er zo gezellig uit, al die kids. Bij ons is het ook een happening met alle scholen. Ik kan me het ook nog goed herinneren toen ik zelf de avond 4 daagse mocht lopen, Groot feest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *