Dwarse buien van een puber, hoe kan je hier mee omgaan
Tiener

Dwarse buien van een puber, hoe kan je hier mee omgaan

Een puber in huis? Dan herken je het misschien wel, de dwarse buien van een puber. Want hoe lief ze ook zijn, kinderen kunnen in de puberteit veranderen in hun doen en laten. Hoe ga je nu goed om met deze dwarse buien en laat je jouw puber ook puber zijn? Ik geef vandaag tips

De puberteit

Meestal begint de puberteit bij meisjes zo rond hun 11de en bij jongens rond hun 13de, maar de puberteit kan ook eerder of later beginnen. En bij de een duurt de puberteit langer of korter dan bij de ander. Wat dat valt er weinig van te zeggen. Zelf heb ik altijd het idee dat ik maar weinig last heb gehad in de puberteit, maar ik weet niet of mijn ouders daar anders over denken. Onze oudste komt nu in de puberteit en ik moet eerlijk zijn, de dwarse buien zijn er hier nog niet. Maar hoe kunnen wij ls ouders omgaan met de veranderingen die er spelen?

Het is ook niet vreemd allemaal

Het is ook niet raar dat pubers af en toe last hebben van dwarse buien. Tenslotte verandert er in de puberteit ineens heel veel. Naast lichamelijke veranderingen, verandert in de puberteit ook je hersenen, waardoor kinderen dingen anders kunnen gaan bekijken. Pubers zijn vaak gevoeliger voor prikkels, zijn sneller afgeleid en vergeten vaker dingen.

Een wisselend humeur

Niet alleen het lichaam van puber verandert, ook gevoelens veranderen. Doordat hormonen zo actief zijn, kunnen emoties wisselen: het ene moment zijn ze vrolijk en blij, het volgende heel verdrietig en gekwetst. Dat is lastig, maar het hoort er allemaal bij.

Dwarse buien van een puber

Dwarse buien van je puber horen er ook bij. Pubers maken zoveel ontwikkeling door. In het hoofd van een puber ligt alles overhoop. Dit is de tijd waar ze zelf willen bepalen wat ze doen, maar ook uitzoeken wie ze zijn. Er zijn misschien momenten dat ze zich niet goed genoeg vinden, dat ze zichzelf vergelijken met leeftijdgenoten, wat door alle lichamelijke en emotionele veranderingen die ze doormaken alleen maar lastiger worden.

Emoties die aanwezig zijn

Je kan je toch ook best voorstellen- en misschien ook nog wel herinneren- hoe deze emoties allemaal de dwarse buien van een puber kunnen beïnvloeden. Hoe kunnen wij als ouders hier mee omgaan en zorgen dat de puber zich kan ontwikkelen in zijn of haar eigen tijd en tempo, maar ook de gezelligheid in huis bewaren. Want al herkennen we het, het zal misschien thuis tijdelijk even minder gezellig zijn.

Tips hoe om te gaan met een puber

  • Communiceer met je puber, leg uit waarom de regels zo zijn (bijvoorbeeld waarom je wilt dat ze zo laat thuis zijn)
  • Zorg dat je luister naar je puber. In plaats van meteen zeggen wat ze moeten doen, kun je pubers beter zelf laten bedenken wat ze kunnen doen.
  • Laat zien dat je interesse hebt.
  • Bespreek regels met elkaar en maakt deze ook samen. Maak je ze samen dan is het er aan houden veel makkelijker en je puber begrijpt dat je hem of haar serieus neemt.
  • Laat pubers zelf de gevolgen van hun gedrag ontdekken. Gooien ze hun vieze kleding niet in de was en vragen ze zich dan af waarom hun favoriete spijkerboek niet schoon is? Dan moet je het maar in de wasmand gooien.

Een fijn contact met je puber

Nu wij een puber in huis hebben, merk ik dat er veranderingen zijn. En deze zijn ook positief. Ik zie hem groeien, maar af en toe ook stoeien met nieuwe emoties en gevoelens. Wil je het contact met je puber verbeteren of gewoon goed houden, denk dan aan deze tips. Het zal niet altijd goed gaan en er zullen gerust strubbelingen zijn thuis, maar door aan elkaar te denken kom je een heel eind.

Foto gratis afbeelding van andreas160578 via Pixabay

Meer artikelen

10 thoughts on “Dwarse buien van een puber, hoe kan je hier mee omgaan”

  1. Ik heb vooral dwarze buien van mijn peuter ohber…zie nu al op tegen de echte puberteit..mevrouwtje is nu al stront eigenwijs

  2. mijn dochter heeft het werkwoord puberen in alle denkbare en ondenkbare talen vervoegd..toen het weer over was, kreeg ik een fantastische dochter terug!

  3. Volgens mij was ik een redelijke puber zonder al te veel gedoe. Natuurlijk zocht ik weleens de grenzen op, maar over het algemeen was ik redelijk braaf volgens mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.