helpen
Gezin Schoolkind

Hoe jij een kind kan helpen met leren voor school| Met handige tips!

Tafel toets, aardrijkskunde, geschiedenis. Taal, spelling of rekenen. Elke week hebben ze hier wel iets te leren of te herhalen. Vooral de tafels worden ontzettend vaak herhaald en getoetst. Heel goed, zeg ik meteen, maar het vraagt wel veel van de kinderen. En hun ouders. Wij helpen de jongens geregeld met hun leer werk en overhoor hen veelvuldig. In de loop der tijd heb ook een paar handige sites gevonden die de jongens helpen met oefenen en waar jij misschien ook iets aan hebt voor je kind.

Leren en toesten

De jongens zitten momenteel in groep 6 en 5 en beide hebben best veel te leren. Ik zelf deed mijn basisschool op een montessori school en waarschijnlijk ging dat toen heel anders dan nu, maar ik kreeg weinig overhoringen en huiswerk had ik helemaal niet. Ook rapporten kregen wij toen niet. Ik weet nog hoe stoer ik het vond dat ik mijn eerste huiswerk kreeg op de hogere school, maar ook hoe ontzettend ik moest wennen hier aan. Maar ook aan toetsen maken en spreekbeurten houden.

Spreekbeurten

In groep vijf hebben ze hier hun eerste spreekbeurt. Super spannend was dit natuurlijk, maar persoonlijk vond ik het wel heel erg goed, Meningen zijn hier over verdeeld, maar als ik kijk naar mijn eigen verlegenheid vroeger. Vind ik het prima dat ze nu al leren om in het openbaar te spreken. Ze kregen geen cijfer, wel een mooie diploma. Dit jaar mogen we twee keer een spreekbeurt voorbereiden.

Tafels leren

Met tafels leren zijn ze ook al vrij vlot. Moesten ze in groep vier nog tafel nul, een, twee, die, vier, vijf en tien leren. Dit jaar moet de jongste ze allemaal weten en deze worden veelvuldig geoefend op school. Maar ook thuis. Aangezien ze een bepaald aantal tafels in een minuut moeten maken, zijn we thuis eerst eens gaan oefenen hoelang een minuut eigenlijk is. Hier hebben beide jongens heel veel aan gehad omdat ze zo precies wisten hoelang ze de tijd hadden om de sommen te maken.

Zelf een klok maken om te leren klok kijken

Momenteel zijn we druk in de weer met klok kijken. De jongste heeft moeite met digitaal klok kijken en ondertussen weet ik dat we bij hem gewoon heel veel moeten herhalen. Om de vier en twintig uur te leren, maakte ik een klok voor hem van papier. Hier heeft hij veel aan gehad.En hij maakte zijn toets van de week prima!

helpen

LOI Kidzz typcursus

In groep zes kreeg de oudste dit jaar een aanbieding om alvast te starten met een Type cursus van LOIKidzz. Ik had hier wel oren naar,  aangezien ze steeds meer op de computer moeten doen en hij het beter nu alvast kan doen dan volgende jaar als hij eigenlijk al blind moet kunnen typen. Nu moet ik wel zeggen  dat wij een zeer leergierige zoon hebben, die dit nu ook aankan. De cursus duurt twintig weken, vijf lessen per week en elke vijfde les is een examen. Je mag een jaar over de cursus doen, dus is er tijd genoeg om te oefenen. Als ouder kan ik mee kijken hoe hij het doet op de cursus.

Lezen, voorlezen en leren

Elke avond lees ik nog steeds voor, Nu lezen we het boek Botje van Janneke Schotveld Een van de favorieten boeken van de jongste. Ook de jongens lezen thuis veel en daar helpen we ze dan weer bij, door samen te lezen. De jongens hebben vooral  toetsen in Natuniek, aardrijkskunde en geschiedenis. De eerste keren vond ik het maar raar, want wat moesten ze leren en hoe leerde ze? Ik weet nog dat ik altijd een echte stamper was qua leren. maar mijn jongens leren heel anders. Dit is toch iets wat je samen even moet ontdekken en mee moet oefenen. Nou moet ik ook eerlijkheid halve wel even schrijven dat het leer werk nog vaak een bladzijde is. Geen hele hoofdstukken die ze moeten leren en ze houden dan ook nog meer dan genoeg tijd over om te spelen en kind te zijn!

Handige sites om te helpen

Ondertussen ben ik al wat jaartjes met de jongens aan het oefenen en welke sites gebruiken wij nou heel veel? In heb ze op een rijtje gezet en mocht je nog aanvullingen hebben van sites die helpen bij het oefenen van schoolwerk, dan hoor ik dat graag.

foto’s pixabay

42 thoughts on “Hoe jij een kind kan helpen met leren voor school| Met handige tips!”

 1. Wij zijn ook druk in de weer met de spreekbeurt. Deze is vrijdag, dus elk momentje wordt hij aan ons voorgedragen en nog druk geknutseld aan de PowerPoint presentatie

  1. spannend, hier ook een presentatie maar dan in google+, daar maakte ik vorig jaar nog een fout mee, dat we het in PP hadden gedaan en ik het toen maar even snel nog over heb gezet haha, een beetje hulp van de ouders mag nog wel 😉

   1. Gelukkig geen Google+, want daar weet ikzelf helemaal niets van! Vandaan was de spreekbeurt en ze heeft het heel goed gedaan en kwam met een ruim voldoende / goed thuis!

  1. grappig he hier vinden ze het ook leuk ( wel heel spannend hoor), maar ze doen het wel, terwijl ik op hogere school denk ik of nog later pas een spreekbeurt moest doen. Ik help ze wel heel veel, met overhoren ook enzo.

 2. Ik vind eigenlijk dat het vooral leuk moet blijven op zo’n jonge leeftijd. Het lijkt wel alsof ze tegenwoordig in groep 2 al engels moeten praten!

 3. Handige tips voor de toekomst! Ik vind wel dat ze al heel vroeg worden klaargestoomd voor de maatschappij. Prima als je kind dat aankan, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen zo is.

 4. Wat fijn om te lezen dat je hier zo druk mee bent en aandacht aan besteedt. Ik als leerkracht vind het mooi om te zien hoe intensief ouders hier thuis mee bezig gaan (zie het ook vaak genoeg anders!). En er is de wereld aan leuke en leerzame apps en websites wat kinderen vaak aanspreekt.

 5. Wat jij ook noemt, ik kan me niet herinneren dat wij huiswerk hadden. Tenminste, topo wel af en toe en 1x per jaar een spreekbeurt, maar dat was het dan ook wel.

 6. Wanneer mijn dochter zegt iets lastig te vinden, help ik haar ook. Zeker nu ze dit jaar op een Jena-school zit. Het gaat supergoed, en ze pakt het goed op maar zolang het spelenderwijs is benutten we programma’s die er voor zijn gemaakt.

 7. Handige tips, ga ze zeker bekijken. Ik merk dat ik het best lastig vind. Mijn kleuter gaat nu voor het eerst leren (wil letters leren ed), maar ik ben nog een beetje zoekende hoe dat het beste te doen.

 8. Handige tips! Mila is pas 5 jaar en nu leert ze bij via Squla en Ginzi (als ik dat laatste goed schrijf). Wij lezen haar al voor sinds ze een baby is, maar voor de rest laat ik het eigenlijk in de flow gaan. Beter gezegd. In haar eigen tempo. Ik zie moeders om mij heen in de weer met boekjes die hun kind ‘moet’ lezen. Maar ik geloof meer in dat pas te doen wanneer ze er zelf aan toe is. Dat is voor nu. Voor als ze ouder is vind ik het hele fijne tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *