Loslaten, help het is nu echt begonnen- met tips

Help, het echt loslaten is begonnen- met tips

Natuurlijk, opvoeden is loslaten en ook ik ben daar al tijden mee bezig. Nu beide jongens op de middelbare school zitten, heb ik het idee dat het echte loslaten is begonnen. Ik zie ze met de dag groeien en ontwikkelen. Een mooie en waardevolle, maar ook lastige tijd, voor moeders dan.

Je ziet het al aankomen

De foto hierboven laat het al zien. De jongens redden zich zelf wel. We hoeven niet elk moment meer op ze te letten. Ze letten zelf op, waar ze lopen, welke weg ze gaan. Ze worden zo groot het loslaten is nu echt begonnen.

Het echte loslaten is begonnen

Het is toch grappig hoe opvoeden werkt, eerst hebben de kinderen je zo hard nodig, maar dat wordt steeds minder. En alhoewel loslaten eigenlijk al op zeer jonge leeftijd gebeurd, merk ik nu beide jongens naar de middelbare school gaan helemaal dat het echte loslaten nu begonnen is. Wist ik bij de basisschool nog wel waar ze waren en wat ze deden, is dat nu helemaal over. Ze gaan op de fiets naar school, hebben wisselende lestijden, maken vriendjes die ik niet ken. Ze worden gewoon groot en gaan steeds meer hun eigen gang

Een bezorgde moeder

En gelukkig maar, ik ben altijd best een bezorgde moeder geweest. Maar ook ik zie hoe ze groeien en ontwikkelen, wat het loslaten voor mij een stuk makkelijker maakt. Daar waar ik de jongens toen ze klein waren echt bij me hield, omdat ik toen veel gevaar zag. Merk ik dat ik groei in mijn rol als moeder, net als de jongens dit doen. De vrijheden die ze nu meer nodig hebben, leren mij ook heel goed om ze los te laten. En ze ook juist die opvoeding te geven, die ik ze zo gun.

Lees ook: Hoe leer ik mijn kinderen zelfstandig worden.

De puberteit

Want nu ze in de puberteit zitten (de oudste) en gaat komen (de jongste) is het mooi om te zien hoe ze groeien. Hoe ze zich ontwikkelen, maar ook hoe ik als ouder mijzelf ontwikkel. Want ben ik de laatste jaren ook niet veel vrijer geworden in doen en laten, maar ook in de opvoeding en zorg voor en om mijn kinderen. Wat dat is loslaten zeker niet alleen het loslaten van kinderen.

Lees ook: Jongens en de puberteit.

Leren loslaten

Leren loslaten is iets van elke fase in je leven. Wist je dat er naast heel veel boeken, ook cursussen ‘leren loslaten’ worden gegeven? Zo veel speelt het echte loslaten dus en dan zeker niet alleen van je kinderen. Er valt zoveel los te laten. Ook bij mij! Naast het nu echt loslaten van de jongens heb ik sowieso leren loslaten. En dan vooral van wat anderen denken. Het doet me niets meer wat anderen zeggen. Ik heb het idee meer vrijheid en plezier in het leven te hebben. En dit geef ik ook mee aan de kinderen. Zij zien een positievere moeder die een stuk makkelijker met de situatie omgaat dan vroeger. En daar heb ik mijn stukje loslaten ook meteen.

Boeken over los laten vind je hier.

Tips om te leren loslaten

Ook ik leer nog steeds hoor, tenslotte is opvoeden en loslaten uets wat door blijft gaan. Maar wil jij nu ook leren om je kinderen los te laten, dan heb ik hier een paar tips:

  • Hoe ouder je zoon of dochter wordt, hoe meer ze hun eigen weg gaan. Ook zal je merken dat je ze niet altijd hoeft te begrijpen, laat ze zelf de wereld ontdekken
  • Je kan niet alle rampspoed voor je kind tegenhouden, ze leren ook van de fouten die ze maken.
  • Weet ook dat je op een gegeven moment niet alles meer beter weet en accepteer dit. Praat met je zoon en dochter zonder ze alleen te laten luisteren.
  • Laat je kind zijn of haar eigen toekomst droom leven.

Kleine kinderen worden groot

Het is mooi om te zien hoe kinderen groeien. Hoe ze van hun eerste stapjes nu de eerste stappen maken in hun puberteit. Ik gun ze deze ontwikkeling en alhoewel ik wel eens in wil springen, laat ik ze ook gaan. Ze moeten zelf de wereld ontdekken en leren wat wel en niet kan. Alhoewel het loslaten al vroeg bij kinderen het geval is, heb ik nu het idee dat het echte loslaten is begonnen!

foto lodiblogt/ affiliate link

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept