Structuur aanbrengen in je dag – Tips

Structuur aanbrengen in je dag

Structuur in je dag is belangrijk. Nu misschien wel helemaal. Structuur zorgt dat je makkelijker doet wat je moet doen. Het geeft minder stress en geeft overzicht en balans in je dag. Maar hoe zorg je voor structuur in huis?

Structuur in je dagen

Vanmorgen sprak ik een moeder die ik ken van school, buiten bij de winkel, op 1,5 meter afstand. We hadden het er over dat al zijn wel hele dagen thuis, we eigenlijk het idee hadden, nergens aan toe te komen. De structuur in de dag is een beetje zoek en alhoewel ik dagen heb dat ik het idee heb super productief te zijn, zijn er ook dagen dat er totaal niks uit mijn handen komt en ik het overzicht een beetje kwijt ben.

Overzicht en balans in je dag

Vandaag was zo een dag. De tijd ging zo snel, ik ben super druk geweest, maar uiteindelijk weet ik niet waarmee. Het is tijd om eens op papier te zetten hoe ik meer structuur in mijn huis kan krijgen. Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn kinderen.

Ritme in de dag

Wanneer je thuis werkt is het al zaak om structuur aan te brengen in je dag, maar nu de kinderen thuis zijn helemaal. Een vast ritme in de dag, zorgt voor structuur. iedereen weet waar hij aan toe is en wat er moet gebeuren. structuur en ritme. Heb je dit niet, dan verzand je in onnodige dingen die je doet en is er vaak te veel afleiding.

Structuur in je dag aanbrengen

Natuurlijk is het nu even anders dan anders en heb je al moeite met structuur aan brengen in de dag, dan is dit helemaal lastig wanneer de kinderen thuis zijn zoals nu het geval is. Maar hoe zorg je nou voor structuur in huis:

 • Sta elke week dag op dezelfde tijd op. Hierdoor loop je nooit achter de feiten aan.
 • Hou een agenda bij, dit kan een papieren agenda zijn, een bullet journal of een agenda op je telefoon. Als je je afspraken maar bij kan houden.
 • Hier begint de dag nu met schoolwerk van de jongens. We kijken eerst op de laptop wat ze moeten doen, waar ze hulp bij nodig hebben en wat ze zelf kunnen. De eerste tijd zit ik bij ze en doen de taken waar ze hulp bij nodig hebben. Kunnen ze zelf aan de slag dan begin ik met mijn dag ritme qua werken.
 • Begin met afspraken die vast liggen. Ik ga aan mijn bureau zitten en werk eerst de afspraken uit mijn agenda weg.
 • Kies voor terugkerende taken zoveel mogelijk vaste dagen en tijden te doen. Zou doe ik zelf twee keer per week boodschappen, altijd op vaste dagen.
 • Handel je e-mail op vaste momenten op de dag af.
 • Hou genoeg pauzes. Zorg voor een gezonde lunch en neem ook echt even de rust. Hierna kan je er weer volop tegen aan.
 • Plan je ontspanning en sporten in. Elke dag sport ik thuis met de Nintendo Switch ( Ring Fit Adventure) dit doe ik wanneer een van mijn kinderen even mijn laptop nodig heeft voor school.
 • En ga -door de week- op tijd naar bed, zodat je ook genoeg rust krijgt.

Dit schema aanpassen

Je kan dit schema natuurlijk helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Sport jij graag in de ochtend? Dan plan je dit in. Werk jij heel goed in de avond, begin je dag dan anders. Zoek structuur in de dag wat voor jou ( en momenteel de andere mensen in huis ook) goed werkt. En wil je echt even tijd voor jezelf, om even rustig een kopje koffie te drinken? Zet voor de kinderen dan het (gratis) YouTube kanaal SimpelSamenSpel TV! op. Hier kunnen ze spelen en ontdekken en heb jij even tijd voor jezelf!

foto’s lodiblogt

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

10 reacties

 1. zegt:

  Structuur is voor mij ook heel belangrijk. Ik heb nu zelfs in mijn vrije tijd wat structuur aangebracht (kaartjes maken!) en merk hoe goed dat voor me is. Met jouw tips moet het jou en anderen volgens mij ook gaan lukken.

 2. zegt:

  Het begint zwaar te wegen die lockdown! Ik werk wel van thuis maar je merkt dat er minder en minder werk binnenkomt en dan… ’s Morgens je normale ritueel behouden en op voorhand al wat plannen maken voor de dag nadien (en je er aan houden) werkt wel.

 3. zegt:

  Ik ben minder van structuur. En dat komt in deze tijd wel goed uit. Opstaan wanneer ik wakker word (nooit laat met een kleintje), de hele dag go with the flow. Dat vind ik eigenlijk wel heel fijn. Voelt een beetje als vakantie terwijl ik wel thuis aan het werk ben.

 4. Georgina Lifestyle zegt:

  Aan de ene kant houd ik van structuur, aan de andere kant ben ik ook wel van het spontane. Doordeweeks werk ik en heb ik een aardig goede structuur. De weekenden daarentegen heb ik ook vaste dingen, maar houd dan wel van spontane afspraken of andere dingen die tussendoor komen of gewoon helemaal niks. Verder heb ik een Purpuz Planner die mij structuur geeft (nadat ik uiteraard zelf mijn planning heb genoteerd). Het gaat niet vanzelf.

 5. Wat een goede tips! Structuur is iets wat ik momenteel heel erg mis.

 6. Felice Veenman zegt:

  ik werk al jaren thuis, maar nu met de lock down heb ik wel meer moeite mijn dagelijkse structuur vast te houden

 7. Oh ik mis echt ritme en structuur nu, moet dat echt weer op gaan pakken. Maar dat is heel lastig als je niks hoeft te doen.

 8. zegt:

  Mijn structuur is nog steeds hetzelfde als altijd, maar dat komt omdat ik naar mijn werk ga (ik werk in de gezondheidszorg)

 9. zegt:

  Ik merk wel dat ik echt moet opletten dat ik mijn pauzes neem als ik thuis werk, ik heb dan toch de neiging om door te werken omdat je dan net ergens in zit. Op kantoor is er dan altijd wel een collega die je roept om naar de kantine te gaan en dat mis ik nu wel.

 10. zegt:

  Goede tips, voor mij is er niet veel veranderd, ik werk altijd thuis en heb geen kinderen. Maar ik merk wel dat ritme lastiger is nu mijn vriend ook thuis werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept