Wat zijn nu typisch lente gerechten

Wat zijn nu typisch lente gerechten?

In de categorie van ‘wat zijn nu typisch’, ga ik op zoek naar typisch seizoengebonden gerechten, typische feestrecepten en zo veel meer. Met vandaag de eerste typische gerechten en wel typisch lente gerechten. Wat zijn nu dingen wie we juist nu eten en drinken en welke vergeten groente kunnen we op tafel zetten?

De lente hangt in de lucht

Dat moment wanneer de deuren weer tegen elkaar open gezet kunnen worden, de ramen open staan en de kachels uit en je buiten de vogels hoort fluiten. Dat is het moment dat de lente er aan komt. Het moment dat we snel weer buiten kunnen zitten, af en toe misschien in de luwte ook eens buiten eten en drinken en gewoon weer meer buiten kunnen zijn.

Wat zijn nu typisch lente gerechten

Bij de winter denken we aan erwtensoep en stampot, maar bij de lente? Wat zijn nu typisch lente gerechten? Wat zijn de seizoensgebonden lente menu’s die je op tafel kan zetten. Maar ook wat zijn nu typisch seizoensgebonden producten?

Typisch lente groenten

Lentegroenten zijn onder andere:

  • Asperge
  • Komkommer 
  • Lamsoren
  • pompoen
  • prei
  • Meiraapjes 
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radijs
  • Rode biet
  • Tomaat
  • Veldsla
  • Witlof
  • Wortelen

De lente is de tijd voor asperges en frisse salades

Eén van de meeste bekende gerechten in de lente zijn natuurlijk asperges. Traditioneel zet je dit op tafel met ham, krieltjes en een eitje, maar ook met zalm is het natuurlijk een typisch lente gerecht. Salades kunnen altijd, maar denk in de lente vooral aan een frisse salade, bijvoorbeeld met bleekselderij, druiven en feta. Ook pasta’s, lichte avondmaaltijden, soepen met voorjaarsgroenten kan je prima op tafel zetten en ben je nu echt een barbecue fan, laat je dan ook zeker niet tegenhouden.

Lees ook: 8 tips voor een perfecte barbecue avond.

Meer lente recepten

Denk eens aan:

  • Asperge salade met ei.
  • Asperge salade met geitenkaas.
  • Pasta met garnalen en spinazie.
  • Courgette soep.
  • spinazie soep.
  • Quiche met zalm en spinazie.
  • Broccoli soep.

Kip met wortelen en prei

Een heel erg lekker en typisch lente gerecht is kip met wortelen en prei. Dit recept komt uit het kookboek ‘Nog eenvoudiger’ van Pascale Naessens, maar heb ik aangepast, naar eigen idee.

Wat heb je nodig voor vier personen:

  • 2 kipfilet
  • 4 wortels
  • 2 prei
  • een handvol ongezouten pinda’s
  • Sojasaus

Hoe maak je dit recept:

Snijd de kip in hele dunne reepjes meng met olijfolie. Roerbak in een wok. Snijd de prei in staafjes van 10 centimeter en doe ze bij de kip. Roerbak ongeveer 5 minuten tot de kip gaar is. Voeg 3 eetlepels sojasaus toe en kruid met peper. Snij de wortelen in slierten met een dunschiller en roerbak mee 10 minuten mee. Schep de groente en kip op een bord en doe de pinda’s er boven op.

Kookboeken van Pascale Naessens koop je hier.

Kook met seizoensgroente

De boodschappen worden steeds duurder, dat merken we allemaal, daarom is het verstandig om seizoensgroente te kopen. Kijk wat jouw groenteboer of supermarkt te bieden heeft en kies gericht naar groente die momenteel veel aanwezig is. En denk ook eens aan de vergeten groentes als koolrabi, meiraap, postelein, lamsoor en raapstelen.

Lees ook: Spring Favorites: Bereid je huid voor op de zomer.

Kook en geniet

In de lente heb je misschien niet altijd zin om te koken, juist omdat je weer meer van het buiten zijn geniet. Zorg dan voor een gezonde en frisse salade, kook overdag alvast de pasta en maak een koude pasta salade of zet de barbecue ’s avonds aan. Kijk goed naar de seizoens groentes en maak zo die lekkere typisch lente gerechten.

Lees ook: Hoe je makkelijk kwaliteitsvlees online kan bestellen.

Lees ook: Wat zijn nu typisch barbecue recepten.

Lees ook: Wat zijn nu typisch zomerse gerechten.

foto gratis afbeelding pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, content creator, online copywriter, getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion, interieur, beauty en het buitenleven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept