Waarom een inloopdouche onmisbaar is in jouw badkamer!

Wanneer je een nieuwe badkamer wil (laten) plaatsen is het verstandig om je goed te verdiepen in wat je wel en niet wil en hoe groot de ruimte is. Hoe wil je jouw badkamer inrichten en is een inloopdouche misschien een verstandige keuze?

Een inloopdouche in de badkamer

Toen we een paar jaar gelden onze badkamer gingen verbouwen hebben we heel goed nagedacht over de ruimte die we hadden. Onze badkamer is niet groot, dus wilden we deze zo praktisch mogelijk invullen. Het bad ging er uit en een inloopdouche kwam er in. Voornamelijk omdat dit veilig en praktisch is.

De keuze voor een bad of douche

In een badkamer hoort een douche. Luxe badkamers hebben daarnaast een bad zodat er een keuze is om staand jezelf te wassen of zittend. Veel mensen gebruiken overigens een douche na het badderen. Maar wat te kiezen? Een inloopdouche of een bak met of zonder een cabine?

Kiezen voor een inloopdouche

Volgens TNO NIPO beschikt ongeveer 40 procent van de Nederlandse huishoudens over een bad. Verreweg de meeste badkamers hebben een separate douche. Het voordeel van een inloopdouche is dat het ruimtelijk werkt in de badkamer. Een cabine is in feite een afgesloten ruimte die de meeste badkamers kleiner doet ogen. Inloopdouches hebben geen drempel wat een groot voordeel is voor senioren en kleine kinderen. De kans op een val wordt hierdoor een stuk kleiner en dat geeft een veilig gevoel. Gebruik wel vloertegels met een ruwe, antislip structuur.

Flexibel en past vrijwel altijd

Een ander voordeel is dat een inloopdouche altijd past in de ruimte. Omdat je niet gebonden bent aan standaard afmetingen benut je de beschikbare ruimte optimaal. Er zijn wel enkele vereisten voor de afvoer. Een drainagegoot is het best geschikt, maar het vereist dat de afvoer verzonken is in de vloer. Het zorgt dat het douchewater goed en snel weg kan stromen zodat de badkamervloer niet overstroomt.

Waarom een inloopdouche onmisbaar is in jouw badkamer!

kies voor glas

Bij een inloopdouche is een gedeeltelijke wand praktisch. Maak hiervoor gebruik van een glazen douchewand. Glas is transparant en onderbreekt hierdoor het design van de badkamer niet. Een douchecabine of een stenen scheidingswand zorgen er juist voor dat de ruimte een stuk kleiner wordt. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van helder glas.

Verbeter het energieverbruik

De gemiddelde Nederlander gaat 0,8 keer per dag douchen. Een gemiddelde douchebeurt duurt 10 minuten en kost ruim 62 liter water. Badkamers zijn energieslurpers, door het warme water dat er doorheen gaat. Van al het dagelijkse warmwater komt gemiddeld 80 procent uit de douchekop. Een waterbesparende douchekop scheelt ongeveer een kwart in het energieverbruik. Zuinig is maximaal 7 liter lekker warm water per minuut. Zuinig douchen, maar wel in een stijlvolle inloopdouche.

Een inloopdouche geeft vele voordelen

Zelf ben ik erg tevreden over onze badkamer en ben nog elke dag blij met de keuzes die we toen hebben gemaakt. Wij gingen zeker niet over een nacht ijs en hebben goed gekeken en gemeten wat kon in onze badkamer. Ik ben zeer tevreden over de inloopdouche, helemaal omdat deze geen drempel meer heeft. Doordat de vloer heel licht afloopt hebben we geen last dat het water niet naar de goot loopt en door dat de vloer een geheel is, is deze makkelijk schoon te houden.

foto’s lodiblogt/beeldbank

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

9 reacties

 1. Wij gaan binnenkort onze badkamer verbouwen en dan gaan wij ook voor een inloop douche , zo mooi! Nu hebben we al 10 jaar de badkamer van de vorige bewoners en die is echt vreselijk Duits haha. Een héle hoge douchebak met een irritant gordijn

 2. zegt:

  Ik heb een douchebak, maar inloop vind ik veel mooier. Geen bad hier, maar in een volgend huis is een bad voor mij een absolute must. Ik mis echt m’n bad. (En mijn badkamer hier is helaas te klein om een bad te laten plaatsen.)

 3. zegt:

  wij hebben gewoon een douche zonder bak en dat hebben wij al 17 jaar en dat bevalt nog prima, ook een soort van inloop douche dus. zal wel en nog een keer een bad willen!

 4. zegt:

  Ja dat lijkt me echt heel fijn. Mijn vriend en ik willen straks ook onze badkamer laten verbouwen. Helaas is de badkamer niet heel groot. Eens kijken hoe dat allemaal gaat dan.

 5. Jouvence zegt:

  Wij hebben ook een inloopdouche, ideaal! Ook vanwege de ruimte, onze badkamer is vrij klein.

 6. Caroline zegt:

  Heel mooi deze inspiratie. Wij hebben een douche in de badkuip en zou ook graag naar een inloopdouche gaan. Want het ligbad wordt steeds minder gebruikt, terwijl de douche dagelijks door 4 huisgenoten wordt gebruikt.

 7. Onze badkamer is vreselijk. Hij is beneden, binnenshuis en er zit niet eens een raam in. Een inloopdouche lijkt me geweldig, maar soms denk ik dat we de hele badkamer ergens anders in huis moeten plaatsen.

 8. Frederique zegt:

  We zijn zo vaak verhuisd dat we eigenlijk alles al zo’n beetje hebben gehad, alleen een douche, alleen een bad, een bad en een douche. Ik vond het het fijnste toen we beiden hadden, een inloopdouche was heel fijn voor elke dag en het bad gebruikten we niet zo vaak. Nu hebben we alleen een douche en vind ik een bad toch een gemis.

 9. Mieke | mieksmind zegt:

  Inloop vind ik wel mooier ogen voor in je badkamer, maar ik huur momenteel en dat is geen optie hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept