10 tips voor een feestelijk gedekte tafel tijdens de kerstdagen

10 tips voor een feestelijk gedekte tafel tijdens de kerstdagen

Nog even en we zitten weer aan tafel, aan de kersttafel wel te verstaan. Naast dat ik er dan zelf graag feestelijk uit wil zien, vind ik het ook leuk om het huis feestelijk aan te kleden. Waaronder de eettafel.

Iedereen feestelijk

Toen ik zwanger was van de eerste, was ik uitgerekend in december. Wij wisten niet of het een jongen of een meisje zou worden, dus ik keek ook heel vaak bij de babyjurkjes. Het werd een zoon en nummer twee ook, maar nog steeds kan ik verliefd naar al die jurkjes kijken die je in de winkel ziet hangen. Nu is het niet alleen leuk om voor een baby te kijken voor iets feestelijks in de winkels. Ook mijn jongens laat ik graag leuk en netjes naar het kerstdiner gaan. Jaren lang moesten ze van mij een overhemd en stropdas om, maar hier maakte ik ze zo ongelukkig mee, dat ze het dit jaar zelf mochten weten. Tot mijn grote verbazing gingen ze gisteren dus wel in overhemd, maar zonder stropdas, op stap.

feestelijk

Feestkleding voor mezelf

Zelf ben ik wel in het nieuw dit jaar. Normaliter doe ik dit eigenlijk niet meer. Maar omdat we in de maand december, naast de feestdagen ook verschillende verjaardagen hebben binnen de familie, heb ik af en toe het idee dat ik elke keer hetzelfde draag. Dus toen ik pas geleden een leuk feestjurkje tegenkwam-voor een leuke prijs- besloot ik deze te kopen. Zit ik in ieder geval feestelijk aan tafel

Het tafel feestelijk aankleden

Naast dat ik er zelf leuk uit wil zien tijdens de feestdagen, vind ik het ook heel leuk om het huis feestelijk aan te kleden. Naast de kerstboom, heb ik het een en ander zelf gemaakt om ons huis een beetje in kerstsfeer te maken. De tafel feestelijk aankleden hoort daar ook bij. Met een paar kleine aanpassingen, maak je van een gewone eettafel een mooi gedekt en feestelijk geheel. En het hoeft trouwens allemaal helemaal niet duur te zijn.

feestelijk

Handige tips voor een feestelijk gedekte tafel

 • Heb je jouw kerstboom in een kleur of stijl, dan is het leuk om dit door te voeren op de gedekte tafel.
 • Kies voor een mooi tafelkleed, loper of placemats of een combinatie hiervan.
 • Werk met hoogtes, zet vaasjes of kaarsen neer in verschillende hoogtes hierdoor krijg je diepte en een speels effect.
 • Mix&Match, met kerst kan veel. Rode servetten op een wit tafelkleed is helemaal feestelijk kerst.
 • Dek met borden of doe het eens anders en dien het voorgerecht op op een broodplankje.
 • Leg het bestek goed neer. Rechts van het bord liggen altijd de lepels en de messen met de snijkant naar het bord toe, links liggen altijd de vorken en boven het bord het dessertbestek met de steel van het lepeltje naar rechts en van het vorkje naar links. Verder werk je altijd van groot (het dichtste tegen het bord aan) naar klein (het verste weg).
 • Maak zelf menukaartjes. Kijk eens op Pinterest voor ideeën.
 • Zet naast wijnglazen ook waterglazen neer. Meerdere glazen staat ook zo feestelijk op tafel.
 • Wees creatief met servetten, ook hiervoor vind je meer dan genoeg ideeën op Pinterest.
 • Wil je helemaal uitpakken, maak dan naamkaartjes. Over feestelijk (en speciaal) gesproken.

Heb jij nog meer leuke ideeën voor een feestelijk gedekte tafel?

foto beeldbank/Afbeelding van Karolina Grabowska via Pixabay/ samenwerking

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

9 reacties

 1. zegt:

  Een feestelijk gedekte tafel maakt het toch helemaal af. Als kind vond ik het fantastisch, de kaarsjes op tafel én het ‘nette servies’. Verder weinig versiering, maar voor mij was dat echt kerstsfeer;).

 2. Niet zo heel veel eigenlijk, want ik doe zelf meestal maar wat. Wel hebben we een wit kleed van de Action, maar daar zit volgens mij een vlek in, dus die kan dit jaar niet meer denk ik.

  Ik ben benieuwd naar je jurkje! Heb je een foto?

 3. zegt:

  Leuke tips! Zelf vind ik het al een stuk aangekleder als er leuke servetten liggen en kaarsjes op tafel staan. Lekker knus!

 4. zegt:

  heel gezellig altijd zo tafel mooi gedekt! het ziet er altijd zo chique uit maar niet praktisch vind ik dan weer dus hier geen fancy tafel maar wel een gezellige

 5. Gek toch altijd dat we de tafel ook iets extra willen aankleden met de feestdagen 🙂

 6. zegt:

  Leuke tips. Ik doe er altijd gouden feestkleed overheen.
  Ik houd van kerst.

 7. Frederique zegt:

  Wij hebben een soort van herbruikbare gouden kerstconfetti van je haar, was nog van mijn moeder dus gaat al superlang mee. Je strooit het over het tafelkleed en tadaaaaa het ziet er meteen feestelijk uit. Oh en kaarsjes ja, altijd gezellig!

 8. Frederique zegt:

  *je haar was autocorrectie, daar moet staan metaal!

 9. zegt:

  Een mooi gedekte tafel staat toch altijd zo veel meer feestelijk. Dankjewel voor de tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept