echte appel monsters hebben we hier in huis. Elke dag nemen ze een appel mee naars school en later thuis eten ze er vaak ook nog een. Ook ander fruit vinden ze heerlijk, maar appels staan wel voorop. Een lekker toetje met de kerstdagen waar appel bij zit, daar maak ik ze dan ook wel blij mee. Onlangs maakte ik al een heerlijke stroopwafel taart met ijs, maar daar zat alcohol in. Vandaag dus een chocolade appeltaartje die ik ook prima voor hun kan maken tijdens de kerstdagen.

Heel mama bakt

De jongens zeggen wel eens tegen mij, dat ik net ‘ Heel Mama bakt’ ben. Wanneer ik weer eens eens cake, taart of koekjes op tafel zet. Ik zelf bak erg graag en heb er vooral zo veel plezier in omdat het zo gewaardeerd wordt door de mannen hier in huis.

Marlene appels

Al vaker bakte ik met de Zuid-Tiroolse appels van Marlene®. De vorige keer was het appelbrood. Wat een zeer groot succes is elke keer als ik het maak. Deze keer kreeg ik het recept van chef-kok Marco Salmi onder ogen om chocolade appeltaartjes van Marlene® appels te maken.

Verjaardag en kerstdiner op school

Maandag was onze oudste zoon jarig en dus was ik druk met traktatie en taarten. Woensdag hadden de jongens het kerstdiner op school, dus stond ik saté klaar te maken en fruit aan spiesjes te rijgen. Het onderstaande recept heb ik zelf dus nog niet gemaakt, maar toch wilde ik jullie dit niet onthouden. Zeker nu – met kerstmis voor de deur- zijn lekkere recepten van toetjes altijd wel makkelijk. Marlene® appels kwam met het perfecte idee: overheerlijke chocolade appeltaartjes versierd met gekaramelliseerde appel. Voor deze lekkernij is gekozen voor Red Delicious appels, die zijn immers aangenaam zoet en aromatisch.

Chocolade appeltaartjes met gekaramelliseerde appel

Ingrediënten:

  • 400 g pure chocolade met 75% cacao
  • 200 g boter
  • 4 eieren
  • 50 g cacao
  • 120 g suiker
  • 2 Red Delicious Marlene® appels

Voor de karamel:

  • 100 g suiker
  • 30 g water

Bereiding:

Klop de eieren en de suiker met een mixer op tot een schuimende en compacte massa.Smelt de boter samen met de chocolade in een pan of magnetron. Laat het mengsel niet aan de kook komen.Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg nu de cacao toe. Meng alles goed en laat geen klontjes ontstaan. Doe het mengsel dan langzaam bij de opgeklopte eieren en roer alles voorzichtig om. Beboter 8 à 10 bakvormpjes met boter en bestrooi ze licht met meel. Schil 1 de Red Delicious Marlene® appel en snij deze in kleine blokjes. De andere appel niet schillen en in schijfjes snijden. Voeg de appelblokjes aan het chocolademengsel toe en zorg dat alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel over de bakoompjes. Bak de taartjes ongeveer 30 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn voordat u ze uit de oven haalt.

Meng 100 g suiker met 30 g water in een pan. Breng al roerend aan de kook, tot er een amberkleurige karamel ontstaat. Dompel de appelschijfjes onder in de karamel en haal ze eruit zodra zich een dun laagje suiker op het schijfje heeft afgezet. Laat de appelschijfjes afkoelen op wat ovenpapier. Steek de gekaramelliseerde appels als decoratie in de afgekoelde taartjes.

chocolade

De beste smaak van Zuid-Tirol

Marlene®® is het symbool van kwaliteitsfruit uit Zuid-Tirol uit de Italiaanse Alpen. Daarnaast is het ook het toonaangevende Italiaanse merk op het gebied van appelteelt en appelvarieties. Marlene appels worden geteeld in een gebied van 10.700 hectare door 5.000 producenten en 12 coöperaties van het VOG Consortium, welke op dit moment de grootste organisatie is voor de marketing van appels in Europa.

Waar koop je deze appels

Marlene® appels zijn te koop in bij de groente- en fruitspecialist. Mocht je ze tegen komen dan zou je deze appels echt eens moeten proeven. Marlene® heeft een speciaal kerstpakket samengesteld. Dit originele cadeau-idee bevat een exemplaar van elk van de 7 appelvariëteiten van Marlene®: Golden Delicious, Granny Smith, Royal Gala, Red Delicious, Fuji, Braeburn en Stayman. Ieder met een andere geur, een unieke smaak en een eigen kleur om het pakket nog vrolijker te maken. De appels in dit pakket zijn stuk voor stuk met de hand geselecteerd. Wij mochten dit kerstpakket ontvangen en de appels waren allen ontzettend lekker. Zacht, fris en verrassend van smaak.

 

 

 

#foto’s persbericht

 

32 Comments on Toetjes tip: Vier de Kerst met chocolade appeltaartjes van Marlene

  1. Dat ziet er echt heel lekker uit! Ik ben wel benieuwd of het bijvoorbeeld ook met melk of witte chocolade zou kunnen. Ik bak de laatste tijd wel veel dus misschien is dit ook wel een leuk idee voor het Kerst diner 🙂

  2. Oh nu moet ik terugdenken aan de lievelingsappels van mijn moeder en mij: James Grieves was geloof ik de naam. Heerlijk zuur met een twist. Fantastisch lekkere appel. Nu vind ik Braeburn ook heel lekker. Klinkt als een goed recept Lodi! Ik heb natuurlijk alleen geen mixer. Al heb ik geloof ik wel van die dingen die ik met een aanzetstuk eraan vast kan maken. Je leest. Ik ben een keukenprinses, of nou ja, bakprinses, hahaha!

  3. Ik heb deze appeltjes dus gezocht, maar niemand hier in de buurt verkoopt ze! Vet jammer, mijn zwangerschapscraving is namelijk ALLES met appel, haha… Lekker recept dit, kan ook gewoon na kerst. Nu dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *