chocolade appeltaartjes
Diner Eten en drinken

Chocolade appeltaartjes, lekker voor met de kerstdagen

Een lekker toetje met de kerstdagen waar appel bij zit, daar maak jij ze thuis vast blij mee. Daarom dit heerlijke recept van chocolade appeltaartjes die echt niet alleen voor de kerstdagen zijn.

Met kerst bakken

Hoe leuk is het om met de kerstdagen te koken en te bakken. Heerlijke toetjes als een stroopwafeltaart met ijs of wat dacht je van een traditionele appeltaart? Daar maak je ze vast blij mee.

Marlene appels

De Zuid-Tiroolse appels van Marlene® zijn ideaal om mee te bakken. Denk aan een kerstmacarons met Marlene vulling. Of een kerstdessert met appel en karamel of wat dacht je van een heerlijk appelbrood

Deze keer kreeg ik het recept van chef-kok Marco Salmi onder ogen om chocolade appeltaartjes van Marlene® appels te maken.

Verjaardag en kerstdiner op school

Maandag was onze oudste zoon jarig en dus was ik druk met traktatie en taarten. Woensdag hadden de jongens het kerstdiner op school, dus stond ik saté klaar te maken en fruit aan spiesjes te rijgen. Het onderstaande recept heb ik zelf dus nog niet gemaakt, maar toch wilde ik jullie dit niet onthouden. Zeker nu – met kerstmis voor de deur- zijn lekkere recepten van toetjes altijd wel makkelijk. Marlene® appels kwam met het perfecte idee: overheerlijke chocolade appeltaartjes versierd met gekaramelliseerde appel. Voor deze lekkernij is gekozen voor Red Delicious appels, die zijn immers aangenaam zoet en aromatisch.

Chocolade appeltaartjes met gekaramelliseerde appel

Ingrediënten:

  • 400 g pure chocolade met 75% cacao
  • 200 g boter
  • 4 eieren
  • 50 g cacao
  • 120 g suiker
  • 2 Red Delicious Marlene® appels

Voor de karamel:

  • 100 g suiker
  • 30 g water

Bereiding:

Klop de eieren en de suiker met een mixer op tot een schuimende en compacte massa.Smelt de boter samen met de chocolade in een pan of magnetron. Laat het mengsel niet aan de kook komen.Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg nu de cacao toe. Meng alles goed en laat geen klontjes ontstaan. Doe het mengsel dan langzaam bij de opgeklopte eieren en roer alles voorzichtig om. Beboter 8 à 10 bakvormpjes met boter en bestrooi ze licht met meel. Schil 1 de Red Delicious Marlene® appel en snij deze in kleine blokjes. De andere appel niet schillen en in schijfjes snijden. Voeg de appelblokjes aan het chocolademengsel toe en zorg dat alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel over de bakoompjes. Bak de taartjes ongeveer 30 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn voordat u ze uit de oven haalt.

Meng 100 g suiker met 30 g water in een pan. Breng al roerend aan de kook, tot er een amberkleurige karamel ontstaat. Dompel de appelschijfjes onder in de karamel en haal ze eruit zodra zich een dun laagje suiker op het schijfje heeft afgezet. Laat de appelschijfjes afkoelen op wat ovenpapier. Steek de gekaramelliseerde appels als decoratie in de afgekoelde taartjes.

De beste smaak van Zuid-Tirol

Marlene® is het symbool van kwaliteitsfruit uit Zuid-Tirol uit de Italiaanse Alpen. Daarnaast is het ook het toonaangevende Italiaanse merk op het gebied van appelteelt en appelvarieties. Marlene appels worden geteeld in een gebied van 10.700 hectare door 5.000 producenten en 12 coöperaties van het VOG Consortium, welke op dit moment de grootste organisatie is voor de marketing van appels in Europa.

Waar koop je deze appels

Marlene® appels zijn te koop in bij de groente- en fruitspecialist. Mocht je ze tegen komen dan zou je deze appels echt eens moeten proeven. Marlene® heeft een speciaal kerstpakket samengesteld. Dit originele cadeau-idee bevat een exemplaar van elk van de 7 appelvariëteiten van Marlene®: Golden Delicious, Granny Smith, Royal Gala, Red Delicious, Fuji, Braeburn en Stayman. Ieder met een andere geur, een unieke smaak en een eigen kleur om het pakket nog vrolijker te maken. De appels in dit pakket zijn stuk voor stuk met de hand geselecteerd. Wij mochten dit kerstpakket ontvangen en de appels waren allen ontzettend lekker. Zacht, fris en verrassend van smaak.

foto’s beeldbank

32 thoughts on “Chocolade appeltaartjes, lekker voor met de kerstdagen”

  1. Dat ziet er echt heel lekker uit! Ik ben wel benieuwd of het bijvoorbeeld ook met melk of witte chocolade zou kunnen. Ik bak de laatste tijd wel veel dus misschien is dit ook wel een leuk idee voor het Kerst diner 🙂

  2. Oh nu moet ik terugdenken aan de lievelingsappels van mijn moeder en mij: James Grieves was geloof ik de naam. Heerlijk zuur met een twist. Fantastisch lekkere appel. Nu vind ik Braeburn ook heel lekker. Klinkt als een goed recept Lodi! Ik heb natuurlijk alleen geen mixer. Al heb ik geloof ik wel van die dingen die ik met een aanzetstuk eraan vast kan maken. Je leest. Ik ben een keukenprinses, of nou ja, bakprinses, hahaha!

  3. Ik heb deze appeltjes dus gezocht, maar niemand hier in de buurt verkoopt ze! Vet jammer, mijn zwangerschapscraving is namelijk ALLES met appel, haha… Lekker recept dit, kan ook gewoon na kerst. Nu dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *