Hoe kan je werk en leven in balans brengen

hoe zorg je dat werk en leven in balans zijn?

Hoe ga jij om met de balans in het leven? Is jouw werk en leven in balans of is het totaal in disbalans. Neem je genoeg tijd om te ontspannen of merk je aan jezelf dat het begint op te lopen en je tegen een burn-out aan zit? Hoe kan je -indien nodig- werk en leven in balans brengen?

Droom jij wel eens

Droom jij weleens? Droom jij wel eens over hoe het ook had kunnen zijn, hoe je jouw leven ook had kunnen invullen? Ben jij tevreden met hoe het gaat? Neem je genoeg me-time? Zou je wel een digital nomad willen worden. Laptop in jouw rugzak en de zon op zoeken. Waarheen? Overal waar maar WIFI is of zoek jij jouw droom dichter bij huis?

Heb ik mijn werk en leven in balans

Hoe zit dat met mij? Heb ik mijn leven en werk in balans? Nadat wij in 2011 zeven maanden door Amerika en Canada hadden gereisd, besloot ik niet meer terug te gaan naar het werken buitenshuis, maar thuis aan de slag te gaan, Na enkele jaren en verschillende studies ben ik begonnen als blogger. Vanuit huis werken betekent dat ik eigenlijk alleen een laptop nodig heb. Nu is het wanneer je van uit huis werkt best lastig om werk en privé gescheiden te houden en ook de balans in werk een leven.

Is er sprake van disbalans

Wanneer je thuis werkt kan je heel makkelijk je eigen tijd indelen. Je werkt niet van 9 tot 5. Dit doe je vaak bewust niet, maar dat betekent wel dat je ’s avonds of in het weekend geregeld even de laptop erbij pak. Is er dan sprake van disbalans? Dat kan, maar dat hoeft zeker niet. Je kiest hier waarschijnlijk bewust voor en zorg dat je jouw uren maak, maar hierdoor je privéleven niet in de knoop komt. Heel anders is dit wanneer je jouw werk mee naar huis neemt en hier na werktijd ’s avonds en in het weekend nog mee bezig bent

En niet alleen fysiek bezig zijn met werken kan zorgen voor een disbalans in werk en leven. Ook geestelijk druk zijn met het werk, kan onbalans geven.

Hoe kan je hier uitkomen

Heb jij een disbalans in werk en leven, merk je dat jouw werk te veel tijd in beslag neemt, dat je slecht slaapt en dat je alleen maar met je werk bezig bent? Dan is het tijd om hier mee aan de gang te gaan.

Leer grenzen stellen

Het is moeilijk om je grenzen aan te geven, helemaal wanneer je misschien niet goed weet wat die grenzen precies zijn. Kijk hier eerst eens goed naar tot hoever je kan gaan, hoever gaat jou grens en wanneer kom je er overheen.

Durf nee te zeggen

Ook zo iets lastigs, durf nee te zeggen. Je bent niet de enige wanneer je hier problemen mee hebt, maar door nee te leren zeggen, kan je hoofdzaken en randzaken van elkaar scheiden en bewust keuzes maken, wanneer het aankomt op balans in werk en leven. Zit je in een lastige situatie, oefen dan eerst thuis met je partner of met een goede vriend(in). Leer je valkuilen kennen en ga stevig in je schoenen staan en ga het gesprek aan.

Aan jezelf denken kan in veel gevallen goed voor je zijn, bijvoorbeeld wanneer je moeder wordt of wanneer je gaat scheiden.

Maak tijd voor jezelf

Maak tijd voor jezelf, voelt het goed, begin dan de ochtend met meditatie of een Yoga les. Plan een avond in de week in dat je tijd voor jezelf maakt om met vrienden af te spreken of een ontspannen badsessie, waarbij je even niet gestoord kan worden door de kinderen. Door werk en ontspanning in balans te hebben, leer je jezelf beter kennen en kun je bewuste keuzes maken.

Bespreek je wensen

Om verandering aan te willen brengen in de balans tussen werk en privé, zal je duidelijk moeten zijn, duidelijk naar jezelf, maar ook duidelijk naar anderen. Je collega’s, je werkgever, maar ook naar je partner en kinderen. Communiceer over wat je wil en hoe je dit wil doen, kom met oplossingen en ideeën en laat anderen meedenken.

Wil je nu meer weten over je leven in balans krijgen? Bij bol vind je genoeg boeken over dit onderwerp.

Voorkom een disbalans in werk en leven. Begin vandaag nog

Misschien wil je flexibel werken, meer thuiswerken of juist meer op kantoor. Werk je vanuit huis, kijk dan naar de uren die je maakt en sluit je laptop ook in de weekenden, als het nodig is, echt af. Hou af en toe eens een Digitale Detox, door mobiel en laptop opzij te leggen. Het is zo belangrijk dat je aan jezelf denkt, aan een beetje zelfzorg. Tenslotte zal je waarschijnlijk nog een lange tijd moeten werken. Zorg dan dat je werk leuk en uitdagend is, maar wel dat werk en leven in balans is.

Zou je er wel eens even tussen uit willen, een maand, een half jaar, een jaar? Hier lees je alles over sparen voor een zekere toekomst.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt/ Affiliate link

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept