Financiële welzijn- geld sparen voor een zekere toekomst

Geld sparen en financiële zekerheid in de toekomst

Wat zijn jouw dromen voor ‘later’? Wat wil jij doen wanneer je met pensioen bent? Wil je gaan reizen, wil je je huis afbetaald hebben of wil je misschien na je pensionering nog een paar dagen per week blijven werken? En hoe zit het dan met geld? Hoe kan je geld sparen voor een zekere toekomst, zonder nu alles op te moeten geven? In dit artikel geef ik je tips voor misschien wel een wat meer zekerheid in de toekomst.

Een zekere toekomst

Hoe zie jij de toekomst voor je? Heb je al plannen voor ‘later’? Weet jij wel wat je wil of heb je nog geen idee?Of je nu wel of niet weet wat je later wil doen, het is belangrijk om na te denken over een zorgeloze toekomst. Kleine stappen vandaag om geld sparen mogelijk te maken, zijn grote voordelen in de toekomst.

Geld sparen, wat kan je doen

Vraag je mij naar mijn toekomstdromen, dan zou ik later graag veel gaan reizen. Het liefst zou ik tegen die tijd een camper kopen en gewoon op weg gaan. Belangrijk hiervoor is nu al een buffer opbouwen. Als zzp-er spaar ik niet automatisch voor een pensioen. Om later toch te kunnen doen wat ik wil doen, zal ik nu geld opzij moeten leggen om te sparen voor een zekere toekomst.

Budgettering

Wat kan helpen bij sparen voor toekomstige doelen is budgettering. Wat is dit budgettering nou precies? Het houdt in dat je zorgt dat je jouw uitgave aanpast aan je inkomen. Want pas dan weet je hoe je jouw geld kan besteden en waar je het allemaal aan uit kan geven. Tenslotte kan dat maar een keer. Door je budget duidelijk te hebben, weet je ook wat je aan het eind van de maand overhoudt en wat je kan sparen, maar ook waar je misschien wel op kan besparen.

Zet je geld op een spaarrekening

Hoewel de rente natuurlijk lang niet zo gunstig is als voorheen, is het wel verstandig om elke maand een vast bedrag op een spaarrekening te zetten. Een rekening waar je in principe niet aankomt. Door elke maand iets apart te leggen voor later heb je wanneer je stopt met werken een mooi bedrag bij elkaar gespaard.

Maak het makkelijk en ga automatisch sparen

Wil je sparen, maar vind je het lastig om aan het eind van de maand (of begin) geld opzij te zetten, kies dan voor automatisch sparen. Een vast bedrag gaat dan automatisch naar een andere rekening. Hierdoor ‘mis’ je het niet en spaar je ondertussen mooi door voor later.

Handelen in Bitcoins

Een mogelijke manier van sparen is investeren in bitcoins. Een bitcoin  is een cryptovaluta. Begin hier niet zo maar aan, maar ga je hier in verdiepen. Tenslotte is investeren in bitcoins heel wat anders dan sparen. Verdiep je hierin, hou de BTC koers bij, neem de tijd en ga cryptokoersen bekijken. Wees je bewust van de risico’s die bij bitcoins komen kijken en laat je anders goed informeren.

Zet geld opzij voor nu

Een wasmachine die stuk gaat, de droger of iets anders wat je nu eenmaal gewoon nodig hebt. Super vervelend wanneer je hier geen budget voor hebt. Ook voor noodgevallen is het goed een potje apart te zetten voor uitgaven van nu.

Lees ook: Consuminderen of downshiften?

Investeren in de Toekomst

Heb je al spaargeld opgebouwd, dan kan je dit ook gaan beleggen. Beleggen is een manier van investeren waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Laat je, voordat je gaat beleggen net als bij bitcoins, goed informeren en neem een aparte rekening waar je geld op zet, waar je mee belegt.

Maak doelen voor jezelf

Waar wil jij geld voor sparen? Is het voor een vakantie, de toekomst, is het voor een huis, de studie van de kinderen of iets anders. Het is goed om doelen te stellen. Zo kijken wij naast dat we sparen voor later, eigenlijk per jaar wat er moet gebeuren aan ons huis. Dit jaar hebben wij de gordijnen en zonneschermen vernieuwd. Hier hebben we voor gespaard en zijn vervolgens weer gaan sparen voor andere aanpassingen in huis. Het kan nu eenmaal niet allemaal in een keer. Door duidelijke doelen te stellen voor jezelf, zal je zien dat sparen ook leuker wordt.

Blijf bewust genieten

Onthoud wel dat geld besparen niet betekent dat je alle leuke dingen moet opgeven. Natuurlijk niet, maar wil jij geld sparen voor nu of later, wen je zelf dan een bewuste benadering van uitgaven aan. Hou een huishoudboekje bij, weet waar je wat aan uitgeeft ( gas, water, licht, verzekeringen etc). Spaar via automatisch sparen en durf je meer te doen met je geld, ga je verdiepen in bitcoins of beleggen. Leef nu, maar denk ook aan later. We geven misschien best vaak onnodig geld uit, door je hier bewust van te zijn, kan je meer letten op jouw uitgaven- en spaarpatroon!

handtekening Lodi blogger en copywriter
Disclaimer lodiblogt

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. zegt:

    Hoe sneller je begint met sparen hoe slimmer inderdaad. Ik ben al sinds 2021 met FIRE. Wij hadden in gedachten om te gaan verhuizen naar Spanje. Maar helaas, daar stak een ziekte een dikke stok tussen. Gelukkig hoeven wij niet meer te werken dus geen gezeik met teamleiders en dagstartjes.

    1. zegt:

      Ik ben ook echt van het sparen. Wat jammer dat jullie droom on naar Spanje te gaan niet door is gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept